Gebelik zehirlenmesi (Preeklampsi) nedir, belirtileri nelerdir?

0
3454
gebelik zehirlenmesi nedir, belirtileri nelerdir

Gebelik zehirlenmesi (Preeklampsi) nedir, belirtileri nelerdir? Gebelik zehirlenmesi kaçıncı ayda olur? Gebelik zehirlenmesinin anneye zararları nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof.Dr.Sevtap Hamdemir Kılıç, gebelik zehirlenmesi hakkında merak edilenleri yazdı!..

Riskli gebelik ve Preeklampsi

Gebeliğin 24. Haftasından sonra yüksek kan basıncı, idrarda protein ve ödem görülmesidir. Bu üç belirti bir arada görülebileceği gibi yalnızca bir tanesi bile preeklampsiyi düşündürmektedir. Preeklampsi hafif ve ağır preeklampsi olarak ayrılır. 

  • Hafif preeklampsi: Ödem, proteinürü, hipertansiyon belirtileri vardır. Ödem bir veya iki pozitiftir. Tansiyon 140/90 mm/Hg ile en fazla 160/ 110 mm/Hg’ye ulaşır. Proteinüri ise 24 saatlik idrarda 2 gr kadar olup, kilo artışı haftalık 600-1000 gr dır. 
  • Ağır preeklampsi: Ödem üç pozitiftir. Tansiyon yatak istirahatiyle bile 160/110 mm/ Hg’nin üzerindedir. Proteinüri 24 saatlik idrarda 5 gr ve üzerindedir. Oligüri vardır. Tüm bu bulgulara görme ve diğer sistem bozuklukları da eklenebilir.
  • Ailevi yatkınlıklarda
  • Hadroamnios veya çoğul gebeliği olanlarda
  • Yaşı 35’ten fazla olan multiparlarda 
  • Daha önceki gebeliklerde toksemi geçirenlerde 
  • Kronik böbrek, kalp, şeker hastalığı olanlarda
  • Daha önceden hipertansiyon olanlarda
  • Stresli gebelerde daha sık görülmektedir.

Gebelik zehirlenmesi aşamaları nelerdir?

Preeklampsi sonucu annede eklampsi krizi gelişebilir. Buna bağlı olarak ölüm olur. İntrauterin dolaşım bozukluğundan intrauterin ölüm olabilir veya düşük doğum ağırlıklı doğar. Ayrıca ilk yedi gün içerisinde bu bebeklerde ölüm daha sıktır.

Önceki İçerikBebeklerde pudra kullanımı
Sonraki İçerikHamilelikte beslenme nasıl olmalıdır? Anne-bebek sağlığı için nasıl beslenmeliyiz?
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
1970 kayseri doğumluyum.İlk,orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım. 1986-1992 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimi tamamladım.Hemen ardından 1997 yılında Dr.Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimimi tamamlayarak, uzman hekim olarak göreve başladım. 2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalında Embriyoloji alanında doktora eğitimimi tamamladım.Bu yolla tüp bebek uygulamaları ve gelişimi konusunda binlerce hastaya faydalı olabilme şansım oldu.Sağlık Bakanlığı Yardımcı Üreme Teknikleri Sertikasyon Programlarını hem kadın hastalıkları ve doğum hemde tüp bebek laboratuvar (Embriyoloji -Androloji) uygulamalarında her iki eğitim programını da tamamladım ve bu nedenle ZTB tüp bebek laboratuvarı eğitim sorumluluğu görevinde bulundum. Ardından Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde infertilite-tüp bebek kliniklerinde çeşitli görevlerde çalıştım. 2010 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında Doçent ünvanını kazandım.2011 yılında Perinatoloji alanında yapmış olduğum çalışmalar nedeniyle Yüksek Riskli Gebelikler Uzmanı olarak atandım. 2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında Profesör olarak akademik kadroya katıldım. Çalıştığım her kurumda sayısız hastaya tüp bebek uygulamaları ve riskli gebelikler alanında fayda sağlamaya çalıştım. Meslek hayatım boyunca sayısız gebe takibi,binlerce tüp bebek uygulaması,aşılama,amniosentez , jinekolojik ameliyatlar yaptım. Günümüzde teknolojik imkanlardaki artışlar nedeniyle robotik ve laporoskopik cerrahi teknkleri hastalarımla buluşturdum. İnfertilite ve perinatoloji alanında yurt içi ve yurtdışı yüzlerce bildiri ve sözlü sunumlarda bulundum beraberinde pek çok toplantıda görev aldım . Çeşitli yurtdışı dergilerde yayınlanmış ve kabul görmüş 100 den fazla uluslararası makalem mevcuttur. Ayrıca şu anda Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeliği yapmakta olup, Medicana International Ankara Hastanesi’nde ise Tüp Bebek Ünite Sorumlu Hekimi olarak görev yapmaktayım.

Bir Cevap Yazın