Bir oyun tasarımcısının hikayesi

0
1114

Çocukken oynadığı oyuncaklardan ilham alarak sergi açan bir adam var karşımda, Emre Ezelli. Hep uzmanlar anlatır ya çocuklar için oyun oynamanın önemini. İşte Emre, çocukluğundan itibaren oyun oynamayı bir yaşam biçimi haline getirmiş ve şimdi de bu sayede Dominik’te Survivor’da oynanan oyunları tasarlıyor. Yaptığı işi anlatırken gözlerinin içi gülüyor ve heyecanlanıyor. Bir taraftan da bana çocukluğunda çizdiği resimleri ve gemi tersanelerinden toplayarak heykele dönüştürdüğü eserlerini gururla gösteriyor. Annelere ilham vermesi açısından Emre’nin oyun oynarken nasıl bu işi meslek haline getirdiğini masaya yatırıyoruz.

Çocuklar için oyun oynamanın önemi nedir?  
Karakter özelliklerinin temellendirilmesi desem haksız sayılmam. Örnekle hayal kurmayı ve sorgulamayı seven “yetişkin bir çocuk” her gününü daha mutlu geçireceği gibi kendi içindeki  var olma savaşının da galibi olacaktır. Var olmak için düşünmeyi, düşünmek için de var olmayı özetle hayatın içinde kalmayı tercih eder. Günlük hazlar ile kendini motive etmeyi yaşamının merkezine yerleştirerek sağlıklı bir bilinç yaratır.
emre ezelli ve kopekleri

Oyunun hayatımızdaki yeri nedir? Neden oyun oynamalıyız?
İç dünyamız ile paralel diyebilirim. Şöyle özetleyeceğim; küçükken sevdiğiniz oyunlar sokak oyunları ise daha çok dışarıda vakit geçirmeyi seversiniz, büyüyünce en azından gece karanlığında işten eve gelirken bile olsa çöp kovasına buruşturduğunuz bir kağıt parçasını basket atmaya çalışırsınız. Bu bile annenizin size hava kararmadan eve gel çağrısını hatırlatabilir.

Çocuğunuzun oynadığı oyuncak onun geleceğini belirliyor

Çocukluktaki oyuncaklarımızın hayatınıza etkisi desem?
Benim en sevdiğim bölüm burası. Kesinlikle soru cevap gibi düşünüyorum. Ne ile oynuyorsanız öyle büyüyor ve şekilleniyorsunuz. Puzzle seviyorsanız biraz daha çözüme gitmek için renk ve boyutların  arasında dolaşmayı ve sonra da bütünü görmeyi heyecanla beklersiniz, çözüme ulaşmak sizi sevindirdiği kadar üzebilir de.

emre ezelli cocukluk 1Binlerce insan senin tasarladığın oyunları izliyor. Peki sen bu oyunların tasarımını nasıl yapıyorsun?
Bu aslında meslek sırrı fakat tek kelime ile “severek” diyebilirim. Küçüklükten beri sokakta oynadığım  oyunları ve 6bit oyunları düşünüyor sonra da hemen ardından kalemi alıp herhangi bir yere sanki güzel bir kahve içmiş ve damağımdaki tadını betimliyormuşçasına karalıyorum. Sonra da renklendirip kendim oynuyormuş gibi olasılığını hesaplıyorum sonrasında da televizyonda izleniyor.

Çocukluğunda hangi oyuncaklarla oynuyordun? Merak ettim…
Çocukken sahip olduğum oyuncaklarım iki elin parmaklarını geçmez, bir tane gitar meşhur mini mini, üç dört tane araba kurmalı mekanizmalı, solo test benzeri oyunlar  ve bir de tahta tüfeğim vardı.

