Kabızlık belirtileri nelerdir? Kabızlığa ne iyi gelir?

0
749
Çocuklarda tuvalet eğitimi nasıl verilir?
Çocuklarda tuvalet eğitimi nasıl verilir?

Kabızlık normalden daha seyrek ve sert, kalın, zorlu dışkılama veya haftada ikiden az ve zorlu dışkılama olarak tanımlanabilir. Yenidoğan döneminde bebekler her beslenme sonrası dışkılayabilir. Ya da hiçbir rahatsızlık duymaksızın 7-10 gün dışkılamayabilir.

Bebeklerin beslenme sorunu yoksa, huzurlu, kilo alımları ile ilgili bir problem yok ise bu dışkılama şekilleri normal olarak kabul edilir.  Ek gıdaların başladığı dönemde dışkı özellikleri değişir ve günlük dışkı sayısı azalarak, oyun çocuğu yaşından itibaren erişkin tipi dışkılama özelliklerine geçiş gerçekleşir. İlk 3 ayda anne sütü alan bebekler günde ortalama 3, formula alanlar ise 2 kez dışkılar.

Kabızlık belirtileri nelerdir?

2 yaş civarında günlük dışkı sayısı 2’den az, 4 yaştan sonra günde 1-2 kez olur. Süt çocukluğu döneminde formül mama ile beslenmek, ek gıdalara geçiş, tiroid fonksiyon bozukluğu, kalsiyum düzeyi ile ilgili dengesizlik, anatomik bozukluklar gibi sebeplerle kabızlık gelişebilir.

Okul çocuklarında spor yapmak, lifli gıdalar, tam tahıl ekmeği, elma, portakal, kayısı, kurutulmuş meyve, her türlü yeşil sebze tüketimi kabızlıktan korunmayı sağlar.

Atıştırmak için cips yerine kurutulmuş meyveler, çiğ kuruyemişler tercih edilmelidir. Meyveleri kabuklu tüketmeye ve bol su tüketimine özen gösterilmelidir.

Kabızlık tedavisi nasıl yapılır?

Diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile sorun çözülmezse ilaç tedavisi başlanır. İlaçların en az 3-6 ay süre ile kullanılması gerekir. En sık yapılan hatalar; ilaç tedavisinin aileler tarafından doktorun önerdiği dozda verilmemesi veya yarar gören çocuklarda ilaçların kısa zaman sonra kesilmesidir. Tedavinin uzun süreli olması çocuğun ağrılı dışkılama deneyimini unutması açısından önemlidir.

Bir Cevap Yazın