Krup hastalığı nasıl bulaşır? Krup hastalığına ne iyi gelir?

0
990
erkek çocuk ve çocuk doktoru

Krup hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir? Krup hastalığı nasıl bulaşır? Krup hastalığına ne iyi gelir? Bebeklerde krup hastalığı neden olur? Krup hastalığı tehlikeli midir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Fırat Ata krup hastalığı konusunda merak edilenleri yazdı!..

Krup hastalığı belirtileri nelerdir? 

Krup hastalığı sıklıkla 6 ay ile 3 yaş arası (en sık 1.5 -2 yaş civarı) erkek çocuklarda daha fazla görülen ana nefes borusu girişi, ses telleri ve ses teli altındaki solunum yollarının şişmesi (ödemlenmesi) neticesinde oluşan bir hastalıktır. 6 yaş üzerinde nadiren görülür. 

Çocukların %3-5 i hayatı boyunca en az bir kez krup atağı geçirir ve geciren çocukların % 5 inde de bu durum tekrar edebilir.

Çoğunlukla etken viraldir (parainfluenza, influenza, rsv, adenovirüs). Ancak benzer tabloya bakteriler,yabancı cisim aspirasyonları, reflü, allerji,solunum yollarına dışarıdan bası yapan durumlar,doğuştan bazı hastalıklar da sebep olabilir.

Sıklıkla bahar ve kış aylarında görülür.Halk arasında yalancı kuş palazı ya da yalancı difteri olarak da bilinir.

Solunum yollarındaki az bir ödem bile hava yolunu tıkayabilir.Nedeni bebek ve küçük çocukların soluk boruları ve hava yollarının erişkinlere oranla daha küçük ,dilin ise ağız ve geniz bölgesine göre daha büyük olmasıdır.

Krup hastalığı bulaşıcı mıdır? 

Bulaşıcı mıdır? Evet . Hasta kişinin öksürük ya da hapşırığı ile havaya saçılan damlacıklar ya da hastanın temas ettiği eşyalara temas yoluyla bulaşır.

Klinik: Bulaştıktan ortalama 2 gün icerisinde klinik bulgular ortaya çıkar.Hafif ateş(her zaman olmak zorunda değil) ve üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri (burun akıntısı,boğaz ağrısı, öksürük)ile başlar.Ardindan ses kısıklığı,seste kalınlaşma ve kabalaşma olur.Tipik olarak hastalar huzurlu bir şekilde daldıkları uykudan 22:00-04:00 arası (gece yarısı )uykudan uyandıracak derecede havlar tarzda kaba sesli öksürük ve eşlik eden hırıltı ile acile başvururlar.Belirtiler 3 ile 7 gün içinde geçer.Bir haftayı geçiyorsa başka hastalıklar ekarte edilmelidir.

Krup hastalığı nasıl tedavi edilir? 

 Krup genelde %5-10 hastada hastanede tedavi olmayı gerektirir.Etken viral düşünülüyorsa antibiyotik vermek gereksizdir.Nefes alışını rahatlatmak için baş yüksekte tutulmalıdır.Ağlamak nefes darlığını arttıracağından sakin ve sessiz bir ortamda tutulmalıdır.

İlaç tedavisi olarak kortikosteroidler buhar yoluyla ,ağızdan, damar yoluyla ya da kas içine uygulanabilir.Belirgin nefes darlığında epinefrin de buhar tedavisi olarak uygulanabilir.Ateş varsa düşürülmelidir ve bol sıvı verilmeli gerekirse serum desteği sağlanmalıdır.Çocuğun temiz ve serin hava alması sağlanmalıdır(soğuk havada üzeri sıkı giydirilip pencere açılıp serin ve soğuk hava solutulmalıyken sıcak havalarda buzdolabı açılıp derin dondurucudaki soğuk hava solutulmalıdır)

Hangi durumda acile gidelim?

Çocukta nefes almada güçlük,yutma güçlüğü,bilinç bulanıklığı,halsizlik ve bitkinlik, kontrol altına alınamayan ateş, cilt ,tırnak ve dudakta morarma varsa …Vakaların sadece %1 inden azında yoğun bakım ihtiyacı olabilir.Bazı vakalarda bu durum tekrar edebilir.

Korunma: erken yaşta el hijyeninin öğretilmesi, elin ağza götürülmesinin engellenmesi,hasta görünen kişilerden uzak durulması,ortamların sık havalandırılması yeterlidir.

 

Bir Cevap Yazın