Kendi oynadığın oyunlara binlerce kişiyi dahil ediyorsun. Aslında hem oyun kurucu hem oyun tasarımcısısın. Kendi oyuncağını yapmanın önemi nedir sence?
Kendi oyuncağını kendi yapmak deyince telden motosikletim geliyor aklıma,  bulduğum telleri eğip bükerek bir bisiklet – motosiklet yapmıştım. Sonra da hayatımda  büyük bir tutku olarak varlığını sürdürmeye devam etti. Acun Medya’dan önce İtalyan Markası Vespa için Türkiye ve İtalya arasında çalışmıştım.

emre ezelli calismalar 2

Ayrıca eserlerinle geri dönüşüme de katkıda bulunuyorsun, tebrik ederim. Geri dönüşüm neden önemli sence?
Buna ikinci bir şans vermek diyelim. Yaşadığımız dünya  her sene gitgide yaşlanıyor ağırlaşıyor. Geri dönüşüm hepimizin üzerimize düşen bir gereklilik.

emre ezelli calismalar

Dönüştürmenin yaratıcılığa etkisi nedir?
Dönüştürmek tekrar hayata kazandırmak tekrar bir rol vermek kırış kırış olmuş bir kağıda yeni bir harita çizmek gibi bence. Daha kararlı çizgiler ve renkler, daha karakteristik formlar… Örneğin Steve Mccurry “Afgan Kız” fotoğrafında  gözlerdeki kararlılık ve ifade ne kadar yaşanmışlığı betimliyor ise malzemenin de eskimesi, dokusu bir o kadar kararlılığı temsil ediyor bence.

Son sergin “bir iki delilik” için  kullandığın malzemeleri nereden temin ettin, senin için bir özelliği var mı?
Sergide kullandığım malzemeleri tersaneden topladım. Özellikle tersane tercih etmemin sebebi ise renkli ve yıpranmış malzemeleri bulabilme ümidim idi. Heykellerimde anlatmak istediğim şey ise heyecanlı ve bu heyecanın üstü karamsarlık ile örüntülü bir tat yakalamaya çalışmaktı.

Kendi evinde de geri dönüşüm malzeme kullanıyor musun?
Heykellerim gibi kendi evimde de dönüşüm malzemeler mevcut, mesela  çalışma masamı da daha önce tersaneden topladığım güverte parçalarının altına eski dikiş makineleri  iskeleti koyarak kullanıyorum.

 

 

Önceki İçerikOkul çağındaki çocuklarda beslenme nasıl olmalı?
Sonraki İçerikDoğum esnasında yapılan perine masajı doğumu kolaylaştırıyor!
1983 yılı Ordu doğumlu olan Nurhan Demirel, Ortaköy Zübeyde Hanım Anadolu Kız Meslek Lisesi Grafik Tasarım Bölümü’nün ardından, Marmara Üniversitesi Matbaa Öğretmenliği Bölümü’nü bitirmiştir. Nurhan Demirel, 15 yılı aşkın süredir bilişim sektöründe iletişim danışmanı olarak hizmeti vermiş ve farklı platformlar için içerik üretmiştir. TRT 1’de yayınlanan kara mizah programı RADAR’ın, Kanal 1 Televizyonu’nda yayınlanan Bravoo isimli şaka programının senaryo yazarıdır. Nurhan Demirel’in; Turkcell Blog, Media Markt’ın teknoloji bloğu Media Trend, Kadinmag.net, Uçuş Noktası, PCkoloji ve Macline dergilerinde, sürekli olarak yazıları yayınlanmaktadır. AnneBebekKulubu.com'un Kurucu Ortağı ve Genel Yayın Yönetmeni'dir. LOCARD Global Cyber Security Summit adıyla Türkiye’nin ilk global siber güvenlik konferansını düzenleyen Demirel, “İlişkisi yok” isimli kitabıyla, sosyal medyanın ilişkileri nasıl etkilediği konusunda araştırmalar yapmıştır. Çocuklar için alternatif teknoloji okulu PlayLab Türkiye’yi hayata geçiren Demirel, Bilişim Muhabirleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak STK’ların çalışmalarına destek olmaktadır.

Bir Cevap Yazın