Endometriozis ve kadın sağlığı fizyoterapisi

0
927

Adet dönemleriniz arkadaşlarınıza göre daha ağrılı geçiyor veya sürekli alt karın ağrısı şikâyetiniz var ya da cinsel ilişki sizin için ağrılı ve doktorunuz endometriozis olduğunuzu söyledi…. Peki nedir endometriozis? AnneBebekKulubu.com uzmanı Fzt. Yasemin İrkilata yazdı…

Endometriozis  nedir? Belirtileri nelerdir? Kimlerde görülür?

Endometriozis, rahim içi dokusunun rahim dışında ve karın bölgesindeki dokularda oluşmasıdır. Bazen çok geniş yayılım gösterebilir; yumurtalıklara, rahim kanalına, karın iç zarına hatta idrar torbası ve bağırsaklara da ulaşabilir.

Kişide ağrılı adet ağrısı, kronik alt karın ağrısı, ağrılı cinsel ilişki semptomlarıyla kendini gösterip infertiliteye yani çocuk sahibi olmayı dahi engelleyebilmektedir. Östrojene bağımlı bir rahatsızlık olup daha çok üreme yaşındaki kadınları etkiler. Toplumda görülme sıklığının çok olmasına karşılık farkındalık oldukça azdır.  Endometriozisin yarattığı ağrı, spazm ve iltihabi durum vücudun kasılmasına neden olarak karında, pelvik bölgede ve sırtta yaygın ağrılı noktalara dönüşebilir.

Endometrioziste kadının adet dönemlerinin ağrılı geçmesinin nedeni ise; pelvik bölge kaslarının gergin ve aşırı aktif olması ve adet dönemlerinde kanın rahimden atılması için rahim kasılmalarının bu kaslardaki spazmı artırarak bu dönemlerin olduğundan daha ağrılı geçmesine neden olmasıdır. Özellikle bu dönemlerde fizyoterapi yaklaşımları oldukça rahatlatıcıdır.

Endometroziste kadın sağlığı alanındaki fizyoterapistlerle çalışılmalıdır

Karın içi, kalça çevresi ve pelvik bölgedeki yapışıklıklar, gergin bantlar ve spazmın giderilmesi için yaygın bir manuel tedaviye ihtiyaç olabilir. Hastaya bütüncül olarak yaklaşılır ve kalça , pelvis kemiği, bel hizalanmasına bakılarak vücutta doğru hizalanmayı sağlayacak bir egzersiz yaklaşımı uygulanır. Bu tedaviler hastalarda ağrıların hafiflemesine ve kişinin rahatlamasına yardımcıdır.

Endometriozisin nedeni tam olarak anlaşılamadığı için tedavi nedeni ortadan kaldırmaya yönelikten çok semptomlara odaklıdır ve kişinin bozulan yaşam kalitesini yükseltir.

 

Önceki İçerikMüzik eğitimi çocuklar için neden önemli?
Sonraki İçerikÇocuklara özel uyku ve beslenme tüyoları
Yasemin Irkilata
1980 yılında Ankara’da dogdu.1999-2004 yılları arasında Hacettepe Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünden mezun oldu.2004-2006 yılları arasında Cyriax ve KPM manuel terapi kurslarını basari ile tamamlayıp, Manuel Terapist olarak calisti.2009 yılında Fransa’ya yerleşti. Fransa’da “Ortopedik Engelli Çocuklar Merkezi'nde görev yaptı. Fransa’da kinepod ,ortopedik ayak ve tabanlık kursu, kinesport, bantlama kursu ve daha sonra “De Gasquet Enstitüsü” pelvik taban eğitimi kurslarını tamamladı. 2015 yılında Türkiye’ye döndü. Manuel Terapist olarak çalışırken, 2016 yılında “Yogaşala prenatal Yoga Uzmanlık “ eğitimini, 2016 Michelle Lyons ile “Üriner -Rectal Inkontinans “ ve yine Ruth Jones ile Kronik Pelvik Ağrıda Fizyoterapi ve Internal Vajinal Uygulamalar” kursunu başarı ile tamamladı .2017 Ankara Lenf Ödem Derneği’nden Üst Ekstremite Lenf Drenaj Kursu’nu aldı. 2017 Dynamic Tape Bantlama Kursu aldı. 2017_2018 yıllarında Çocuk Üroloji Kliniği'nde Çocuklarda idrar kaçırma konusunda çalıştı. Kadınlarda inkontinans ve erkeklerde kronik pelvik ağrı konularında çalıştı. Kadınlarda “pelvik taban farkındalığı” yaratmak için Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç’ın Gebe Okulu'nda düzenli aralıklarla pelvik taban sunumları yapıyor. Düzenlediği pelvik taban atölyelerinde kadınlara pelvik taban farkındalık çalışmalarını sürdürmektedir.

Bir Cevap Yazın