Hafta hafta hamilelik rehberi: 14. Hafta Hamilelik

0
2088

İkinci trimestere geçtiniz…  Şimdi her şey sadece saçla ilgili; bebeğinizin başında, kaşlarında ve vücudunda birkaç tane çıkmaya başladı bile. Anne ise ilk üç aylık dönemin bitmesiyle biraz daha rahatlıyor.

Bebeğiniz…

Artık bebeğiniz hızla büyümeye devam ediyor ve plasentadan direkt besinleri alıyor. Plasenta yokken beslenmeyi sağlayan vitellüs kesesi tamamen kaybolmuş durumda. Günler geçtikçe bebeğinizin vücudu daha orantılı olmaya başlıyor. Bu haftada bebeğin kulakları kafasının yanlarına doğru gidiyor, gözleri de birbirine yaklaşmaya başlıyor. Kaşları da çıkmaya başlıyor. Çok yakında ayırt edilebilir bir yüzü olacak.

Bu haftanın büyük gelişmesi; bebeğiniz artık gözlerini kısabiliyor, kaşlarını çatabiliyor, yüzünü buruşturabiliyor, işiyor ve muhtemelen parmağını emiyor! Beyni hızla geliştiği için artık bunları yapabiliyor. Artık böbrekleri idrar üretiyor ve kendisini saran amniyotik sıvıdan kurtuluyor! Eğer ultrasona girerseniz, parmağını emdiğini fark edebilirsiniz.

Bir diğer gelişme; bebeğiniz uzuyor! Artık tam 42 gram ve 9 cm, bir limon kadar. Vücudu kafasından daha hızlı gelişmekte. Boynu uzamakta ve kolları da artık orantılı bir durumda.  Karaciğeri safra üretmekte, dalağı da kırmızı kan hücresi üretmekte. Ayakları çok küçük olduğu için, tekme atmasına rağmen bunu hissedemezsiniz.

Her hareketinde artık eskisi gibi anlamsızca ellerini kollarını oynatmıyor. Bu haftaki diğer gelişimler arasında kendi çatısını oluşturması ve bağırsak aktivileri var (ağzının içinde). Bağırsakları artık mekonyum üretmeye başlar. Aynı zamanda onu sıcak tutacak saç oluşmaya başlıyor; buna lanugo deniyor. Korkmayın, doğum sonrasında bu saçlar dökülecek bebeğiniz ileriki aylarda yağ depolamaya başlayacak ve bebeğinizi sıcak tutacaktır.

Siz…

İkinci 3 aylık döneme hoş geldiniz! Enerjiniz geri dönmüş durumda, göğüsleriniz daha az hassas ve mide bulantınız tamamen kaybolmuş olabilir. Artık karnınızın biraz çıkmış olması, hamile olduğunuzun net bir kanıtı! Plan yapmak, hayal kurmak ve keyfini çıkarmak için biraz zaman ayırın. Bebeğiniz ve kendiniz için endişelenmeniz normal ama iyi düşünmeye çalışın.

Ruh haliniz sürekli değişiyorsa, çok duygusalsanız, biraz rahatlamaya çalışın. Hormon seviyesinden ve hayatınızın tamamen değişecek olmasından dolayı bunlar çok normaldir. Başa çıkmak için ailenizle yada yakın arkadaşlarınızla hissettiklerinizi konuşmayı deneyin.

Bu sırada bu güzel zamanı iyi değerlendirin. Partnerinizle tatile çıkabilirsiniz. Bu dönem enerjinizin  yüksek olması ve karnınızın çok da büyümemiş olması nedeniyle seyahat etmek için en güzel zamandır.

Karnınızda gebelik ağrıları hissedeceksiniz çünkü rahminizi destekleyen kaslar esneyecek. Bu da alt karnınızda ağrıya neden olacak ağrıyla orantılı olarak artacak bu acı bebeğinizi beklediğiniz günlere kadar çok fazla ağrılı olmayacak.

Bu hafta itibariyle 2,5 kilo almış olabilirsiniz. Bazıları daha az, bazıları daha çok kazanır. Bu verdiğimiz sayı sadece ortalamadır. Eğer çoklu hamilelik yaşıyorsanız daha çok kilo almışsınızdır.

Belirtiler…

14.haftada, ilk üç aylık dönemin kabusu olan bulantı ve yorgunluk hissi oldukça azalmış hatta kaybolmuştur. Artık daha iyi hissediyorsunuz ve eski enerjinize geri döndünüz. Artık daha iyi hissettiğiniz ve ilk üç aylık dönemde ki semptomlar geçtiği için, ikinci üç aylık dönem, hamileliğin balayı dönemidir. Ama yinede başka semptomlarınız olacaktır.

Sırt ve bel ağrıları: Bu hafta sırt ağrılarınız olabilir. Rahminiz büyümeye devam ettikçe, ağırlık merkeziniz değiştiği için sırt kaslarında zorlanma ve ağrılar olabilir. Sırt ağrısı anne adaylarının %75’inde görülen bir semptomdur.

