Hafta hafta hamilelik rehberi: 23. Hafta Hamilelik

0
2196

İkinci trimesterde ve 23.haftadaysanız…  Radyoyu açın ve müzikle dans edin. Bebeğinizin hareket hissinin gelişmesiyle bebeğiniz sizin hareketlerinizi hissedebilir. Kıyafetlerinizin altından bebeğinizin kıvrıldığını görebilirsiniz.  İşte 23 hafta hamile olan anne adaylarının bilmesi gerekenler..

Bebeğiniz biraz daha dolgunlaşıyor fakat annemiz karnına baktığında farklı bir şey dikkatini çekecek.

Bebeğiniz…

Küçük bebeğiniz bu haftada biraz kilo alacak. Yağ depoları vücudundaki boşlukları doldurmaya başlayacak. Bu hafta başından itibaren kiloları almaya başlayacak tabii ki sizde. Şu anda yaklaşık 30cm ve 500gr. büyük bir mango boyutunda. Bu ay sonunda şimdiki kilosunun 2 katı olacak. Şimdi bebeğinizin organları ve kemikleri cildinden görünür şekilde olacak. Gelişen damarlar ve atardamarların neden olduğu kırmızı görüntünün yerine yağ depolanmaya başladıkça transparan görüntüsü yok olacak.

Radyoyu açın ve müzikle dans edin. Bebeğinizin hareket hissinin gelişmesiyle bebeğiniz sizin hareketlerinizi hissedebilir. Kıyafetlerinizin altından bebeğinizin kıvrıldığını görebilirsiniz. Akciğerlerindeki kan damarları nefes almasına hazırlanması için gelişmekte. Kulaklarının iyice gelişmesiyle artık dışarıda ki sesleri daha da iyi duyuyor. Yüksek sesler, elektrik süpürgesi, köpek havlaması, artık ona daha tanıdık.

Siz…

Eğer karnınızın altında koyu bir çizgi fark ederseniz merhaba o linea nigra. O çizgi her zaman oradaydı fakat siz hamilelik hormonlarının neden olduğu yüksek pigmentasyon yaşamadığınızdan bunu fark etmemiş olabilirsiniz. Aynı sebepten dolayı areolas ve baş ve çene çevrenizde de olabilir. 6.ayda diğer cilt değişiklikleri kırmızı avuç içleri ve solelar, mavi lekeli bacaklar, pişik ve cilt tagleri. Unutmadan bir de kaşınan karın.

Özellikle günün sonunda ve yaz sıcağında ayak bileklerinizin ve ayaklarınızın şiştiğini fark edebilirsiniz. Bacaklarınızdaki dolaşımın az olması şişme ve ödeme neden olabilir. Vücudunuz bebeğinizin doğumundan sonra ekstra olan sıvılardan kurtulacaktır. Bu da doğum sonrası neden çok idrara çıktığınızı ve terlediğinizi açıklar. Bu oluncaya kadar uyurken, sol tarafınıza doğru yatmaya çalışın, ayaklarınızı olabildiğince yukarıda tutun, uzun süre oturmayın ve ayakta uzun süre kalmayın. Düzenli olarak egzersiz yapmaya ve bunu yaparken rahat ayakkabılar giymeye çalışın. Çok terliyor olabilirsiniz, bunu dengelemek için bol sıvı tüketmeye çalışın. Hamilelikte pek çok egzama çeşidi doğal olsa da, aşırı terleme pre-eklempsiye yani, yüksek tansiyona işaret olabilir. Elleriniz, avucunuz veya ayaklarınız normale göre aşırı terliyorsa doktorunuzla bunu paylaşın.

Anne adayımız, kilo almaya devam ediyorsun. Eğer ortalama bir kiloya sahipsen, 23 hafta gebelik sürecinde tavsiye edilen ağırlık 6 kilodur. Bu hafta itibariyle bundan daha fazla alabilirsin. Ama unutma, her kadın farklı oranda kilo alır. Sadece size tavsiye edilen oranda kilo almaya özen gösterin.

