Müzik eğitimi çocuklar için neden önemli?

0
1537

Müziğin ruh ve beden sağlığını olumlu yönde geliştirdiği şüphesiz. Özellikle küçük yaşlarda başlanan müzik eğitiminin çocuklarımızın gelişimi üzerindeki olumlu etkisini göz ardı edemeyiz. Bu konuda piyanonun faydaları çoktur. Piyanonun tuşlarıyla temasa geçip farklı sesler çıkarmak için can atan çocukların kendilerine özel bu vakitlerinde, zihnen olduğu kadar ruhen de olumlu etkilenip eğlendiklerinden eminiz.  Küçük yaş grupları haricinde yetişkinler de piyano eğitimine her yaşta başlayabilirler.

7p

Piyano eğitimi stresi azaltmaya yardımcı olabilir
Çeşitli becerileri geliştirmemize yardımcı olan piyano eğitimi özellikle yetişkinlerde yaşam stresini azaltmaya destek olabilir. Tüm alanlarda olduğu gibi piyano eğitiminde de öğretmenle ilişkinin öğrenme üzerinde önemli bir etkisi vardır. Özellikle çocukların piyano ile iletişimini etkileyebilecek olan öğretmenleriyle iyi anlaşmaları ve onları anlayan  biriyle çalışmaları oldukça önemlidir. Bu konuda bilgi almak için tüm yaş gruplarına piyano eğitimi veren değerli müzisyen Sayın Oya Pamirtan ile sohbet ediyoruz.
2p

Oya Hanım bize kendinizden ve çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

Küçük yaşta, eski adıyla İstanbul Belediye Konservatuvarı (Çemberlitaş) olarak bilinen İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı‘nda eğitim hayatıma başladım. Piyano öğretmenlerim Ferdi Statzer ve Hülya Saydam’dı. Daha sonra piyano eğitiminin yanında ağaç nefesli enstrüman olan Fagot’u da ikinci anadal olarak M. Ali Boğuç’la çalışmaya başladım. Seviye sınavına girerek İstanbul Devlet Konservatuvarı’na geçtim. Fagot-Piyano eğitiminin yanı sıra bestecilik çalışmalarına da Cemal Reşit Rey ve A. Adnan Saygun’la devam ettim. Konservatuvardan mezun olduktan sonra yurtdışına giderek mesleğim konusunda daha geniş kapsamlı eğitimler aldım. Çocuklar, hiperaktivite ve müzik, orff tekniği ve yetişkinlerle müzik konularında çalışmalarda bulunarak yeterlilikte belgeler aldım.

Çalışmalarıma;  özel piyano dersleri, nefes teknikleri, vücut perküsyon çalışmalarıyla devam ediyorum. Çocuklarla orff tekniği ile ritim ve müzik eğitimi yapmanın yanı sıra yetişkinlerle de piyano-şan ve nefes teknikleri, nota okumaları yapıyorum.
5p

Özetle üzerine çalıştığım teknik egzersizleri maddelerle şu şekilde sıralayabilirim;

Çocuklar için; Orff çalışması, Vücut perküsyonu, Ses ve nefes teknikleri,

Yetişkinler için ise; HANON,CZERNY ,Teknik çalışma etüdleri ,GAMLAR, Ritim çalışmaları;

BACH ,MOZART, BEETHOVEN, CHOPIN, SCHUBERT, DEBUSSY, RACHMANİNOFF, EİNAUDİ, A. ADNAN SAYGUN, CEMAL REŞİT REY, U. CEMAL ERKİN, FAZIL SAY gibi klasik müzik bestecilerinin eserlerinin çalınması, yorumlanması ve teknik çalışmalarını yapıyorum.

6p

Aynı zamanda günümüz Film Müzikleri ve New Age, Klasik Caz gibi müzik türlerinden çeşitli eserleri öğrencilerle beraber çalışıyoruz.

Klasikler arasında olan popüler sanatçıların : Beatles, Queen, E. Grinko, Yiruma, Yanni, Einaudi vb. eserlerine çalışmalarımda yer veriyorum.
4p

4-6 yaş grubu çocuklar için ise pedagojik formasyon desteğiyle nota okuması, Ritim ve kulak çalışmasıyla melodi hafızasını oluşturmak ve geliştirmek üzerine çalışıyorum.  Avrupa klasik piyano metodu ile eğitim veriyorum.

Ayrıca seviyelere uygun sınavlara hazırlık çalışmalarında bulunuyorum. Bu okullar arasında

LONDON COLLEGE OF MUSIC ve ROYAL COLLAGE OF MUSIC (ABRSM) sertifika programları bulunmaktadır.

1p

Bize piyano eğitimiyle ilgili bilgi verebilir misiniz?

Piyano çalmak hepimizin hayatında yenilenme ve farkındalık yaratır. Piyano; algıda seçicilik yapmamızı, beynimizin iki lobunun da aktif olarak hareket etmesini sağlayan, dikkat dağınıklığını iyileştirmeye yardımcı olan enstrümandır.

Çocuk yaşlarda müzik çalışmalarına başlamak matematik zekasının daha çok gelişmesine fayda sağlar. Ayrıca piyano çalan bir çocuk iki elini de başarıyla kullanmayı öğrenir. Sosyal becerileri daha çok gelişir. Algıda seçiciliği, dikkat ve konsantrasyonu gelişim gösterir. Daha düzenli bir öğrenme alışkanlığı geliştirir.

Piyano eğitimine başlamanın yaşı var mıdır?

Profesyonel olması, meslek hayatı ve yaşam biçimi şekline gelmesi isteniyorsa; yetenek, algı ve çalışma düzenlerinin dikkatle ve sabırla belirlenmesine öncelik verilerek başlangıç yaşı en geç 5 olmalıdır.

Hobilerimiz ise; hayatımızı renklendiren ve hangi yaşta olursak olalım her zaman üretim yapabileceğimizi gösteren, öğrenme yeteneğimizin gelişmesine yardımcı olan aktivitelerimizdir. Büyük yaşlarda hobilerimizi yapabilecek refaha kavuştuğumuz zaman ise hiçbir fırsatı kaçırmadan piyano eğitimini öneririm.Genel kültür,hobi ve zihinsel olgunlukla beraber dikkat dağınıklığı için çalışma tercih ediliyorsa yaşla ilgili hiçbir sınır yoktur.

Bir enstrümanla melodiler çalmayı öğrenmek beynimizde yeni odaları açar, ilerleyen yaşlarda ruhsal dünyamıza terapi yaparak alzheimer,demans gibi rahatsızlıkların oluşmasını engeller.

Farklı yaş gruplarında eğitim şekli değişiyor mu?

Elbette ki her yaş grubu için çalışma biçimleri farklıdır.Herkesin algısı ve öğrenme şekli farklıdır.Kız ve erkek çocuklarında öğrenme merakı farklıdır.Burada en önemli konu çalışmayı tercih edilecek kişinin bilgisi,yeterliliği ve pedagojik formasyonunun olmasıdır.

Son olarak piyano eğitimi almak isteyenlere önerileriniz neler olabilir?

Piyano eğitimi almak için karşınızdaki kişinin mesleğini ne kadar çok sevdiği, pedagojik formasyonunun olup olmadığı önemlidir.

Konservatuvardaki eğitim bilgileri oldukça önemlidir. Mutlaka çalışmadan önce eğitmenle yüzyüze görüşülmeli , eğitmenin beden diline ve sözlü diyalogdaki becerisine dikkat edilmelidir.

Bize vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz Oya Hanım, son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Anne Bebek Kulübü’ne bu röportaj için teşekkür ederim.

Bu bilgilendirici röportaj için Sayın Oya Pamirtan’a teşekkürlerimizi sunuyoruz.  Piyano eğitimine başlamak için hiçbir zaman geç değildir. Çocuklarınız veya kendiniz için bu kararı aldıysanız www.oyapamirtan.com web sitesi üzerinden piyano eğitmeni Oya Pamirtan’la iletişime geçebilirsiniz.

 

Bir Cevap Yazın