Çocukluk çağı aşıları ile ilgili sık sorulan sorular

0
829

Korona virüs salgını nedeniyle acil durumlar ve aşılar dışında hastanelere gitmiyoruz. Bu süreçte aşılar da ailelerin en çok merak ettiğin konuların başında geliyor. Peki aşılar ertelenebilir mi? Aşı yaptırmaya engel durumlar nelerdir? Kesinlikle aşı yaptırmamak gereken özel durumlar nelerdir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerem Yıldız, çocukluk çağı aşıları hakkında sık sorulan soruları cevapladı…

Aşılar ertelenebilir mi?

Birkaç aşının aynı anda yapılması sorun oluşturmamaktadır. Aşılar zamanından önce yapılamaz. Aşı tarihi atlandığında programa kalındığı yerden devam edilir. Aşının geç yapılması maksimum etkinlikte azalma dışında sağlık sorunu oluşturmaz. Yapılacak aşı türüne göre bazen aşı takvimi yeniden düzenlenebilir.

Koronavirüs nedeniyle aşılar ertelenebilir mi? Konuyla ilgili son bilgiler için burayı tıklayın… 

Aşı yaptırmaya engel durumlar nelerdir?

Bebek aşıları nasıl yapılır?
Bebek aşıları nasıl yapılır?

Canlı aşılar aynı günde ya da en az 1 ay ara ile yapılmalıdır. Ailede nöbet öyküsü olması, çocuğun ateşli havale geçirmesi aşı yapmaya engel değildir.  Kanamalı hastalığı olan çocuklara aşılar uygulanabilir. Verem aşısı dışında tüm aşılardan sonra istendiği zaman banyo yaptırılabilir. Verem aşısı uygulandığında 2-3 gün süre ile banyo önerilmemektedir.  Soğuk algınlığı, hafif gribal hastalıklar aşı yapmaya engel oluşturmamaktadır.

Aşının kesinlikle yapılmaması gereken özel durumlar nelerdir? 

  • Orta ve yüksek derecede ateşli hastalıklar,
  • Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler,
  • Bir önceki aşılamada ciddi alerjik reaksiyon durumunda aşılar yapılmamalıdır.

Aşı sonrası bebeğimi emzirebilir miyim?

Aşı sonrası beslenmede kısıtlama olmamaktadır. Bebekler emzirilebilir. Aşı uygulamalarında rutin ateş düşürücü ilaç kullanımı bulunmamaktadır. Ancak ağrı ya da ateş durumunda bu tarz ilaçların verilmesi aşının etkinliğini az da olsa düşürmesine rağmen aşı asıl etkinliğini kaybetmez.

Aşılar hastalıktan kesin olarak korur mu?

Hiç bir aşı %100 koruyucu değildir. Koruma oranı genelde %90’nın üzerindedir. Aşıya rağmen hastalıklar hafif bir şekilde geçirilebilir.

Antibiyotik kullanırken aşı yaptırılabilir mi?

Antibiyotik kullanırken aşı yaptırılabilir, önemli olan mevcut hastalığın aşı yapılmasına engel olup olmadığıdır. Aşının yapıldığını hatırlayamama veya aşı kayıtlarına ulaşılamama durumunda aşı yapılmamış kabul edilir ve yeni dozu uygulanır.

Aşının tutup – tutmadığını nasıl anlayabilirim?

Aşılardan sonra aşının tutup tutmadığı ya da korumasına ilişkin hiçbir test önerilmemektedir. Sadece ev içindeki bireylerde Hepatit-B taşıyıcılığı var ise gerekmektedir.

Aşı yaptırmak otizme neden olur mu?

Thiomersal organik bir civa bileşiğidir. Koruyucu olarak kullanılmaktadır. Thiomersal ile kaygıların nedeni içerdiği civanın otizme neden olabileceğinden kaynaklanmıştır. Ancak yapılan tüm çalışmalarda thiomersal ya da aşılardaki diğer maddelerle otizm arasında herhangi bir ilişki saptanmamıştır.

Zorunlu aşılar dışındaki  özel aşılar nelerdir?


Sağlık Bakanlığı’nın zorunlu aşı listesinde bulunmayan ama yaptırılması tavsiye edilen özel aşılar da vardır. Bunlar rotavirüs aşısı, konjuge meningokok aşısı, influenza aşısı ve rahim ağzı kanseri aşısıdır.

Sağlık Bakanlığı aşı takvimi için burayı tıklayın. 

Önceki İçerikUnsuz mercimekli ekmek tarifi
Sonraki İçerikKorona virüs kalp sağlığını nasıl etkiliyor?
Uzm. Dr. Kerem Yıldız
Uzm. Dr. Kerem YILDIZ 1985 yılında Samsun’da doğdu. İlkokul eğitimini Mustafa Kemal İlköğretim okulunda, ortaokul ve lise eğitimini Samsun Anadolu Lisesinde tamamladı. 2003 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesinde başladığı tıp fakültesi eğitimini 2009 yılında başarı ile tamamlayarak mezun oldu. 2009-2013 yılları arasında Sinop Durağan Devlet hastanesi ve Sinop Atatürk Devlet Hastanesi acil servis hekimi olarak görev yaptı. 2013 yılında İzmir Tepecek Eğitim Araştırma Hastanesinde başladığı çocuk sağlığı hastalıkları uzmanlık eğitimini 2017 yılında başarı ile tamamladı. 2 yıllık zorunlu hizmet süresi boyunca Kars Harakani Devlet Hastanesinde binlerce çocuğun sağlığına kavuşmasına yardımcı oldu. 2019 yılından itibaren Antalya’da bulunan Memorial grubuna ait Özel Medstar Antalya Hastanesi'ndeki görevine devam etmektedir. Poliklinik hizmetinin yanında doğumda bebeklere ilk müdahale, yenidoğan ve çocukların servis ve yoğun bakımdaki izlemlerini gerçekleştirmektedir. Yurtiçi ve yurtdışı çeşitli yerlerde yayınlanmış bilimsel çalışmaları ve yazıları mevcut olup Antalya Tabip Odası ve Türk Tabipler Birliği üyesidir.

Bir Cevap Yazın