Beden kitle endeksine göre gebeliğe zayıf başlayan anne adaylarına gebelik süresince 12 ile 40 kilo alması tavsiye edilir. Ortalama kiloda olan anne adaylarına ise 11 ile 15’tir. Eğer kilolu iseniz 6 ile 11’dir.

Belirtiler…

Fetal hareketler: Bebeğinizin hareketlerini hissetmeye alışmış olabilirsiniz. Daha şiddetli olmadan şimdiki hafif vuruşlara şükredin.

İştah açıklığı: Kendinizi sürekli mutfakta tezgah ve buzdolabı önünde oburluk yaparken bulmanız mümkün. Beslemeniz gereken büyüyen bir bebeğiniz var. bu yüzden evinize sağlıklı atıştırmalıklar, meyveler, sebzeler, fındık ve tam buğdaylı krakerleri eksik etmeyin.

Karın distansiyonu: Eğer çok yiyorsanız, siz projecsteron yaşıyorsunuz. Bu hormon mide ve bağırsak sisteminizin rahatlamasına ve sindirimi yavaşlatmasına neden olur. Böylece aldığınız besinlerin kana karışıp bebeğinize gitmesi daha uzun zaman alır. Vücudunuzda daha hızlı gitmelerini sağlamak istiyorsanız bol bol su için.

Unutkanlık: Sürekli anahtarlarınızı, görüşmelerinizi ve arabanızı parkettiğiniz yeri mı unutuyorsunuz? Hamile beyni rahatsız edici hamilelik hormonları yüzünden böyledir ve bu tamamen normal geçici bir olaydır. Bunlara kendinize kızmaktansa gülüp geçin.

Horlama: Bu sizin ve eşinizin uykusunu bölecek çok bilinen hamilelik belirtisidir. Burun tıkanıklığınız ve buna bağlı sesler çıkarıyorsanız (mukoza zarında ağırlığa bağlı genişleme sonucu) gece yatmadan önce burun bantlarından yapıştırın.

Karıncalanan eller (Carpal Tunnel): Hamilelik sırasında şişme, el bileklerine baskı uygulayıp ağrımasına ve takıben karıncalanmasına neden olur carpal tunnel eşliğinde. Eğer tüm gün bilgisayar başında çalışıyorsanız, sık sık el rahatlatıcı aralar verin ve bileklerinizin dik, dirseklerinizin ellerinizden yukarıda olmadığından emin olun.

Kanayan dişetleri: Dişetlerinideki tahrişi azaltın (bugünlerde hormonlara bağlı daha da şişecek olan), şekerli şeyler çiğnemekten kaçının, düzenli olarak fırçalayın ve gargara yapın ve doğuma kadar en azından bir kez dişçinize gidin.

İpucu: İçerideki neşe kaynağınız bazen sinirlerinizi mi hoplatıyor? Nefes al! Bu aralar rahatlama teknikleriyle ilgili bir şeyler öğrenmenin tam zamanı. Sadece size hamilelik boyunca yardım edeceğinden değil, aynı zamanda yeni anne olarak tüm stresle başa çıkmanıza da yardımcı olacaktır.

Bunlar sürekli ağlayan bebeğiniz, eve geç gelen eşiniz, yanık tencere temizlemek ve anneniz hala telefonda.

Yoga en ünlü stres önleyicidir, aynı zamanda nefes almaya odaklanmanızı öğretir. Eğer derslere girmeye zamanınız varsa tabii… Ama her zaman her yerde sizi rahatlatacak bir teknik vardır.  Oturun, gözlerinizi kapatın ve çok güzel bir sahne hayal edin. Mesela en sevdiğiniz plajda güneş batımı, dalgalar yavaşça kıyıyı aşındırıyor, arkada yemyeşil bir orman… Daha sonra tüm kaslarınıza konsantre olun ve rahatladığınızı hissedin. Yavaşça nefes alın, derinden sadece burnunuzdan ve alırken “evet” ve” bir” deyin bunu nefes verirken yüksek sesle tekrarlayın. 10 ile 20 dakika arasında bunu yapın, sadece bir iki dakika bile yeter. Uyanın!

Okumalısınız: Hamileyken sigara içmek ani bebek ölümlerine neden oluyor!

22. Hafta24. Hafta

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın