İtp hastalığı ile ilgili merak edilenler

0
1381
İtp hastalığı belirtileri nelerdir?
İtp hastalığı belirtileri nelerdir?

İtp hastalığı nedir? İtp hastalığı belirtileri nelerdir? Bebeklik döneminden itibaren belirli aralıkla çocuklarda kan tahlilleri istenir. İstenen tahlil sonucu bazı hastalıklar tespit edilirken bazı hastalıklarda vücutta oluşan belirtiler sonucu doktora götürülmesiyle açığa çıkar. Bebeklik ve çocukluk döneminde gelişimin fiziksel ve zihinsel takibinin bu noktada önemi açığa çıkar. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerem Yıldız, Anne Bebek Kulübü okuyucuları için İTP hastalığı ile ilgili merak edilenleri yazdı.

İtp hastalığı nedir?

İdyopatik veya immün trombositopenik purpura (İTP) savunma sisteminin trombositleri (pıhtılaşma hücreleri) zarar verici olarak kabul edip işaretlemesi ve imha etmesi ile oluşan bir hastalıktır. İmha sonucunda trombosit sayısının azalmasına bağlı trombositlerin yapışmaları ve yeterli tıkaç oluşturmaları zorlaşır.

İtp hastalığının belirtileri nelerdir?

Trombosit sayısının azalmasına bağlı vücutta hafiften ağıra dek değişen kanamalar gözlenir. Kanama vücudun içinde, deride veya derialtında ortaya çıkabilir. Deride purpura (berelenme) ve peteşiler (noktalar) görülebilir.

ITP’nin akut (kısa süren) ve kronik (uzun süren) olmak üzere iki tipi vardır. Genellikle çocuklarda görülen İTP kısa sürelidir. Çocuklarda hastalık genellikle hafif geçer, birkaç hafta ya da ay sürer ve bir daha tekrar etmez.

Çoğu zaman tedaviye bile gerek kalmayabilir. Trombosit sayısı genellikle 8-12 ayda normale döner. Çocuklarda yaklaşık % 5 olguda hastalık dirençli seyreder. Oysa erişkin hastalarda hastalık kronik (uzun süreli) ve ağır olma eğilimindedir.

İtp tedavi edilen bir hastalık mıdır?
İtp tedavi edilen bir hastalık mıdır?

İtp hastalığı nasıl teşhis edilir?

Öykü, fizik muayene bulguları, kan sayımı ve kan yaymasının incelenmesi ile İTP ön tanısı konulabilir.

Kesin tanı için trombosit düşüklüğü yapan diğer hastalıkların olmadığının gösterilmesi gerekir. Bu amaçla hekiminizin gerekli gördüğü durumlarda bazı kan testleri, kemik iliği incelemesi veya karın ultrasonografisi yapılmasına ihtiyaç duyulabilir.

İtp iyileşen bir hastalık mıdır?

Çocukluk çağında görülen İTP genelde ilk bir yıl içinde iyileşir. Ancak bazı çocuklar ve erişkin hastaların çoğunda iyileşemeyebilir. Bir yılı dolduran İTP, kronik İTP olarak adlandırılır. Bu hastalarda tedavi seçenekleri tekrar gözden geçirilir. Ayrıca İTP hastalığı kesinlikle bulaşıcı değildir.

İtp hastalığı nedir?
İtp hastalığı nedir?

İtp nasıl tedavi edilir?

İTP’li hastalarda trombosit düşüklüğü her zaman tedavi gerektirmez. Tedavi kararı verirken kanama bulguları ve kan testlerinin sonuçları birlikte değerlendirilir.

Ağız içi kanama, burun kanaması, idrardan kan gelmesi, mide-barsak kanaması gibi ciddi kanama bulguları varlığı veya kanama riski değerlendirilerek tedavi edilebilir. Bazı hastalarda tek doz ilaç tedavisi ile kalıcı düzelme sağlanırken bazı hastalarda trombosit sayısı tekrar düşebilir ve ek tedavilere ihtiyaç olabilir.

Tedavide akut İTP de bağışıklık sistemini kıran ilaçlar kullanılır. Kronikleşen olgularda mevcut ilaçlara ek olarak dalağın çıkarılması gerekebilir.

Tedavinin amacı hastalığı tamamıyla iyileştirmek değil, trombosit sayısını kanama için risk oluşturmayacak güvenli bir seviyeye yükseltmektir. Tüm bu bilgiler ışığında sağlıklı günler dilerim…

İtp hastalığı ile ilgili dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerimizden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!   

Önceki İçerikNorovirüs nedir? Nasıl teşhis edilir?
Sonraki İçerikÇocuklar neden korkar?
Uzm. Dr. Kerem Yıldız
Uzm. Dr. Kerem YILDIZ 1985 yılında Samsun’da doğdu. İlkokul eğitimini Mustafa Kemal İlköğretim okulunda, ortaokul ve lise eğitimini Samsun Anadolu Lisesinde tamamladı. 2003 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesinde başladığı tıp fakültesi eğitimini 2009 yılında başarı ile tamamlayarak mezun oldu. 2009-2013 yılları arasında Sinop Durağan Devlet hastanesi ve Sinop Atatürk Devlet Hastanesi acil servis hekimi olarak görev yaptı. 2013 yılında İzmir Tepecek Eğitim Araştırma Hastanesinde başladığı çocuk sağlığı hastalıkları uzmanlık eğitimini 2017 yılında başarı ile tamamladı. 2 yıllık zorunlu hizmet süresi boyunca Kars Harakani Devlet Hastanesinde binlerce çocuğun sağlığına kavuşmasına yardımcı oldu. 2019 yılından itibaren Antalya’da bulunan Memorial grubuna ait Özel Medstar Antalya Hastanesi'ndeki görevine devam etmektedir. Poliklinik hizmetinin yanında doğumda bebeklere ilk müdahale, yenidoğan ve çocukların servis ve yoğun bakımdaki izlemlerini gerçekleştirmektedir. Yurtiçi ve yurtdışı çeşitli yerlerde yayınlanmış bilimsel çalışmaları ve yazıları mevcut olup Antalya Tabip Odası ve Türk Tabipler Birliği üyesidir.

Bir Cevap Yazın