Çalışan anne adayları nasıl beslenmeli?

0
1796

Çalışan anne adayları için beslenmede dikkat edilmesi gereken pek çok nokta var. Bütün gün dışarıda olan anne adayı beslenmesine nasıl dikkat etmeli? Yeterli ve dengeli nasıl beslenmeli?

Hamilelik dönemi hem bebeğin  sağlıklı büyüyüp gelişmesi açısından hem de annenin sağlığı açısından oldukça önemli bir dönemdir. Bu dönemde Anne adayı yeterli ve dengeli beslenmelidir. Anne adayının  uyguladığı beslenme  yetersiz olursa bebeği olumsuz yönde etkileyip bebeğin gelişimini bozabilir ve sorunlarla karşılaşılabilir.  Ya da tam tersi bir durum anne adayı aşırı beslenirse bebeğin iri doğmasına, doğumun zorlaşmasına ve çeşitli risk faktörlerini de beraberinde getirmesine yol açacaktır. Bu sebeple anne ilk yazılarımda da bahsettiğim gibi 4 besin grubu öğesinden  beslenmek durumundadır. Bunlar;

  • Süt ve ürünleri,
  • Et grubu,
  • Tahıl grubu,
  • Sebze ve meyve grubudur.

Yeterli ve dengeli bir miktarda porsiyonları kişiye özel olarak değişiklik göstermektedir. Peki çalışma hayatı anne adayının beslenmesini zorlaştırıken biz nasıl bu durumu kolaylaştırabiliriz? Gelin birkaç öneride bulunayım sizlere..

  • Güne kahvaltı ile başlayın. İş yerinde kahvaltı yapmayı planlıyorsanız tercihinizi simit,poğaça vb. Yerine evden kendi kahvaltınızı hazırlayıp götürmeyi tercih edin. Örneğin; yumurta,tam tahıllı ekmek, peynir, ceviz  ve yeşilliklerle hazırladığınız kahvaltı yeterli ve dengeli bir güne başlamanıza yardımcı olacaktır.
  • Ana ve ara öğünleri atlamayın. Atladığınız her  öğün kan şekeri düşüklüğüne dolayısıyla diğer öğündeki porsiyon büyümesine sebep olacaktır.
  • 3 ana ve 2-3 ara öğün mutlaka tüketin(kişiye,hastalık durumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir).
  • İş yerinizde yemek çıkıyorsa yağlı, kızartılmış yemeklerden kaçınarak ızgara/haşlama/fırında pişirilmiş yemekleri tercih edelim.
  • Öğünlerinizde protein(et-tavuk_balık) , karbonhidrat(ekmek,bulgur pilavı,çorba), sebze(salata,zeytinyağlı sebze yemekleri) ve süt ürünlerini(yoğurt,ayran,cacık) mutlaka yer verelim. Böylece beslenmenizde çeşitlilik sağlayarak daha sağlıklı bir şekilde doygunluk sağlayacaksınız.
  • Ofisinizde, çalışma ortamınızda mutlaka sağlıklı ara öğünler bulundurun. Örneğin; meyve/süt/yoğurt/kefir/kuru meyveler/badem/ceviz/fındık gibi kuruyemişlerden yana hakkımızı kullanabiliriz. Akşam eve çok aç gitmemizi engellemek için   ara öğünlerin kurtarıcı olduğunu unutmayın.
  • Beslenmenizde hayvansal katı yağlardan uzak duralım.
  • Beslenmemizde saf şekerden uzak duralım.
  • Aşırı tuz kullanımından kaçının.  Özellikle tiroit ve tansiyon gibi  hastalıkları olanlar doktorlarına ve diyetisyenlerine danışmalılardır.
  • Günde 10-12 bardak su tüketmeyi ihmal etmeyin. İş yerinize, sürekli görebileceğiniz yerlerde sürahi bulundurun ve su içmek için susamayı beklemeyin.
  • Hekiminizin onayı  durumunda  hafif yürüyüşler yapabilirsiniz.
Önceki İçerikÇırağan Palace Kempinski: Bir doğum günü hediyesi hikayesi
Sonraki İçerikAmigurumi bebekler ve ev yapımı oyuncaklar
Diyetisyen Gönül Tuba Ciğerli
1990 yılında Kütahya/Tavşanlı’ da doğdu. 2008 yılında Bursa Cumhuriyet Lisesi'ni bitirdi. Lisans eğitimini 2012-2016 yılları arasında Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik(%100 Burslu)  Bölümü'nden başarı ile mezun oldu ve diyetisyen ünvanını aldı. 2017 yılında Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon programını başarıyla bitirdi. 2014-2016 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Yakın Doğu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma hastanesinde klinik stajlarını yaptı. 2016-2017 yılları arasında  Ceylan International Hospital’da kurucu diyetisyen olarak görev aldı. 2018 yılında Medicana Sağlık Grubu Bursa Hastanesi'nde göreve başladı. Eğitim ve çalışma hayatı boyunca anne-çocuk beslenmesi, obezite, diyabet, onkoloji, sporcu beslenmesi ve obezite cerrahisi beslenmesi olmak üzere birçok eğitim ve kurs programlarına katıldı. Tıbbi İlgi Alanları: Gebelik Ve Emziklik Döneminde Beslenme - Obezite-Bariatrik Cerrahi Diyetisyenliği-Diyabette Beslenme --Sporcu Beslenmesi-Onkoloji Beslenmesi-Kalp Damar Hastalıklarında Ve Hipertansiyonda Beslenme -Böbrek Hastalıklarında Beslenme-Anoreksia Nevroza-Menopozda Beslenme-Gut Hastalığında Beslenme-Karaciğer Hastalıklarında Beslenme Nörolojik Hastalıklarda Beslenme- Ketojenik Beslenme

Bir Cevap Yazın