Hafta hafta hamilelik rehberi: 20. Hafta Hamilelik

0
2206

İkinci trimesterde ve 20.haftadaysanız… Bu haftanın heyecan verici gelişmelerinden biri bebeğinizin dişlerinin çıkmaya başlaması. Ve cinsiyetini de bu hafta rutin ultrasonla öğrenebilirsiniz. . İşte 20 hafta hamile olanları bekleyenler…

Bebeğiniz…

Bebeğiniz şu an yaklaşık 298 gr. ve 16.5 cm., bir muz boyutunda. Bacağı kıvrıldığı için boyunu ölçmek kolay değil ama artık o kadar büyüdü, doktorunuz vücut uzuvlarını ayrı ayrı ölçebilir. Bu hafta itibariyle doktor bebeğinizin kafasını, karnını ve bacaklarını ölçebilir. Tüm bunlar bebeğinizin 20 haftalık bebeklere göre ne boyutta olduğunu gösterir.

Bebeğiniz bu aralar yutkunmaya ve nefes almaya hazırlanıyor. Vücut uzuvlarının orantılı olarak gelişmesiyle artık kafası çok da büyük gözükmüyor.

Cildi farklı katmanlardan oluşuyor ve daha karışık durumda. Cildinin üst kısmının 4 tane katmanı var. Bu katmanlar bebeğinizin parmak izini oluşturacak. Vücudunun üzerinde ayrıca kıllar oluşmakta. Hala çok zayıf olsa da vücudunda yağ oluşumu başladı.

20.haftanın heyecan verici gelişmesi ise; bebeğinizin dişleri çıkmaya başladı. Bunlar diş etlerinin altında olduğu için bebeğin doğumundan 6-8 ay sonrasına kadar görünmezler. Bebeğin bağırsakları, karaciğeri, midesi ve diğer organlarının oluşumu bitmez üzere.

Bu günlerde daha çok parmak emiyor bu da sindirim sistemi için iyi bir alıştırma. Ayrıca mekonyum denilen sindirimden dolayı oluşan yapışkan, siyah bir sıvı üretmeye başladı. Bu yapışkan madde onun bağırsaklarında birikiyor ve bebeğiniz ilk kakasını yaptığında bu sıvıyı göreceksiniz.

Bebeğinizin cinsiyetini merak ediyor musunuz? Bu hafta bunu öğrenebilirsiniz. 2. dönem ultrasonunuz 18 ile 22. hafta arasında olur hekiminiz neler olup bittiğini öğrenir. Eğer kızınız varsa rahmi oluşmuştur ve yumurtalıkları yaklaşık 7 milyon primitif yumurtaya sahip. Eğer erkekse, testisleri yerine ulaşmak için karnından yükselmeye başladı.

Siz…

Şimdi hamileliğinizin ortasındasınız 20 haftanız daha kaldı. Bebeğiniz artık sizin için daha gerçek, çünkü bütün hareketlerini hissedebiliyorsunuz. Henüz hissetmediyseniz panik olmayın, ilk hamileliklerini yaşayanlar bunu 22. haftaya kadar hisseder. Sabırlı olun, çok yakında onu hissetmeye başlayacaksınız.

Cildinizde değişim fark ettiniz mi? 20. haftada teninizin bazı yerlerinde koyulaşmalar olabilir. Göğüs ucunuzun çevresi çoktan koyulmuş olabilir. Çil ya da benlerinizin de rengi koyulaşırsa şaşırmayın. Hormonal değişimler geçici olarak melanin artmasına neden olabilir. Melanin artmasıyla kloazmada görülebilir. Yüzünüzde de, burun, elmacık kemiği, alın, üst dudak ve çenede koyu lekeler görebilirsiniz. Bunlar ikinci 3 aylık dönemde yaygın olarak görülür. Bebeğinizin doğumuyla beraber bu lekeler geçecektir. Kloazma riskini azaltmak için güneşten olabildiğince korunun.

Tebrikler! Hamileliğinizi yarıladınız. Rahminizin üstü göbek deliğinizle aynı yerde yaklaşık 4.5 kg aldınız. Her hafta yaklaşık 300-500 gr alacaksınız artık. Yeterince demir aldığınızdan emin olun. Hamilelik boyunca vücudunuzun, büyüyen bebeğinizin ve de plasentanın demire ihtiyacı var. Kırmızı et hamile kadınlar için en iyi demir kaynağı. Et yemeyenler için ise soya ürünleri, ıspanak gibi sebzeler, erik suyu, üzüm gibi besinlerden demir ihtiyaçlarının bir kısmını karşılayabilirler.

Doğum öncesi kurslara başvurabilirsiniz. Bu kurslar sizi ve partnerinizi doğum öncesi ve doğum sürecine hazırlar. Pek çok hastanede bu kurslar vardır.