Hamilelikte bel ağrısı da bu hafta görülebilir, hatta haftalar geçtikçe daha da kötüleşebilir. Endişelenecek bir şey olmasa da, belden aşağınızı hissetmiyorsanız doktorunuza başvurmanızda yarar var.

Tuvalete çıkmada azalma: İkinci üç aylık dönemde tuvalet ihtiyacı azalır, bu da gün içinde birkaç tuvalet ziyaretinin azalması demek. Şimdilik tadını çıkarın idrar baskısı üçüncü üç aylık dönemde tekrar bebek pelvisinize düştüğünde daha da artacak.

Azalan yorgunluk: İlk üç aylık dönemi bitirdiğinizde vücudunuz plasenta üretimini bitirdiği için yenilenmişlik ve enerji yüklenmesi hissedeceksiniz. Bu dönemi bebek hazırlıklarını tamamlamak için değerlendirin.

Artan göğüs büyümesi ve azalan hassasiyet: Göğüsleriniz hala büyür ve değişirken (mesela; meme uçlarınız daha koyu ve göğüs uçlarınız çok hassas olabilir) birinci dönemde hissettiğiniz hassasiyeti hissetmiyor olabilirsiniz.

Artan iştah: Mide bulantınız geçti fakat açlığı keşfettiniz. Düzenli yemek için elinizden geleni yapın, gün içinde sağlıklı öğün ve atıştırmalıklar tüketin (kan şekerinizi ve enerjinizi sabit tutun) zararlı yiyeceklerden çok şeker içeren şeyler gibi.

Varis damarları: Genellikle bacaklarda görülen büyük, şişen kan damarlarının nedeni bebeğinizi beslemek için üretilen ekstra kan basıncından oluşur. Varis damarlarının hepsini önlemeniz mümkün değil onlar genetik gün içinde sürekli dolaşarak kan sirkülasyonu sağlayarak azaltabilirsiniz.

Burun tıkanıklığı: Gebelik hormonlarından dolayı yüksek ostrojen seviyesi ve progestrone mukoza zarlarına kan akışını burunda dahil olmak üzere hızlandırır. Bu da onun şişmesi ve yumuşamasına neden olur. Uyuduğunuz odaya oda nemlendirici koyun.

Midede kaşıntı: Midede kaşıntı da bu hafta farkedeceğiniz bir belirtidir. Karnın ve göğüsün büyümesi ile cildin gerilmesi çok normaldir. Hormonal değişiklikler de kaşıntıya sebebiyet verir. Cildinizi nemli tutmak sizi rahatlatır.

Gaz ve kabızlık: Gaz ve kabızlıkta protesteron hormonunun artması dolayısıyla sindirimin yavaşlaması nedeniyle bu haftada görülen bir semptomdur. Gazı engellemek için küçük yemekler yemelisiniz ki mideniz rahat sindirim yapsın.

İpucu…

Hamileyken diyet yapmayın!
Bazı anne adayları hamileyken kilo aldıkları için diyet yapmaya başlarlar. Ama hamilelikte asla diyet yapılmamalı. Bebeğiniz sizden beslenmektedir ve siz kilo vermeye çalıştıkça bebeğinizin sağlığı riske girmektedir. Hamilelikte diyet yapmak, düşük kilolu çocuğa ve daha zorlu bir doğuma sebebiyet verebilir.

Sağlıklı yiyecekler seçin!
Diyet yapmamakla beraber hamileliğinizde daha sağlıklı yiyecekler seçebilirsiniz. İşlenmiş şekeri hayatınızdan tamamen çıkartın. Bu haftadan itibaren günde ekstra 300-500 kaloriye ihtiyacınız var. Kadınlar hamilelikleri boyunca ortalama 2000-2400 kalori alırlar.

Hamilelikte egzersiz!
Doğum sonrası aldığınız kiloları vermek için en etkili yol, şimdiden egzersize başlamaktır. Egzersiz sadece doğum sırasında sizi daha kuvvetli yapmak ve de kilolarınızı vermenize yardımcı olmak dışında, hamilelik boyunca da rahatlamanızı sağlar.

Karar verme: Bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek istiyor musunuz?

Söylemenin yararları: Pek çok kadın bebeklerinin cinsiyetini öğrendikten sonra bebekle daha derin bir bağ kurduklarını söylerler.

Bebeğinizin kardeşi varsa onu yeni duruma daha kolay hazırlarsınız.

Kız- erkek kıyafetleri, oda takımları seçmeye başlarsınız.

Doğum sırasında bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek büyük bir sürpriz olacaktır.

Bebeğinizin cinsiyetini tahmin etmek hamileliğiniz boyunca sizi motive eder.

Anne babanızın geleneğini takip etmiş olacaksınız.

Kesinlikle hata payı olmayacak, kızsa kız; erkekse erkektir.

Okumalısınız: Hamilelikte sindirimi kolaylaştıran yiyecekler nelerdir?

13. Hafta15. Hafta

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın