İftara ne pişirsem? İftar menüsü 17. Gün

0
820

gendeme

Gendime çorbası

Nelere ihtiyacımız var?

1 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
1.5 su bardağı yoğurt
3 yemek kaşığı un
2 su bardağı et suyu
4 su bardağı sıcak su
Tuz

Üzeri için:

3 yemek kaşığı tereyağı
Kuru nane
Kırmızı pul biber

Nasıl yapıyoruz?

Nohut, fasulye ve buğdayı bir gece önceden suya koyup bekletiyoruz. Ertesi gün sularını değiştirip ayrı tencerelerde yumuşayana kadar haşlıyoruz. Daha sonra malzemelerimizin hepsini aynı tencere içine alıp, su ve et suyunu ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Ardından un ve yoğurdu bir kasede çırparak, çorbanın suyundan ekliyoruz ve karışımı kaynayan çorbaya azar azar ekleyerek karıştırıyoruz. Damak tadımıza göre tuz ilave ediyoruz. 10 dakika çorbamızı kayanatıyoruz. Tereyağını tavada eritiyoruz. Nane ve pul biber ekleyip karıştırıyoruz. Çorbayı kaseye alıp üzerine naneli yağı gezdirip, sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

kuzu etli arapsaci
Bir kadın düşünün ki on parmağında on marifet… Aslen Yunan olan ama yıllar süren Türkiye macerasından sonra bizden bir farkı kalmayan bir lezzet ustası… Sıcak tebessümü ve samimi davranışlarıyla yemeklerini yiyenlerin müdavimi… Maria’s Restaurant’ın sahibi Maria Ekmekçioğlu’ndan bahsediyorum. Maria, Türkiye-Yunanistan arasında turizm elçisi olarak İstanbul’dan Anadolu’ya her yöreyi geziyor ve ülkemizi Dünya’ya tanıtıyor. Yunanistan’da kendi adına çıkan bir dergisi, televizyon programı ve 4 tane de yemek kitabı var. 1981’de, henüz daha liseyi bitirmeden Yunanistan’da babası pastane açmış. Burada pişirdikleri nefis lezzetler Yunanistan’da trafiğe neden oluyor ve özellikle Mayıs ayında ilk dondurmalı tatlıları çıkarırken trafik polisi gelip, insanları kuyruğa diziyormuş. Hatta bu kuyrukta tanışıp, evlenen bir çift bile var. Hala Maria’nın yemeklerini yemek için onu ziyarete geliyorlarmış… Usta Şef ve Yemek Programcısı ve Maria’s Restaurant’ın kurucusu Maria’dan birkaç yıl önce aldım bu tarifi. Ramazanda farklı lezzetler denemek isteyenler evde deneyebilir veya Maria’nın Etiler’deki restoranını ziyaret edebilirler.

Kuzu etli arapsaçı

Nelere ihtiyacımız var?

4 kişilik
Yarım kg kemiksiz kuzu kol
2 adet soğan
1 kahve fincanı zeytinyağı
4 adet sarımsak
Yarım su bardağı et suyu
1 demet arapsaçı
Yarım kahve fincanı beyaz şarap
2 çorba kaşığı krema veya tereyağı
Yarım çay kaşığı öğütülmüş karabiber

Nasıl yapıyoruz?

1 çay kaşığı öğütülmüş tuz
Yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında kavurun. Sarımsak ve jülyen doğranmış et ekleyip, et suyunu salıp yeniden çekene dek soteleyin. Et suyu ekleyip pişmeye bırakın. Kıyılmış arapsaçı ilave edin. Tuz ve karabiberini ayarlayıp,10 dakika pişirin. Şarap, ardından krema veya tereyağı ilave edip, bir taşım kaynatın. Sıcak olarak servis yapın.

ev baklavası
Ev baklavası

Nelere ihtiyacımız var?

3 Adet yumurta
4 Çorba kaşığı yoğurt
1 Çay bardağı zeytinyağı
1/2 Limon suyu
1/2 Çay bardağı su
Alabildiği kadar un
Içine: Dövülmüs ceviz

Serbet İçin:
4 Su bardağı şeker
3.5 Su bardağı su
1/4 Limon

Ayrıca:
Açmak için nişasta
250 gr Margarin(Üzerine dökmek için)

Nasıl yapıyoruz?

Baklavanın  şerbetini hazırlayalım. Bunun için şeker, su ve çeyrek limonu kaynatalım ve bekletelim. Yoğurt, zeytinyağı, limon suyu ve suyu bir kabın içerisinde karıştıralım. Yumurtaları içine kırıp, unu azar azar ilave ederek poğaça hamuru yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Hamurdan büyük parçalar kopararak 20 adet beze yapalım. Bezelerin üzerine nemli bir bez örtüp, 20 dakika dinlendirelim. İlk 10 bezeyi ayrı ayrı hafifçe unlanmış zeminde servis tabağı büyüklüğünde açalım. Aralarına nişasta serperek üst üste dizelim.

Oklavayla bezeyi bir arada incecik açalım. İlk 4 yufkayı bolca yağlanmış tepsiye alıp, her 4 yufkada bir dövülmüş ceviz serpelim. Kalan 10 bezeyi de açalım. Onları da yine aralarına ceviz serperek tepsiye alalım. Bu arada margarini kızdıralım.

Tepsideki hamuru baklava dilimi şeklinde keselim. Üzerine iyice kızdırılmış margarini gezdirelim. (margarin asla ılık olmamalı) Tepsiyi önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırına sürelim. Baklavanın üzeri altın sarısı renk alana dek pişirelim. Çıkarttıktan sonra baklavayı bir süre bekleterek ılıtalım. Üzerine ılış şerbeti döküp, şerbetin çekmesini bekledikten sonra servis edebiliriz. Afiyet bal şeker olsun! 🙂

Bir Cevap Yazın