Çalışan anneler için zaman yönetimi ve planlamanın önemi

0
791

Bugünlerde insanların gündemini dolduracak o kadar çok şey var ki. Küçük bir seyahat planı, bir hafta sonu aktivitesi, bir kurs ya da diğer sosyal aktiviteler gibi bir sürü şey… Her teklife evet demek ya da her türlü planın içine dahil olmaya çalışmak günümüz koşullarında zorlayıcı olabilir. Bu kadar yoğun bir gündemde gerçekten yapmanız gereken işleri aksatmamak için zaman yönetimi ve planlamanın önemi karşımıza çıkıyor.

Şunu kabul etmeliyiz ki; haftalık programımız çok hızlı şekilde çocukların işleri, ev içinde yapılması gerekenler, kendiniz için planladığınız düzenli aktiviteler ve beklenmeyen gelişmelerle anında dolabilir.

“Gerçekten gerekli” işlerin planlanması gerektiğini sanırım anlamışsınızdır.

Peki “gerçekten önemli” olan işleri diğer işlerden nasıl ayırt ederiz?

Öncelikle seçilecek olan aktiviteler amaçlarımıza uygun olmalı. Eğer hayatımızın yöneten biz olmazsak başkaları olacaktır. Yönetmenin ilk adımı da gideceğin yolu bilmektir. Amaçlarımız ise bizi yolda tutar. Amaçlarımızı netleştirmek için kendimize şu soruları sorabiliriz.

  • Amacına ulaştığında ne görmek istiyorsun?
  • Bunun için hangi davranışların değişmeli?
  • Ne kadar süre içinde bu gerçekleşmeli?
  • Bu amaç ne kadar ulaşılabilir?

Bu sorulara cevap verdikten sonra aksiyon planını oluşturmalısınız. Amaçlar, aksiyon planı olmadıkça sadece güzel fikirler olarak kalır.

Aksiyon planınızı oluşturmak için kendinize şu soruları sorun.

  • Amaçlarına ulaşmakta ilk adım ne olmalı?
  • İlk adımın iyi bir aksiyon olduğundan emin misin?

Amacın ve aksiyon planınız net ise sıra planlamaya geçmekte. Planlama çerçevesinde kalabilmek için bir ajanda, takvim, telefon uygulaması ya da bir bilgisayar kullanmak sizi disipline edebilir. Bunun dışında planlama ile ilgili şunu mutlaka aklınızda tutmanız gerekir.

  • Aylık amaçlarınıza ulaşabilmek için haftalık aksiyonlarınızı gözden geçirin.
  • Günlük planlarınızı 30 dakikalık bloklar halinde aktivitelere ayırın.
  • Alışveriş, telefon görüşmeleri, ev işleri gibi periyodik aktiviteler içinde bloklar ayırarak planınıza koyun.
  • Her gün için mutlaka boş bir blok ayırmanız beklenmeyen işlerle planınızı bozmadan başa çıkmanızı sağlar.

Aylık ve haftalık aksiyon planlarınızı oluşturduktan sonra aylık amaçlarınız ile paralel olup olmadığını kontrol edin. Günlük aktivitelerinizi erteleme eğiliminiz varsa muhtemelen amaçlarınız ve aktiviteleriniz birbiri ile paralel değildir.

Planlama hayatınıza çok şey katabilir ama ne kadar zor olduğunu sakın unutmayın. Doğru ve dengeli programınızı bulabilmeniz için ilk başta sık sık değişiklikler yapabilirsiniz. Eğer bu olursa kendinizi suçlamayın ve zamanla ahengi bulacağınızı düşünün.

Bir Cevap Yazın