Hafta hafta hamilelik rehberi: 32. Hafta Hamilelik

0
2401

Üçüncü trimesterde 32.haftadaysanız… Sizin ve büyüyen bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için kan basıncınız hamileliğinin başından bu yana yüzde 40-50 oranında arttı. Rahminiz diyaframa doğru baskı yapıyor ve karnınızda bir sıkışma var.  İşte 32 hafta hamile olan anne adaylarını ve bebeklerini bekleyen değişiklikler…

Bebeğiniz…

Bebeğiniz büyük gün için hazırlanıyor. Yaklaşık 1 kilo 700 gr. yani büyük bir patates kadar ve 42 cm, rahiminizde oldukça büyük bir yer işgal ediyor. Bundan böyle her hafta yaklaşık 500 gr. alacaksınız ve bunların yarısı bebeğinize gidecek. Şu anda ayak ve el tırnakları, kafasında saçı var ve cildide doğum sonrasında ki haline çok yakın, yumuşak ve parlak.

Geçtiğimiz birkaç hafta iş tamamen rahim dışında ona yardımcı olacak yeteneklerin hazırlıklarından ibaretti; yutmaktan nefes almaya, vurmaktan emmeye kadar. Emmekten bahsetmişken, küçüğünüz birkaç zamandır parmağını emebiliyor. Bir şey not almak gerekir; bebeğinizin derisi altında ne kadar çok yağ toplanırsa, bebeğinizin cildi daha az transparan olur.

Siz…

Bu hafta, vücudunuz doğuma hazırlanmaya kasları gevşeterek başlar. Rahiminizin periyodik olarak toplandığını veya sertleştiğini hissediyorsanız bunlar Braxton Hick kasılmaları olarak adlandırılan hazırlık kasılmalarıdır. Bu provalar; rahiminizin başından başlayan kasılma hisleridir (erken tecrübe edilir ve daha önce hamilelik yaşayan kadınlar daha yoğun hissederler) ve daha sonrasında aşağı doğru iner 15 ile 30 saniye arasında sürer (bazen de 2 dakika veya daha fazla olabilir).

Peki, bu kasılmaların gerçek doğum olup olmadığı nasıl anlaşılır? Bu kasılmalar siz pozisyon değiştirdiğinizde durur. Kasılmalar başladığında ayağa kalkmayı deneyin eğer yatıyorsanız veya oturuyorsanız yürüyün.

Sizin ve büyüyen bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için kan basıncınız hamileliğinin başından bu yana yüzde 40-50 oranında arttı. Rahminiz diyaframa doğru baskı yapıyor ve karnınızda bir sıkışma var. Bunların sonucunda mide yanması ve nefes kesilmesi yaşayabilirsiniz. Bu rahatsızlıkları azaltmak için normalden daha da küçük porsiyonlarla yemek yiyin ve destekli yastıkla uyuyun.

Hamileliğinizin ilerlemesiyle sırt ağrınız olabilir. Eğer daha önceden olmayan bir sırt ağrınız varsa doktorunuza başvurun çünkü bu erken doğum işareti olabilir.

Eğer bu ağrı erken doğumdan dolayı değilse, hormonal değişiklikler ve rahminizin büyümesin olabilir. Rahminizin büyümesiyle ağırlık merkeziniz değişmiştir ve karın kaslarınız gerilip zayıflamıştır, bu da yamuk durmanıza denen olur. Yürürken, ayakta dururken yada uzun süre otururken canının yanabilir. Yaptığınız işleri hep dinlenerek yapın.

32 haftada 400 gr. civarında kilo alıyorsunuz. Karnınız uyumanızı zorlaştırıyor. Aynı zamanda kilolarınız sırtınızda rahatsızlıklara neden olabilir. Sırt ağrılarınız için doğum öncesi masaj alın ya da bir gebelik yastığı

32. hafta itibarıyla 11 kilo civarında olmanız beklenir. Bebeğinizin doğum tarihine kadar 2 ile 4 kilo almanız beklenir.

Unutmayın, sizin beden ölçülerinize göre kilo almanız beklenir. Normal ölçülere sahip olan bir kadının gebeliği sırasında 11 ile 15 kilo alması beklenir. Eğer kilolu ise 6 ile 11. eğer çok zayıfsa 12 ile 18 kilo alması beklenir. Size tavsiye edilen oranda kalmanız çok kolay. Sadece düzenli beslenmeye çalışın ve her gün yürüyüşe çıkıyor olsanız bile düzenli olarak egzersiz yapın.

Belirtiler…

Gaz: Gaz hissini geçirmek için, amacınız her gün küçük porsiyonlarla 6 öğün yemek olsun (veya 3 tam büyük öğün) böylece sindirim sisteminizi zorlamamış olacaksınız (büyüyen karnınızla zaten yeterince külfet olan)

Karında şişlik: Yavaşlayan metobolizmanız (fazla yediklerinizi kan damarları yoluyla bebeğinizi beslemeniz için hızını azaltır) bu da karında şişliğe neden olur. Gebelik beslenmenize odaklanın ve kabızlıktan kaçınmak için bol su tüketin.

