Hamilelik kilolarınızı emzirerek verin!

0
804
Bebeği emzirirken nasıl tutmalı? Bebek nasıl emzirilir?
Bebek nasıl emzirilir?

Hamilelikte; “Sen iki canlısın, iki kişilik ye”, emzirme döneminde ise; “Tatlı ye ki sütün bol olsun” cümlelerini duymadım derseniz, inanmayız! Hepimizin sıkça duyduğu bu iki bizim fazla kilolarla baş başa kalmamıza neden oluyor. Uzmanlar, yeterli ve her açıdan dengeli beslenildiğinde hem annenin sağlığı ve kilo durumunun hem de bebeğin sağlığı ve anne sütü devamlılığının korunacağını söylüyor. İşte emzirerek kilo verme hakkında merak ettikleriniz…

İlk bir haftada salgılanan süt miktarı artıyor
Anne sütünün salgılanması için vücudun enerji harcaması gerekiyor. Bu enerji ortalama olarak her 100 ml süt salınımı için 100 kalori civarında. Bebek normal emmeye başladıktan sonra annenin salgıladığı süt, ortalama olarak günlük 700- 800 ml civarında gerçekleşiyor. Bu da anne için günlük 750 kalori gibi fazladan bir enerji harcaması demek oluyor. Bu nedenle emzirirken kolaylıkla eski formunuza kavuşabilirsiniz.

Doğal besinleri tüketin
Anne sütünün verimini artırabilmesi için şeker içeriği çok olan besinleri değil, doğal besinleri kullanmak gerekiyor. Su, maden suyu, meyve, sebze, süt, yoğurt, ayran, şekersiz kompostolar, az yağlı çorbalar, tam buğday ekmeği, kuru baklagiller, bulgur ve yulaf gibi…

Günde 2,5-3 litre su…
Emzirme döneminde gebelik öncesi döneme göre daha fazla sıvı almanız gerek. İdeali, günde 2-3 litre su içmek…

Kahvaltı yapmadan güne başlamayın!
Vücudumuza güne başlamak için gerekli enerjiyi sağlayan kahvaltı süt salınımını artırarak kilo verilmesine yardımcı oluyor.

Sebze sebze ve kuru baklagiller içeren çorbalar…
Öğlen ve akşam yemeklerine 1 kase çorba ile başlangıç yapın. Sebze ve kuru baklagil içeren çorbalara ağırlık verirseniz hem sağlıklı hem doyurucu bir öğün geçirirsiniz.

Güne yumurtasız başlamayın
Mucizevi ve doğal bir hayvansal protein kaynağı olan yumurta iştah kontrolünü sağlıyor. Her gün kahvaltıda bir adet yumurta tüketerek daha uzun süre tok kalabilirsiniz.

Kalsiyum, magnezyum ve çinko bakımından zengin ürünleri tüketin
Süt, yoğurt ve peyniri yağsız olarak günde en az 5 porsiyon tüketebilirsiniz. Ayrıca her gün 10 adet badem ya da 4 tüm ceviz tüketmeyi de alışkanlık haline getirmekte fayda var.

Ara öğünler mühim…
Hem sütün kalitesini arttırmak ve tok kalmak hem de fazla yağlardan kolayca kurtulmak için ara öğün şart. 40 gram haşlanmış ve fırınlanmış nohut ve 125 gram light yoğurdu karıştırıp lezzetli bir ara öğün hazırlayabilirsiniz.

Güneşi görün!
Anne sütü içerisinde bulunan D vitamini, annenin D vitamini seviyesine bağlı. Bu nedenle güneşin D vitamini açısından zengin olduğu 11.00-14.00 saat aralığında, 10-12 dakika güneşlenmeyi ihmal etmeyin.

15’er dakikalık aralıklarla uyuyarak dinlenin
Her fırsat bulduğunuzda kısa aralıklarla uyuyun. Bu küçük 15’er dakikalık uykulardan oluşan kestirmelerle vücudunuzu dinlendirin ve süt salınımınızı artırın.

Bir Cevap Yazın