Bebeklerde ek gıdaya geçiş nasıl olmalı?

0
1226
Bebek yemek beslenme
Bebek yemek beslenme

Sevgili anneler, ortalama 40 haftalık doğum sürecinin ardından sizleri neler bekliyor biliyor musunuz?  Gaz sorunu, uykusuzluk, bebeğinizin beslenmesi ve ek gıdaya geçiş süreci… İlk yazımda sizlerle ek gıdaya geçiş sürecini masaya yatıracağız.

Ek gıdaya ne zaman geçebilirsiniz?
Ek gıdaya geçiş sürecini Dünya Sağlık Örgütü 6. aydan sonra öneriyor. Yani bu zaman dilimi de 180 günü tamamlamış olması gerekiyor. Doktorunuz, ek gıdaya geçişini onayladıktan sonra bebeğinize hangi gıdaları verebileceğinize dair size bir liste veriyor.  Eğer elinizde böyle bir liste yoksa, neler yapabileceğinize gelin birlikte karar verelim.

Bebeğinizin ilk ek gıdası yoğurt olabilir
Bebeğinizde süt ve süt ürünleri alerjisi yoksa ilk olarak başlanmasını tavsiye ettiğimiz ek gıda yoğurttur. Bebeğiniz için evinizde günlük veya en fazla 3-4 günlük yoğurt mayalayabilirsiniz. Yoğurt miktarınız ise şu şekilde olmalı;

Gün: 2-3 çay kaşığı,
Gün: 2-3 tatlı kaşığı,
Gün: 2-3 yemek kaşığı ;  olacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

Bebeğinize meyve ve sebze vermeye ne zaman başlayabilirsiniz?
Daha sonra sebzeler ve en son da meyvelere başlamanızı tavsiye ediyorum. Yukarıdaki miktarlarla her yeni gıdayı 3 gün deneyerek vermeniz bu süreçte oldukça önemli. 3 gün deneme sürecinin nedeni ise alerji belirtilerinin 72 saate kadar vücutta belirtilerinin çıkıyor olması.

Meyve ile ek gıdaya başlayan bebekler, dilin tatlı gıdalara daha çabuk alışmasından dolayı sebzelere geçtiğinizde zorluk yaşayabilirsiniz. Bu nedenle ek gıda sürecine sebze ile devam etmeniz ve en son meyve vermeniz önemlidir.

Önceki İçerikÇocuklar için ideal anaokulu veya kreş seçimi nasıl yapılır?
Sonraki İçerikErgenlik yaşa değil, kiloya bağlı gelişiyor
İki kız annesiyim. Büyük kızımda süt ve süt ürünleri alerjisi dolayısıyla ek gıdaya geçerken çok fazla zorlandım. Küçük kızımın ise iştahsızlıklarına çözüm bulabilmek için denemediğim yol, yöntem kalmadı. İşte böyle bir dönemde yalnız olmadığımı gördüm ve benim gibi olan annelerin gününü kurtarmak, bebeklerini hazır gıdalar yerine ev yapımı sağlıklı yemeklerle besleyebilmeleri adına Instagram'da @mutfakta_bebek_var hesabımı açtım.  Instagram hesabımla çok kısa sürede önce yüzlerce, sonra binlerce ve daha sonra yüz binlerce anneye ulaştım. Amacım bebek ve çocuk beslenmesinde internetteki bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak ve annelere bebek ve çocuk beslenmesi konusunda destek olmak. Bu amaçla 9 çocuk doktoru ve 2 beslenme uzmanı ile iş birliği yaptım. Uzmanlarımızla birlikte en değerlilerinizi doğru beslemek adına kimi zaman saatlerimizi, kimi zaman da günlerimizi alan projelere imza atıyorum. Sayfam da ek gıdaya yeni geçen bebeklerden , alerjik bebeklere kadar , iştahsız bebeklerden , gece sık sık uyanan bebeklere neler yedirilmesine kadar yüzlerce tarifi toplayıp , siz değer li annelerimize sunmaya devam ediyorum.  Bu esna da sizler için daha iyi neler yapabilirim diye düşünürken bir çok eğitimde almaya başladım. İlk hedefim olan “oyun , renk , kum Terapisi “ eğitimimi de çok yakın zaman da Başkent Üniversitesinden ve bakanlıktan onaylı sertifikamla birlikte alacağım.  Gençken diktiğimiz fidanların meyvelerini yaşlılığımız da yiyeceğiz. Bu yüzden güzel ahlak , sevgi kadar doğru beslenme de çok önemlidir. 

Bir Cevap Yazın