Kabızlık: Büyüyen rahiminiz bağısaklarınız da kasılmasına,böylece tembel ve düzensi olmalarına neden oluyor. Düzenli egzersize başlayın (her şey yardımcı olabilir hareketli yürüyüşten doğum öncesi yogaya kadar) ve bol bol sıvı tüketin.

Bitkinlik ve baş dönmesi: Bayılma hissi ve baş dönmesi birkaç şeyin sonucu olabilir; mesela düşük kan şekeri. Çantanızda protein ve karbonhidrat oranı yüksek atıştırmalık bulundurmayı unutmayın. Başınız döndüğünde hemen bir ısırık alın. Granola içerikli barlar, trail mix ve soya cipsleri iyi seçim olabilir ve sizi baş dönmesinden uzak tutar.

Hemeroit: Hemoroitler bağırsaklardaki varis damarlarıdır. Büyüdükçe acısı artabilir. Eğer zamanınızın çoğunu oturarak harcıyorsanız ağrılar daha şiddetli olabilir. Buz torbaları, hamamelis ve sıcak bir duş bunlara iyi gelir.

Bacak krampları: Tam rüyalar aleminde uykuya dalmaya hazırlanırken, baldırlarınızda bir kasılma hissedebilirsiniz, Açıkçası kimse acının nedeninin ne olduğunu bilmez (veya gece daha şiddetli olduğunu). Bunu açıklayan bir teori; beslenmenizdeki kalsiyum ve magnezyum eksiğidir. Hekiminize ek takviye almanızın güvenli olup olmadığını sorun ve günlük tüketmeniz gereken yoğurdu silip süpürün.

Kaşınan karnınız: Gittikçe şişen karnınız gün geçtikçe daha çok kaşınır çünkü cildiniz esnedikçe kurur. Nemlendirici kremleri ne kadar kalın sürerseniz sürün fayda etmiyorsa, en inatçı vakalarda bile kaşıntı önleyici losyon veya kalamin kullanın veya duşunuza yulaf ezmesi atın.

Genişleyen göğüsler ve kolostrum: Hamileliğin üçüncü üç aylık döneminde daha da genişleyen göğüslerinizden sarımtırak bir sıvı sızıntısı olabilir. Bu sıvı protein ve antikor yüklüdür ve bebeğinizin alacağı ilk süttür. Eğer sızıntılar sizi rahatsız ediyorsa, göğüs pedleri kullanmayı deneyin.

İpucu…

Ultrason fotoğrafları: Ultrason denenmiş ve kullanılan bir doğum öncesi alettir (veya rahiminize açılan harika bir dünya) ama son zamanlarda bu yöntem dev atılım yaptı, doktor muayenehanesinden çıkıp alışveriş merkezlerine kadar geldi. Peki bu yöntem güvenli mi? FDA bu konuda yani doğum öncesi fotoğraflama hakkında birkaç kural koydu, sadece eğlence amaçlı ultrasona karşı uyardılar (medikal nedenlerde karşı çıkıldığı gibi), bu aletler doktor muayenehanesinde bulunanlardan daha fazla güç kullanıyorlar.

Birçok uzman hekim anne adaylarını uyarıyor, emin olmayan ve işinin ehli olmayan insanların bunu yapması ileride ciddi problemlere neden olabilir. Eğer isteğe bağlı spectrogram seçerseniz, akıllıca olan da budur. Bebeğinizi doğumdan önce üç boyutlu görmekten daha değerli bir şey yoktur. Ziyaretlerinizi 1 veya 2 kere 15 dakika olmak üzere sınırlandırın. Ve cüzdanınızı unutmayın, bazı stüdyolar fetus videosu, cd ve fotoğrafı için çok fazla para alıyorlar.

Doğum sırasında yanınızda kim olacak?
Doğum yapmak kesinlikle kişisel bir deneyimdir ve doğum sırasında aile üyelerini, arkadaşlarınızı ya da doğum koçunuzu odada bulundurmak tamamen sizin tercihinizdir. Konuk listenizi hazırlarken aşağıda ki noktalara bakabilirsiniz:

Doğru tercih diye bir şey yoktur. Bazen eşler doğumda ki rolleriyle ilgili kafa karışıklığı yaşayabiliyorlar, özellikle doğumda başkaları da varsa. Eşinizle beraber doğum koçunuzu yada yakınlarınızı da doğuma çağırdıysanız eşinizin ne yapmanızı istediğini anladığından emin olun.

Annenizin ya da kayınvalidenizin doğumda odada olması sizi strese sokabilir. Eğer doğumda sadece eşinizi yanınızda istiyorsanız bu isteğinizi dile getirmenizde yarar var.

Okumalısınız: Hamilelikte makyaj yapılabilir mi?

31. Hafta33. Hafta

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın