Meme kanserinden nasıl korunabilirsiniz?

0
671

Meme kanseri günümüzde kadınlar arasında en sık görülen kanser çeşididir. Dış kaynaklı istatistiklere göre yaşam boyunca her sekiz kadından biri meme kanseri oluyor. Meme kanserine yakalanma riski yirmi yaşında başlıyor ve yaşla birlikte risk giderek artıyor. Tüm kanserlerde olduğu gibi, meme kanserinden korunmanın ve kanseri erken teşhis etmenin yolları mevcuttur.

Kanserden korunmak için kabul görmüş bazı önlemler şunlar;
– Sigara içmemek
: Sigara doğrudan etkiyle solunum yolları kanserlerine neden olur, bağışıklık sistemini baskılayarak da tüm diğer kanserlere yakalanma olasılığını arttırır.
– Alkol tüketmemek: Alkol, pekçok kanserin yanısıra, meme kanseri içinde bir risk teşkil eder.
– Sebze, meyve ve tahıldan zengin beslenme şeklini tercih etmek: Bu tür beslenmenin kanserden koruyucu olduğu artık kesin olarak biliniyor.
– Düzenli egzersiz yapmak: Düzenli egzersiz yapanlarda hiç egzersiz yapmayanlara göre kansere yakalanma riski yüzde 60 daha azdır.

Meme kanserinden korunma kadar erken teşhis de önemlidir. Çünkü erken teşhisle tam şifa yüzde 90’nın üzerindedir ve tedavi şekli hem hasta hem de doktor için kolaydır. İleri vakalarda sağ kalım oranları azalıyor ve tedavi güçleşiyor. Erken teşhis için mevcut kanser risklerini bilmek ve düzenli kontrol olmak gerekir.

Risk altında olanlar:
– 
Yakın akrabalarında (anne, teyze, kardeş vs…) meme kanseri olanlar.
– Uzun süre östrojen hormonu etkisinde kalanlar.
– Fazla yağ ve alkol tüketenler.
– Selim meme hastalığı olanlar.
– Diğer memesinde kanser olanlar.
– Rahim, yumurtalık veya kalın bağırsağında kanseri olanlar.
– Hiç doğurmamış veya 35 yaşından sonra doğuranlar.

Bu riskler kanser vakalarının sadece yüzde 20’sinde vardır. Yüzde 80 vakada hiçbir risk bulunmaz.

Erken teşhis için diğer önemli konu, düzenli kontroldür. Meme kanseri vakalarının yüzde 80’ninin belirtisi, memede kitledir ve yüzde 80 vakada da kitleyi hasta kendi bulur. Bu nedenle her kadın memesini ayda bir kez düzenli olarak muayene etmeli ve meme şikayetlerini önemsemelidir. Her adet döneminin 9. ve 10. günleri ( adetin başladığı gün birinci gün kabul edilir) muayene için en uygun dönemdir. Meme yatar pozisyonda parmak uçlarıyla yapılır ve özellikle nohut, mercimek gibi kitlesel yapı aranır. Aynı muayene koltuk altına da uygulanmalıdır.

Hiçbir şikayeti olmayan her kadın 35 yaşında yıllık doktor kontrollerine başlamalı ve ilk mammografi ve ultrosonografisini yaptırmalıdır.

Bir Cevap Yazın