Çocukların ellerinde siğil neden olur?

0
1036

Özellikle çocukluk döneminde çevrenizde ellerinde siğil çıkan çocukları görmüşsünüzdür. Peki siğil neden oluşur? Bulaşıcı mıdır? Siğilden korunmak için neler yapılmalıdır? Medikal ve Estetik Dermatoloji Uzmanı Uzman Doktor Reyhan Tığlı çocuklarda görülen siğil ve korunma yollarını Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.

56d825e621922d3e37b5ba71dadf42b5 large
Uzm. Dr. Reyhan Tığlı

Siğil nedir? 

Siğiller Human Papilloma Virüs(HPV) ten kaynaklanan viral deri enfeksiyonudur. Deri dışında ağız içi ve genital bölge gibi mukozal yapılarda da siğiller görülebilmektedir.

Sıradan ve sık gözlenen siğiller verruca vulgaris olarak tanımlanmaktadır ve tüm siğillerin yaklaşık olarak %70’ini oluşturmaktadır.

Siğil en çok hangi yaşlarda görülür?

Siğiller çocuklarda daha sık görülür. Okul çağındaki çocukların % 20’sinde görülmektedir.
Siğil oluşumuna neden olan HPV virüsünün 200’den fazla tipi vardır ve bu virüslerin yalnızca bir kısmı elde siğillere neden olur.

Ellerde oluşacak çizikler, sıyrıklar ve cilt hasarları nedeniyle HPV virüs bulaşı gerçekleşir. Lezyonlar, bir veya birkaç adet 1-10 mm büyüklüğünde, nadiren daha büyük, yuvarlak veya çok kenarlı, üzeri girintili çıkıntılı, deri renginde, sert oluşumlardır.

Üzerlerinde kırmızı-siyah noktacıklar karakteristiktir. Özellikle yüz, saçlı deri, göz kapakları ve burun kenarlarında yerleşen ipliksi siğil tipi de görülebilmektedir.

Ellerin ve el parmaklarının üst yüzeyleri en sık yerleştiği bölgelerdir. Manikür, tırnak yemek ve benzeri travmalar parmakta, tırnak kenarında verruka yerleşimini kolaylaştırır. Nadiren verruka vulgaris oral mukozada da yerleşebilir. El içerisine yerleşenler normal deri el çizgilerini bozmakta, nasır benzeri deri sertleşmelerine neden olmaktadır.

Siğil nasıl bulaşır?

Günlük hayatta temaslar yoluyla bulaşırlar, bu yüzden en çok eller, parmaklar, yüz ve ayaklarda görülürler. Bu nedenle elde siğili olan kişiler ile çok sık tokalaşmak siğillerin bulaşmasına neden olabilir.

Kişinin vücut savunma sistemi hastalığın ortaya çıkmasında belirleyici olmaktadır.
Siğiller her vücuda yerleşmez, yerleşse bile üreyemez. Deri bütünlüğünün bozulması, vücut direncinin düşmesi (kansızlık, kanser hastalığı, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanımı vb.) allerjik yatkınlık durumlarında infeksiyon vücuda kolay yerleşir.

Yoğun stresi olanlar, sıkı diyet veya düzensiz/dengesiz beslenenlerde, aşırı çalışma ve yorgunluk halleri, çok eşli ve güvenlik önlemi olmaksızın cinsel temasta bulunanlarda, ortak havlu, bornoz kullananlarda, havuz, hamam, jakuziyi sık kullananlarda bulaşma riski yüksektir.

Siğiller genellikle hiçbir semptom vermezler, nadiren kaşıntı yapabilir. Üzerinde kaşıntı oluşan siğillerin çizgisel yayılımı söz konusu olabilir.
2 yılda %65’i spontan olarak iyileşebilir ve iz bırakmaz.

Tedavide gecikilmesi durumunda siğil derinleşir ve büyür bu durumda tedavisi de zorlaşır. Bu nedenle tedaviyi geciktirmemek gerekir.

Siğil tedavisinde birtakım ilaçlar kullanılabilir. Tedavide ana kural siğilin etkin bir şekilde yok edilmesidir. Bu yok etme yöntemlerinden en etkin olanı kriyoterapi ile dondurma işlemi veya elektrokoterizasyon ile yakma tedavisidir.
Siğiller derinlemesine doğru yeterince tedavi edilmezler ise, kökleri yeterince tahrip edilmezse yeniden çıkabilirler.

Siğiller neden tekrar eder?

Siğiller devamlı tekrarlama eğilimindeyse şu ihtimaller akla gelmelidir:

  • Hasta tedaviyi tam uygulamıyordur.
  • Hastanın vücut direnciyle ilgili sorunlar vardır (kansızlık, parazit, kronik infeksiyonlar, böbrek yetmezliği, atopik bünye, immünyetmezlik, beslenme bozukluğu vb.)
  • Hastanın yoğun stresi devam ediyordur.
  • Siğil, yüksek riskli bir HPV tipine aittir (HPV 16 gibi).
  • Yakın çevrede bulaş kaynağı olabilir.
png 20211221 192921 0000
Siğil oluşumu nasıl önlenir?

Siğil oluşumundan nasıl korunulur?

Bazı önleme tedbirleri:

  • Kendi ellerinizde bile olsa siğillere dokunmaktan kaçının, kanatmamaya ve koparmamaya çalışın.
  • Ellerinizdeki küçük kesik veya sıyrıkları her zaman örtün.
  • Ellerini sık sık yıkayın, dezenfeksiyona önem verin.
  • Toplu taşıma araçları gibi kalabalık alanlarda mümkün olduğu kadar temastan kaçının.
  • Tırnaklarınızı yemeyin, tırnak çevresindeki dokuları koparmayın.
  • Dışarıdaki duşlarda ve havuzlarda ayakkabı, sandalet veya galoş giyin.
  • Ellerde siğil görürseniz yayılmasını önlemek için hemen bize başvurun.
  • Bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde siğil oluşma olasılığı daha yüksektir, bağışıklık sistemini güçlü tutmak siğil gelişimini önler.

Okumalısınız: Egzama (atopik dermatit) nedir?

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

 

 

Bir Cevap Yazın