Kolik bebeğinizi sakinleştirmenin yolları

0
1719

Her anne babanın korkulu rüyası kolik, bebeklerin %15’i ila %30’unda görülen yaygın bir durumdur. Doğumdan sonraki ilk 3 aylık süreçte sıklıkla görülebilir. 4 aydan sonra sona erer.  Bu süreçte anne babaların bilinçli olması ve doğru uygulamalar yapması bebeğin sakinleşebilmesi için çok önemlidir.

Kolik bebek nedir?

Normal gelişim gösteren birçok bebekte, altta yatan gösterilebilir bir neden olmadığı halde kronik bir süreçte, gün içerisinde ve özellikle akşamları huzursuzluk-ağlama nöbetleri görülebilir. Ağlama nöbetleri haftada en az 3 gün yaşanıyor, günde 3 saati aşıyor ve 3 haftadan fazla sürüyorsa bebeğinizin kolik olma ihtimalinden bahsedilebilir. Kolik belirtileri, normal ağlamadan farklıdır; bebek sakinleştirilemez ve saatlerce ağlayabilir. Nöbetler genellikle öğleden sonra veya akşam saatlerinde gözlenir. Nöbetler sırasında bebeğin yüzünde bir ağrı ifadesi oluşur, yumruklarının sıkar, ayaklarını karnına doğru çeker. Karakteristik olarak ani başlar, yüksek sesle ve sürekli ağlama vardır, bebeğin yüzünde kızarma gözlenebilir. Bu bebeklerde kilo alımı ve diğer tüm gelişimsel bulguları tamamen normaldir. Sigara içen anne bebeklerinde daha sık olduğu bilinmektedir. 

Bebekleri sakinleştirme yöntemleri 

  1. Emziren annelerin beslenmesi çocuk için önemlidir. Anneler, süt ürünleri, yumurta ve yer fıstığı içeren gıdaları daha dikkatli tüketmelerinde yarar var.
  2. Hazımsızlık yaşanmaması için bebeklerin beslenme saatleri arasında en az 2 saat olmalıdır.
  3. Ağlama nöbeti sırasında, beşikte ritmik hareketlerle uyuması için yavaş bir şekilde sallanmalıdır.
  4. Eğer ağlama nöbeti uzun sürüyorsa ve bebek dışarı çıkarılmalı, bebek arabasında gezdirerek hava alması sağlanmalıdır. Bazı bebeklerin araç içinde sakinleştiği bilinen bir yöntemdir. Bebekleri araçla gezdirmek çoğu zaman etkili olmaktadır.
  5. Bebeklerin hoşlanabileceği banyo, masaj, uygun bitki çaylarından herhangi biri denenmelidir. Her bebeğin beğenisi farklı olabileceğinden uygun olan sakinleştirici yöntem bulunmalıdır. Özellikle masajla sırtının ve belinin ovulması bazı bebekleri mutlu etmektedir. Adaçayı, anason, ıhlamur, kimyon, papatya ve rezene sakinleştirici olarak tercih edilebilir.
  6. Emzirmek gaz sancısını çoğu zaman engellemektedir. Ağlama nöbetleri sırasında emzirme eylemi veya emzik vermek sakinleştirecektir.
  7. Bebeği susturmak amaçlı, şekerli su ya da bal gibi besinler kesinlikle verilmemelidir.
  8. Ağlama nöbeti başladığında bebek kucağa alınarak ‘’hımmmm’’ ya da ‘’ıssssss’’ sesleri ritmik olarak yapılarak bebeğin sakinleşmesi sağlanabilir. Saç kurutma makinesi, bulaşık ya da çamaşır makinesi gibi belirli ritimdeki seslerin dinletilmesi ile ya da bebeğin bir süre loş ve sessiz ortamda tutulması rahatlatıcı olabilir. 
  9. Çocuk doktorunun önerdiği probiyotik içeren damlalar kullanılabilir.
  10. İnfantil kolik çok net olarak bebekler 3-4 aylık olduğunda kendiliğinden tamamen geçmektedir.
  11. Annenin mutlaka diğer aile bireyleri tarafından desteklenmeli, dinlendirilmeli ve uykusunu alması sağlanmalıdır.

 

 

Bir Cevap Yazın