Unutmayın her kadın gebeliği farklı yaşar ve farklı oranlarda kilo alırlar. Eğer sorunlu bir gebelik yaşamıyorsanız size tavsiye edilen 11-15 kilo arasında gebeliğinizi sonlandırmak hedefiniz olsun.

Bebeğinizin sağlığını güvence altına almak için sebze, meyve, karbonhidrat protein, mineral ve vitaminlerden oluşan sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturun.

Belirtiler…

Braxton Hicks kasılmaları (Yalancı doğum sancısı): İkinci haftada görülmesi normal olan belirtilerdendir. Bu yalancı doğum kasılmaları hamileliğin ortasında bazen gelir ve gider, doğum sancısına göre oldukça zayıftır. Haftalar geçtikçe bu rahim kasılmalarını daha çok hissedeceksiniz. Bunlar vücudunuzu gerçek doğuma hazırlar. Pek çok kadın için bu kasılmalar acısızdır ve rahatsız etmez. Ama eğer acı verici ve sürekliyse (saat başı) doktorunuza gitmeniz gerekir. Erken doğum riski olabilir

Mide yanması ve hazımsızlık: Basit bir mide yanması çözümü mü arıyorsunuz? Yemeklerden sonra şekersiz sakız çiğneyin. Artan saliva gastrit asitleri etkisizleştirir ve midenize sıvıların girişini kolaylaştırır.

Vajinal boşalmada artış: Gebelik süreciniz boyunca vajinal boşalmada artış gözlemleyebilirsiniz. Her ne kadar rahatsız edici olsa da, bu doğum kanalınızın enfeksyondan korunmasına ve vajinadaki bakterilerde sağlıklı bir denge sağlar.

Başağrıları: Çok sıcakladığınızda, havasız, dar alanlarda veya florasan ışığının altında kaldığınızda başınız mı ağrıyor? Dışarıda temiz hava araları vermeyi unutmayın, çok sıcaklamayacak şekilde giyinin çünkü bunlar baş ağrısını tetikler.

Baş dönmesi: Çok dolu odalar baş dönmesine neden olabilir, özellikle vücudunuz içeride sahip olduğunuzu pişirmek için üretir. Rahatlamak için temiz hava araları verin ve sizi saran kıyafetler giymekten uzak durun.

Bacak krampları: Uzmanlar hamilelik sırasında olana kramplarının neden olduğunu hala bilmezler ama bir teoriye göre; kilo ve şişmeye bağlı bacaklarda basınçlı kan damarları. Vücudunuzdaki kan sirkülasyonunu kolaylaştırmak için ayağınızı havaya kaldırmaya çalışın ve bol bol su için.

Ayak ve bileklerde şişme: Eğer ayak ve bileklerinizdeki su tutulumu ağrılara neden oluyorsa dışarıdayken  rahat ayakkabılar evdeyken de rahat terlikler giymeye özen gösterin. Aynı zamanda kan basıncını yavaşlatacak dar ve sıkı çoraplar giymekten kaçının böylelikle alt tarafınızdaki sıvı akşını rahat bırakarak daha fazla şişmeyi önleyebilirsiniz.

Göbek deliği: Uterusunuz karnınızı ittiğinden göbek deliğiniz artık içeriden çok dışarı fırlamış olabilir. Eğer yeni görüntünüzü sevmiyorsanız endişelenmeyin, göbek deliğiniz doğumdan sonra tekrar içeri girecek.

Baş dönmesi: 20. haftada görülen bir semptomdur. Uzun süre ayakta kaldığınızda başınızın döndüğünü fark edebilirsiniz. Çok uzun süre ayakta kalmamaya, olabildiğince dinlenmeye çalışın.

Karında kaşıntı: Hamileliğin bu noktasında karında kaşıntı olması çok doğaldır. Bu cildinizin gerinmesinden dolayıdır. Sürekli olarak nemlendirici kullanmak tahrişi engeller. Çok az da olsa bazı kadınların özellikle hamileliklerinin son haftalarında,karınlarında kırmızı yaraları olur. Bunlar genel olarak zararsızdır.

Neyse ki doktorunuz size “topikal” bir merhem verecektir. Çok ender de olsa bazen bu kaşıntılar “intrahepatik kolestaz” denilen karaciğer rahatsızlığına işarettir. 
Kızarıklıklar bütün karnınıza yayılmış gibi gözüküyorsa ve nemlendiricilerle rahatlatmak mümkün değilse doktorunuzla temasa geçin. Doktorunuz sizi bir kan testine sokup karaciğerinizi kontrol edecektir. Neyse ki bu sorun sadece %2’dir.

Tırnaklarınızın uzadığını da fark edebilirsiniz ayrıca daha kırılgan ve kuru olacaklar. Saçlarınız daha da kalınlaşacak, eskisinden daha dolgun gözükecek. Bunların nedeni ise vücudunuzdaki sirkülasyonu artıran hamilelik hormonları. Onlar tırnak ve saçlara daha fazla besin gönderiyorlar. Saçlarınız eskisinden daha güzel gözükebilir ama çenenizde yeni çıkmaya başlayanlar o kadar da hoş olmayabilir. Korkmayın bu durum geçici.

