Çocuklar için ideal anaokulu veya kreş seçimi nasıl yapılır?

0
1232

Sevgili anneler, bugün sizler için çocuklarınızın ilk sosyalleşme ve eğitim ortamını yani anaokulu ve kreş seçimini masaya yatırıyorum… Bugünlerde anne babaları tatlı bir telaş sarmış durumda. Birçok aile yaz tatili sonrasında çocuğunu yazdıracak anaokulu ve kreşleri araştırıyor. Peki çocuklar için anaokulu veya kreş seçimi nasıl yapılır? Çocuğunuzun güvenliği için anaokulu ararken nelere dikkat etmelisiniz? Doğru kreş seçimi nasıl yapılır? Bugün bu sorulara birlikte yanıt arayacağız.

Herkes çocuğu için en iyisini ister
Anne olacağınızı öğrendiğiniz andan itibaren çocuğunuz için en iyisini seçmek, ona kusursuz bir ortam sağlamak ister, bu doğrultuda hazırlıklar yapmaya başlarsınız. İlk kıyafetler, ilk ayakkabılar, ilk kitaplar, ilk fotoğraflar ve hayata dair bebeğinize dair ilk olacak ne varsa her birinin üzerine titrersiniz. İlk oyuncakları hem eğitici olsun hem de sağlıklı olsun istersiniz. Resim yapmaya, oyun hamuru ile oynamaya başladığında seçtiğiniz ürünün özelliklerine dikkat edersiniz. Herhangi bir alerjik reaksiyon gösterecek mi diye takip edersiniz.

Çocuğunuzla birebir oynadığınız ya da arkadaşları ile oynadığı oyunlara dikkat edersiniz.

Her şey bir yana çocuğunuz büyüdüğünde sosyal gelişimini de göz önünde bulundurarak kreşe veya anaokuluna vermek istediniz.

İşte tam bu noktada dikkat etmeniz gerekenler:

1. Eğitimci kadrosu kimlerden oluşuyor?
Çoğu kreşte bir veya iki tane çocuk gelişimi öğretmenliği okumuş kişiler var. Onlar haricinde meslek liselerinin çocuk gelişimi bölümü mezunları da sınıfta eğitim verenler arasında yer alıyor. Anaokulu öğretmeninin diplomasını alıp işletmesini yapanlar da var. Sizin dikkat etmeniz gereken sınıftaki eğitimi veren yardımcı öğretmenin tecrübesi ve diploma sahibi öğretmenin sınıf üzerindeki takibi olmalıdır. Minimum 10 öğrencinin olduğu sınıfı tek bir öğretmen aktif bir şekilde kontrol edemeyebilir. Tabi ki yardımcılar olacaktır. Fakat eğitimi belirleyen öğretmenin uzmanlığı bu konu da aktif rol alır.

2. Ders anlatılan sınıf ve tam gün ise uyku odası
Sınıf içerisindeki güvenlik çok önemli çünkü hareket halinde çarpacakları sivri köşeler var mı? Oturacakları sandalye, resim, çizim gibi aktiviteler yapacakları masa, oynayacakları oyuncaklar güvenlik açısından zarar teşkil etmemelidir. Uyudukları odalardaki hijyen, güvenlik ve ortam sıcaklığı dikkat etmeniz gerekenler arasında yer almalıdır.

3. Yemek listesi ve mutfak hijyeni
Her hafta yenilenen yemek liste örneklerine bakmalısınız. Okullarda uygulanan sağlıklı beslenme kuralına uyuyor mu? Gerekli özen gösteriliyor mu? Hijyene önem veriliyor mu? Gözlemlemelisiniz.

4. Kullanılacak kırtasiye malzemeleri
Kullanılacak kırtasiye malzemesi kalitesine bakarak önceki dönemlerde yapılan etkinliklere bakmak istemelisiniz ve soracağınız ilk soru bu çalışmanın ne kadarını çocuk kendisi yapabilecek olmalıdır.

5. Yabancı dil eğitimi ve başka bir sosyal aktivite
Günümüzün olmazsa olmazı yabancı dil eğitimi ve aklınıza bu küçük yaşta ne öğrenecek ki gibi sorular takılmasın çünkü dilin ilk temelleri küçük yaşta atılıyor. Yabancı dil harici sosyal aktivite talebinde bulunmalısınız. Tenis, yüzme, drama gibi hem fiziksel hem de sosyal gelişim sağlayan aktiviteler olmalıdır.

6. İhtiyaç halinde öğrenci taşıma servisi
Servis hizmeti okulun kendi bünyesinde olmalı ve servis hostesi yerine öğretmenlerden biri veya bir kaçı serviste çocuklara eşlik ederse, daha güvenli olacağı göz önünde bulundurulmalıdır.

Ortam şartları haricinde uygulanan eğitim ve öğretim sisteminin de öneminin çok büyük olduğu unutulmamalıdır. Disiplinli ve sevgi dolu bir yönetim şekliyle ideal sonuçlar elde edilebilir.

Tüm bu şartların yanında maddi imkanlar da göz önünde bulundurulmalıdır. Kreş ve anaokulları bulundukları şehirlere ve semtlere göre fiyat farklılıklarına sahiptir. Standart ücret haricinde malzeme parası, gezi parası veya kurs desteği parası istenebilir.

Ebeveyn olarak ortam şartlarını göz önünde bulundurarak ve maddi boyutunu da düşünerek en uygun yeri seçebilirsiniz ve en önemlisi içgüdülerinize göre hareket etmeli, içinizin sinmediği yere çocuğunuzu emanet etmemelisiniz.

Bir Cevap Yazın