Hamilelikte emzirme, tandem nedir?

0
1056

Anneler emzirme döneminde hamile kaldıklarında bebeklerini emzirmede tereddüte düşüyor ve bu konu da pek çok yanlis bilgi duyuyor. Hamilelik dönemi ve sonrasında iki bebek emzirme mümkün müdür? Anne Bebek Koçu, Bebek Hemşiresi ve Emzirme Eğitmeni Ülker Güler, Anne Bebek Kulübü okuyucuları için tandem emzirme ile ilgili merak edilenleri  yazdı.

Tandem emzirme: doğru bilinen yanlışlar

Emzirme döneminde olan bir kadının hamile kalıp, bebeğini emzirmeye devam etmesi ya da memeden kesmesi toplumda ve sağlık profesyonelleri arasında tartışmalara neden olan bir konudur. Çünkü hamile kalındığında emzirilmeye devam edilmesi, hem emen bebeğin hem de annesinin karnında olan bebeğin hayatını riske atmaktadır.

Peki bu söylemlerde gerçeklik payı var mıdır?

Hamile kalındığında emzirilmeye devam edilmesi gerçekten bebeklerin yaşamını tehlikeye mi sokuyor?

Toplumda bu endişeler neren çıkmış?

Bu gibi sorulara yanıt bulmak için bende araştırmaya ve bilgilerimi tekrar etmeye karar verdim.

Emzirme döneminde olan bir annenin hamile kalması durumunda bebeğini emzirmeye devam etmesi ve doğumdan sonra da iki bebeğini birden emzirmesine tandem emzirme adı veriliyor. Bu durumu yaşayan anneler gerek sağlık profesyonellerinin gerekse toplumun yönlendirmesi ile emzirmeyi sonlandırma kararı verip, bebeğini memeden kesiyor.

Doğru bilinen yanlışlar yüzünden bir bebeğin annesinin sütünden yeterince yararlanamaması gerçekten çok üzücü…..

20211130 200210 0000
Tandem emzirme nedir?

Bu durumda doğru bilinen yanlışlar neler?

Hamileliğin 4.ayından itibaren anne sütü kolostruma döner. (Kolostrumun mekonyumun temizlenmesi amaçlı bağırsakları boşaltma etkisinin olduğu bilinmektedir) Kolostrumu emen bebeğin bağırsakları harekete geçer ve daha cıvık şekilde kaka yapmaya başlar. Bu durum bebeğin anne sütünden zehirlendiği şeklinde yorumlansa da sadece kolostrumun etkisidir. Yani hamile kalındığında emen bebekler anne sütünden zehirlenmezler…

Sütün tadı da değişeceğinden bazı bebekler bu tadı sevmez ve emmeyi kendi istekleri ile bırakırlar. Doğumdan hemen sonra da emmeye devam etmek isterler. Sütün tadının değişmesi, anne sütünün kalitesinin düştüğü ve emzirmekle emzirmemenin farkı olmadığı şeklinde yorumlanır.

Ama anne sütünün eşdeğerinin henüz üretilemediği çağımızda kalitesinin düşmesi ve bunun ölçülebilmesi sizce inandırıcı mı? Bence değil…

Anne sütü besin değeri her zaman yüksek ve bebeğin ihtiyaçlarına göre ayarlanan mucizevi bir besin maddesidir. Hem de canlı…

Annenin hamileliğin ilerlemesi ile vücudunda hormon seviyelerinde (progesteron hormonu artar) değişiklikler görülür. Bu değişiklik annenin sütünde bir miktar azalma görülmesine neden olabilir.

Sütü kesildi olarak yorumlanan bu süreç sadece hormonların etkisidir ve doğumdan hemen sonra normal seviyesine geri döner.

Hormonların diğer bir etkisi de meme uçlarının daha çok hassaslaşmasıdır. Anneler normal zamandan daha çok meme uçlarının uyarıldığı ve karıncalandığını ifade ederler. Bu uyarılma oksitosin hormonunun salgılanmasına neden olur. Oksitosin hormonunun rahmin kasılmasını sağlar. Bu sürecin erken doğuma yada düşüğe neden olduğu düşünülse de gerçekte rahmin kasılmasını sağlayacak şiddette bir uyarı değildir. Bu minik kasılmalar da ne düşüğe ne de erken doğuma neden olur. Normal hamilelik sürecinde düşük ya da erken doğum riskiniz ne kadarsa emzirirken de o kadardır.

Tandem emzirme süreci anneler için oldukça yorucu bir süreçtir. Emzirme ve çocuk büyütmenin verdiği yorgunluk üzerine bir de hamilelik yorgunluğunun eklenmesi anneleri fazlasıyla etkiler. Bu etkilenme toplum içerisinde annenin karnındaki bebeğin gelişimini sağlayacak enerjiye sahip olmadığı, bebekte gelişim geriliği oluşacağı gibi yorumlansa da gerçekliği yoktur. Sadece annenin dengeli ve düzenli beslenmeye, dinlenmeye ihtiyacı vardır.

Emzirme döneminde her olumsuz konuşmadan etkilenen annelerin yanında bu şekilde konuşmak yerine onlara dinlenmeleri ve beslenmelerine yardımcı olsak daha güzel olmaz mı?

Tandem emzirmenin yararları nelerdir?

  • En önemlisi; emmeye devam eden bebek anne sütünden daha uzun süre ve fazla miktarda yararlanır.
  • Annesinin hamile olduğunu anlar (sandığımızdan daha zekiler) ve daha kardeş gelmeden onun gelişini kabullenmiş olur. Yani kardeşin gelişi travma olmaktan çıkar.
  • Büyük bebek emmeye devam ederek, kardeşinin süt azlığı gibi bir durumu yaşamasına engel olur. Yani daha kardeş doğmadan desteklenmeye başlamıştır.
  • Emmeye devam etmek demek süt artışı demek, annenin kanal tıkanıklığı, mastit gibi meme sorunlarını yaşama riskinin azalması demek.
  • Tandem emzirme yapan annelerde meme sorunları daha az hatta hemen hemen hiç görülmez.
  • Kardeşlerin memeyi paylaşmaları aralarında gelişecek kıskançlık gibi durumları engeller. Çünkü daha ilk dönemden memeyi paylaşmayı öğrendikleri için kıskançlık gibi bir durum söz konusu bile olmayacaktır.
  • Anne ve iki bebeği arasında, iki kardeş arasında ten teması ve yakınlık artar güvenli bağlanma gerçekleşir, bebeklerin daha özgüvenli annenin ise daha çok annelik duygusu yaşamasına neden olur.
  • Emzirmek sadece beslenmek değil, bebeğin hayatında her şeydir. İster bir bebeği emzirin, ister birden çok. Bebeklerin ikiz olması da gerekmez. Yaşları farklı olsa bile her bebek için gereksinim ve ihtiyaçları anne sütünden karşılanır.

O yüzden hamile kalmış olmanız emzirmenize engel değildir. Siz emzirin gitsin…

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

 

Bir Cevap Yazın