Artık hamileliğiniz dışarıdan da gözüküyor, bundan sonra saklamanız biraz zor. Karnınız şişmiş durumda. Rahminizin üstü göbek deliğinizle aynı yerde yaklaşık 4.5 kg aldınız. Her hafta yaklaşık 300-500 gr alacaksınız artık. Yeterince demir aldığınızdan emin olun. Hamilelik boyunca vücudunuzun, büyüyen bebeğinizin ve de plasentanın demire ihtiyacı var. Kırmızı et hamile kadınlar için en iyi demir kaynağı. Et yemeyenler için ise soya ürünleri, ıspanak gibi sebzeler, erik suyu, üzüm gibi besinlerden demir ihtiyaçlarının bir kısmını karşılayabilirler.

Doğum öncesi kurslara başvurabilirsiniz. Bu kurslar sizi ve partnerinizi doğum öncesi ve doğum sürecine hazırlar. Pek çok hastanede bu kurslar vardır.

Bu haftada genelde ikinci kez ultrasona girilir ve sonunda bebeğinizin cinsiyetini öğrenirsiniz böylece bebeğin odasını dekore etmeye başlayabilirsiniz.

Rahimde gelişim geriliği: Rahimde gelişim geriliği düşük kilolu bebek doğumuyla sonuçlanır. Bebeğin rahimde ki büyümesini etkileyen bir sürü faktör vardır.

Bunlar:

1. Daha önceki bebekte gelişim geriliği olması

2. Kronik hipertansiyon

3. Diyabet

4. Alfa fetoproteinin yükselmesi

5. Antiphospholipid sendromu

6. Kronik hastalıklar

7. Hamilelikte az kilo alımı

8. Çoklu gebelik

9. İçki, sigara, alkol kullanımı

10. Kansızlık

Normalde rahimde büyüme çok hızlıdır. Tipik bir bebek yaklaşık 3kilo civarı doğar. Prematürler biraz daha küçüktür ama rahimdeki büyümeleri onların da hızlıdır. Rahimde ki büyüme hızlı olmayınca gelişim geriliğinden kuşkulanılır.

Rahimde gelişim geriliğinden kuşkulanılınca doktorunuz size bunun nedenlerini anlamak için bazı testler yapacaktır. Bu tanı koyulan bebekler, diğerlerine göre daha çok hasta olabilir. Ama iyi haber şu ki bunu önceden bilmek bebeğinize iyi bir tedavi uygulamak için çok yararlıdır.

İpucu…

Açlık bölgesinde misiniz? Mide bulantısı ve yeme isteksizliğinizle geçirmiş olduğunuz haftaların sonrasında kaybettiğiniz iştahınızı yeniden kazanıyorsunuz. Her şeye yediğiniz öğünlere dalmadan önce bir şeyi hatırlatmak isteriz. Öğünlerinizde atıştırdığınız zamanlardan sonra artık yemek sizin ve bebeğinizin beslenmesi için çok önemli. Beslenmenize dikkat etmeniz sadece 2.dönem mide sorunlarınıza (mide yanması ve hazımsızlık gibi) iyi gelmeyecek aynı zamanda bebeğiniz alması gereken kalorileride böylece alacak. Gerçekte, araştırmalara göre günde 5-6 öğün küçük atıştırmalıklarla beslenen anneler bu dönemi daha iyi atlatıyor. Gebelik açlığı arttığında atıştırın ama süreyi uzatmadan.

Daha iyi bir uyku için: Burnunuzun tıkanması ve östrojen seviyenizde ki artıştan dolayı hayatınızda ilk kez horlamaya başlayabilirsiniz. Kafanızı biraz yukarıda tutun ve yan yatın. Sindirim de sıkıntı ve mide yanması uyumanızı daha da zorlaştırabilir. Uyumadan en geç 2-3 saat önce yemek yemeyi bitirin ki sindirim tamamlansın. Bacaklarınıza giren krampda uyumanızı zorlaştırır. Bir kaç dakikalığına dolaşın yada topuk ve ayak bileklerinizle esneme hareketleri yapın. Tüm gece döndünüz ve rahat edeceğiniz bir uyku pozisyonu bulamadıysanız. Yan yatın, bacaklarınızı bükün ve bacaklarınız arasına bir yastık koyun. Daha fazla destek için sırtınıza ve göbeğinizin altına da yastık koyun. Ya da hamile yastıklarından alın. Gecenin ortasında ter içinde uyanıyor olabilirsiniz. Yatak odanızı serin tutun ve uyurken üzerinizde ince bir şeyler olsun.

Okumalısınız: Hamilelikte kasık ve karın ağrısı neden olur?

19. Hafta21. Hafta

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın