Hafta hafta hamilelik rehberi: 15. Hafta Hamilelik

0
2070

İkinci trimesterde 15. haftadaysanız… Siz hissetmeseniz de bebeğiniz o küçük uzuvlarıyla şimdiden içeride kıpırdanmaya başladı fakat bu arada siz diş problemleriyle uğraşıyor olabilirsiniz.

Bebeğiniz…

Hamilelik hormonlarının verdiği rahatsızlıkları düşünmek yerine bebeğinize odaklanın. Bu hafta bebeğiniz 10 cm ve 70 gr büyük bir armut büyüklüğünde. Kulakları kafasının iki yanında yer aldı ve gözleri yüzünün ön tarafına yerleşiyor. Bununla da kalmıyor, el ve ayak parmaklarını oynatabiliyor, rahim dışındaki hayata uyum sağlamak için nefes hareketleri yapıyor.

Şu anda burnu ve üst solunum yolunda  amniyotik sıvıyı hareket ettiriyor; bu da ciğerlerindeki ilkel hava keseciklerinin gelişmesine yardımcı oluyor. Bacakları kollarından daha hızlı uzuyor, kol ve bacak eklemlerini oynatabiliyor. Göz kapakları hala kapalı da olsa, ışığı hissedebiliyor. Eğer karnınıza bir ışık yansıtsanız bebeğiniz bu ışığı hisseder. Eğer bu hafta ultrasona girerseniz, çocuğunuzun cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Ama bebeğinizin pozisyonundan dolayı cinsiyetini öğrenemezseniz de hayal kırıklığına uğramayın.

Rahminizin içini görebilseydiniz bebeğinizin transparan cildinden mavi damarları fark ederdiniz.
Bu haftada bebeğiniz kıl üretiyor, doğuma bir kaç hafta kala ise saçları oluşacak. Bebeğinizin kemikleri ise bu hafta itibariyle sertleşmekte. Zamanını daha çok nefes almaya çalışarak ve parmağını emerek geçiriyor.

Siz…

Gebelik hormonları vücudunuzu zorluyor. Özellikle diş sağlığınızı, iltihaplanmalara neden oluyor ve onları plak ve plaklara karşı daha duyarlı yapıyor. Daha öncelerde çok sağlıklı olan dişetleriniz artık çok daha hassas ve kanamaya hazır olabilir. Bununla birlikte, kronik burun tıkanıklığı ve hatta burun kanamaları bile yaşıyor olabilirsiniz. 
Karnınızda normale göre bir şişlik fark edeceksiniz. Gelecek haftalarda doktorunuz bebeğin gelişimini görmek için rahminizi ölçmeye başlayacak. Bu ölçümlerde doğumun gerçekleşeceği gün hakkında daha net bir fikir verecek.

Bu hafta bebeğinizle konuşmaya başlamanız için çok güzel bir zaman. Bebeğinizin kulakları dışarıdaki sesleri duyabilecek kadar gelişti. Annesinin sesini duyabilir artık. Ona kitap okumayı deneyebilirsiniz. Ruh haliniz sürekli değişiyor olabilir. Hayatınızda olacak büyük değişimler sizi strese sokabilir, bebeğinizin sağlığı için endişe duyuyor olabilirsiniz. Kendinizi germemeye çalışın.

Şimdiye kadar toplam da 2,5 kilo almış olabilirsiniz. Hormonal değişikliklerden dolayı burnunuz tıkanabilir. Bu çok yaygın birşeydir ve hamilelik nezlesi diye ismi bile vardır. Kan basıncının artmasıyla burun kanaması da görülebilir.

Eğer amniyosentez yaptıracaksınız bunu bu hafta ve 18. hafta arasında yaptırabilirsiniz. Bu test yüzlerce genetik ve kromozom bozukluklarını ortaya çıkartır.

Belirtiler…

Bu hafta daha da hamile gözüküyor olabilirsiniz. Hormonal değişimlerden dolayı sindirim sisteminin yavaşlaması gaza ve kabıza sebebiyet veriyor. Beklenmedik anlarda gaz çıkartabilirsiniz.

Uykusuzluk: Uykusuzluk ve uykuya dalmakta zorluk çekmek bu haftanın belirtisidir. Anne adaylarının %70’i uykusuzluk çekiyor. Uykuda idrar çıkarmak, bacaklara kramp girmesi ve huysuz bacak sendromu da bu dönemde görülen belirtilerdendi.

Uyumanıza yardımcı olmak için hamile yastıklarını deneyebilirsiniz. Uyumadan önce masaj yaptırmak da uyumanıza yardımcı olur.

Mide yanması ve hazımsızlık: Şimdi sabah bulantılarınız geçtiği için daha  açsınız, bir otururşta çok yemek yemeniz, mide yanması ve hazımsızlığa neden olabilir. Gastrointestinal rahatsızlığa karşı küçük öğünler halinde yiyin. Üç büyük öğün yerine az ama sık yiyin. Böylece sindirim sisteminize fazla yüklenmemiş olursunuz.

Gaz: Relaksin hormonu ve progesterone’un kasları rahatlatması gaza neden olur. Gaz yapan besinlerden kaçının. Mesela; brokoli, kabak, bezelye ve kızarmış yiyecekler.

Karın şişikliği: Gastrointestinal sistemin rahatlamasına ve gaz üretimine neden olan hormonlar aynı zamanda abdominal distansiyona da neden olur. Rahatlamak için zaman ayırın ve kendinizi manikür, masaj gibi uygulamalarla şımartın çünkü stres içinize daha fazla hava almanıza neden olur bu da abdominal distansiyonu artırır.

Baş ağrısı: Gebelik sürecinde baş ağrısının nedeni; hormonlar, stres ve yorgunluk olabilir. Ağrınızı azaltmak için alnınıza veya ensenize soğuk kompres uygulayın ve karanlık sessiz odada dinlenin.

Bayılma: Başınız döndüğünde eğer oturacak veya dinlenecek yer bulamazsanız, dizlerinizin üzerinde başınız karşıya bakacak şekilde eğilin; sanki ayakkabı bağlamaya çalışıyormuşsunuz gibi. Bu sizi bayılmanızı ve ilaç kullanmanızı önler.

Varis damarları: Varis damarları hakkında iyi haber. Hiçbir şekilde zarar vermezler. Ayaklarınızı kaldırdığınız kan akış sirkülasyonunu sağlar ve bacak damarlarınızdaki basıncı artırır.

Alt karın ağrısı: Rahminizi destekleyen kaslar ve ligamentler esnedikçe karnınızın alt kısımlarında ağrı hissedebilirsiniz. Bu çok normaldir ama eğer ağrı sıklaşırsa doktorunuza danışın.

İpucu: Kilo alımı

Her ne kadar birinci dönemde az kilo almış olsanız da, şimdi kilo alma zamanı. İkinci üç aylık dönemin başlangıcında, bebeğiniz daha da büyüyor ve onunla birlikte siz de. Mottonuz yavaş ve düzenli olsun ve her hafta hedefiniz yaklaşık 500 gram olsun. Eğer evde tartılıyorsanız haftada bir bunu sürekli halde yapın. Aynı zamanlarda ve aynı durumlarda bizim tavsiyemiz giyinik olmadan tartılmanız  veya tartılma işini aylık doktor ziyaretlerinizde yapın.

Kilo Alımı 
Her ne kadar birinci dönemde az kilo almış olsanız da, şimdi kilo alma zamanı. İkinci üç aylık dönemin başlangıcında, bebeğiniz daha da büyüyor ve onunla birlikte siz de. Mottonuz yavaş ve düzenli olsun ve her hafta hedefiniz yaklaşık 500 gram olsun. Eğer evde tartılıyorsanız haftada bir bunu sürekli halde yapın. Aynı zamanlarda ve aynı durumlarda bizim tavsiyemiz giyinik olmadan tartılmanız  veya tartılma işini aylık doktor ziyaretlerinizde yapın.
Bebeğinizin hareketlerini hissetmeniz ile ilgili sorular!
Soru 1: Bebeğimin hareketlerini ne zaman hissedeceğim?

Bebeğinizin hareketlerini 7-8. haftalarda başlasa da, 16-22. haftaları arasında hissetmeye başlarsınız. Hatta ultrasona girerseniz bebeğinizin akrobatik hareketlerine şahit olabilirsiniz.
Soru 2: Bu ilk hareketleri nasıl olacak?

Kadınlar bebeklerinin ilk hareketlerini, patlayan mısır, kelebeklerin kanat çırpması gibi bir his olduğunu söyler. İlk hissettiğinizde bunu gaz sancısı sanabilirsiniz ama düzenli olarak hissettiğinizde farkı anlayacaksınız. Özellikle otururken ve yatarken daha net bir şekilde hissedebilirsiniz.

Soru 3: Bebeğimin hareketleriyle ilgili ne zaman endişelenmeliyim?

Şu an çok hissetmeseniz de, bebeğinizin tekmeleri gitgide kuvvetlenecek ve düzenli olarak hissedecekseniz. Bu noktada bebeğin hareketlerinde bir azalma olup olmadığına dikkat edin. Harekette azalma bir problem olduğu anlamına gelebilir. Bebeği kontrol etmek için nonstress testine girmeniz gerekebilir. Üçüncü üç aylık döneme girince doktorunuz size bebeğin tekmelerini saymanızı söyleyecektir.

Okumalısınız: Hamilelikte beslenmeye bağlı görülebilecek sağlık sorunları

14. Hafta16. Hafta

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın