Koronavirüste bebek aşıları ertelenmeli mi?

0
4025

Salgın döneminde bebek aşıları ertelenebilir mi? Bebek aşıları yapılacak mı? Bebek aşıları ne olacak? Son günlerde ailelerin en çok merak ettiği konu başlıkları aşılar. 20 yaş altına sokağa çıkma tedbiri geldi ancak çocuklu aileler hem koronavirüsten korkuyor hem de aşısı olan bebekleri için endişeleniyor. Geçtiğimiz hafta Anne Bebek Kulübü Instagram hesabında canlı yayına katılan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dicle Çelik, ailelere koronavirüsten çocukları nasıl koruyacaklarını, bu süreçte aşıların ertelenip ertelenmemesi gerektiği konusundaki sorularını yanıtladı. İşte Uz. Dr. Dicle Çelik’le yaptığımız röportaj:

Çocuklar koronavirüse yakalanır mı?

Uzmanlar hala çocukların üzerinde de çalışmalarını sürdürmekte. Bildiğimiz üzere koronavirüs enfeksiyonu çocukluk çağında asemptomatik olarak seyrediyor. Çocuklarda koronavirüs enfeksyonu hafif geçiyor olabilir ancak bu rahat olmak anlamına gelmiyor. Az da olsa zatürreeye dönebildiğini çalışmalarda görüyoruz. Amerika’da 0-18 yaş arasındaki 2 bin 500 çocuk takip edildi. Bu yaş aralıklarında en fazla 15 yaş üstü ve 1 yaş altı çocuklarda koronavirüs görüldüğü ifade edildi.

0-1 YAŞ ARASI ÇOK ÖNEMLİ BİR SÜREÇ

Çocuklarda koronavirüse nasıl yaklaşılmalıdır?

En çok merak edilen sorulardan biri de bu. Sürece akılcı yaklaşıp, erken davranmak önemlidir. Koronavirüsün semptomları erişkinlerde hızlı ilerlemektedir. Koronavirüse de hem çocuklarda hem erişkinlerde diğer enfeksiyonlara yaklaşıldığı gibi yaklaşılmalıdır. Çocuğun genel durumuna bakmak çok önemli. Örneğin 0-1 yaş arasında görülen ateş çok önemli. Çocuğu iyi gözlemlemek gerekir. Çocuğun beslenmesi, halsizlik durumu değerlendirilmelidir. Çocuklarda koronavirüs daha çok üst solunum yolu enfeksiyonu gibi görülüyor ancak en büyük korku yetişkinlere bulaştırması. O nedenle  20 yaş altına sokağa çıkma yasağı verildi. Çünkü çocuklarda asemptomik gelişiyor. Yani çocuk sağlıklıdır ama evdeki diğer bireylere bulaştırabilir. Bu nedenle çocukta ateş, öksürük, boğaz ağrısı gibi belirtiler varsa mutlaka doktor aranmalı ve bilgilendirilmelidir.

Çocuklarda koronavirüste dikkat edilmesi gereken kitle hangileri?

Çocuklarda da yetişkinlerdeki gibi kronik hastalıklar olabilir. Diyabetli, kalp hastalığı olan çocuklar risk altında olabilmektedir. Genel anlamda çocukluk döneminde koronavirüs enfeksiyonu hafif geçiriliyor olsa da dikkatli olunmalıdır. Bilimsel veriler takip edilmeli, Sağlık Bakanlığı’nın uyarıları dinlenmelidir.

Koronavirüs anne sütünden bulaşır mı? İlgili yazıyı okumak için tıklayın!

ATEŞ EN ÖNEMLİ KRİTER

Çocuklar ne zaman hastaneye götürülmelidir?

Ateş en önemli kriterdir. Ancak ateşin derecesi ve nereden ölçüldüğü önemlidir. Eğer çocukta 39 derecenin üzerinde, titremeye nedene olan yüksek ateş varsa, genel durumu iyi değilse, çocukta beslenme sorunları varsa, belirgin bir ishal mevcutsa, öksürük krizi, nefes alamama gibi sorunlar varsa koronavirüsün alt solunum yolunu tuttuğu anlamına gelebilir. Bu nedenle önce çocuk doktorunun aranması ve bilgilendirmesi; sonrasında onun talimatları doğrultusunda hareket edilmesi gerekmektedir.

Koronavirüs nedeniyle aşılar ertelenmeli mi?

Koronavirüs nedeniyle aşıların ertelenmesi söz konusu değildir. Amaç Covid 19 döneminden sonra başka enfeksiyonların yeniden baş göstermemesi gerekir. Bazı aşılar zamanında yapılmalıdır. Örneğin verem aşısı bebeğin 60 ile 90. günleri arasında uygulanmalıdır. Gerek aile hekimleri gerekse pediatri uzmanları ailelere bu konuda çeşitli alternatifler sunmaktadır. Pek çok hastanede aşılar için sağlam çocuk poliklinikleri oluşturulmuştur. Aile hekimleri de aşı zamanı gelen bebekleri yoğunluğun olmadığı sabah saatlerinde kabul etmektedir. Aşı öncesinde aileler mutlaka pediatri uzmanlarıyla telefonla irtibat kurmalıdır ve onların yönlendirmelerine uymalıdır.

Koronavirüs anneden bebeğe geçer mi? 

AŞI ACİL DURUMDUR, ERTELEMEYİN

Koronavirüs döneminde aşı acil bir durum mudur?
Aşı acil bir durumdur, “Aşı zamanınız gelmediyse gelmeyin” denilebilir. Koronavirüs sürecinde hayati önem taşımayan konular için beklenebilir.

Aşı için hastaneye giderken nelere dikkat edilmelidir?
Maske kullanılması çok önemlidir. Ancak burada da maskenin kullanımı doğru yapılmalıdır. Maskeyi elleri yıkadıktan sonra takmak gerekir. Ayrıca maskenin sadece lastikli kısımlarından tutmak gerekmektedir. Maskeyi çıkardıktan sonra da eller iyice temizlenmelidir. Kullanılan bir maske bir daha kullanılmamalıdır. Hastaneye gelen ebeveynlerin buna dikkat etmesi gerekmektedir. Bebekler yüzlerinde maskeyi tutmak istemeyebilir. Maske açısından yaşı uygun olan çocuklara maske takmalı aksi durumda ufak bebeklerin pusetleri yağmurluk ile örtülebilir. Hastanede aşılar hızlı bir şekilde uygulanıp aile bir an önce hastaneden evine gönderilmelidir.

Dikkat: Komşunun kekinden koronavirüs bulaşabilir!

 

 

Bir Cevap Yazın