Bedeni ve zihni doğuma hazırlamak

0
1657
Hamilelik stresi nasıl geçer?
Hamilelik stresi nasıl geçer?

Bedenimizi ve zihnimizi nasıl doğuma hazırlayabiliriz? Doğuma hazırlık sürecinde yapmamız gerekenler nelerdir? Doğum stresini azaltmak için neler yapabiliriz? Doğumu nasıl kolaylaştırabiliriz? Yaşam Koçu ve Yoga Eğitmeni Aslı Karabacak, hamile anneler için doğuma bedensel ve zihinsel hazırlık sürecini yazdı!…

Bir kadın, hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren pek çok olumlu ve olumsuz duygunun bir arada hissedildiği bir döneme girer. Peki, anne adayı korkusuz ve keşkesiz bir doğum için kendisini doğuma nasıl hazırlamalıdır?

Doğum, bedenimizin salgıladığı hormonların yönetiminde yapılan fizyolojik bir olaydır. Bu yönetime bedenimizdeki birçok hormon aynı anda katılır. İzin verildiği takdirde bedenimiz ve bebeğimiz sağlıklı bir doğumu gerçekleştirmek için ihtiyacı olan bilgeliğe ve güce sahiptir.

Doğum stresini azaltmak için yapabilecekleriniz 

Doğum stresini azaltmak, bedeninizi ve zihninizi doğuma hazırlamak için bununla ilgili kitaplar okuyabilirsiniz. Unutmayın ki doğru ve yeterli bilgi korkunun panzehiridir. (Hypnobirthing: Mongan Yöntemi, Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler, İçsel Doğum, İçgüdüsel Doğum, Doğal Doğum, Farkındalıkla Doğum, Kadının Bedeni & Kadının Bilgeliği, Doğumun Bilgeliği gibi) oldukça faydalı olacaktır. Doyurucu bilgilere ulaşmak, doğuma psikolojik ve bedensel olarak hazırlanmak, güvenilir bir doğum ekibi seçmek ve yeterli bir sosyal destek, hamilelik sürecini kaygılardan mümkün olduğunca arındırabilmek için destek olacaktır.

Sizin için en ideal doğum yöntemi hangisi? 

Belirsizlik durumları insanda çok ciddi gerilim ve stres yaratır. Bu da beyin  tarafından tehlike sinyali olarak algılanır ve adrenalin hormonu tehdit karşısında salgılanan kaç ya da savaş tepkisine neden olan hormondur. Doğum sürecinin nasıl ilerleyeceğini sizin için en ideal doğum hangi yöntem ve isteklerinizi hamilelik sürecinde mutlaka doktorunuzla konuşun son anda bunları konuşmak kaygınızı arttıracağı gibi ihtiyaçlarınızın karşılanmadığı duygusunu da yaratacaktır. Bilgi, kaygıyı azaltır, belirsizliği ortadan kaldırmaya yarayan en önemli silahtır. Bilirseniz daha az endişe duyar ve daha az belirsizlik yaşarsınız. Arzuladığınız o nazik doğumu başarmak için doğru doğum ekibiyle çalışma ve doğru doğum ortamını seçmekte önemlidir.  Doğum sırasında annenin ruhsal halini anlamak önemlidir. Kadınlar doğumda ağrıdan değil de, ağrı ile baş edememekten korkarlar. Ağrının onların davranışının nasıl etkileyeceğini, ne hissedeceklerini merak ederler. Ağrı ile baş etme yöntemi kadın kadına değişmektedir. Doğum eylemi sırasında doğuran kadının kendini iyi hissedeceği bir ortam yaratmak önemlidir. Kadın egemenlik duygusunu arttırmalı ve doğum ağrıları ile kolaylıkla baş edebilmeleri için kendini güçlü hissetmelidir.

Keşkesiz bir doğum için doğuma hazırlık eğitimi 

Korkusuz ve keşkesiz bir doğum için doğuma hazırlık eğitimi alın. Doğru bilgiye ulaşarak doğumunuza hazırlanın. Kurslarda öncelikle doğum korkusu üzerinde çalışılır. Çeşitli tekniklerle geçmişten getirdiğimiz korkuların ne kadar anlamsız ve gereksiz olduğunu fark eden aileler gittikçe özgürleşirler ve rahatlarlar. Bedenlerine ve bebeklerine güvenmeyi öğrenirler. Ardından beden kontrolünü, doğumda gevşemeyi ve nefes tekniklerini, kurs boyunca doktor&gebe ilişkisi vurgulanarak her türlü doğum şekline hazır olmayı, belli bir doğum şekli değil, “Sağlıklı Anne-Sağlıklı Bebek” olduğunu asla unutmamayı öğrenirler.

Kurslar babalar için çok önemlidir. Çünkü baba artık kendisinin hamilelik ve doğum boyunca ne kadar önemli olduğunu keşfederek doğumda kendine düşenleri öğrenmenin güveni içinde olacaktır. 

Doğumu nasıl kolaylaştırabiliriz? 

Gevşeme ve nefes tekniklerini öğrenerek, uygun egzersizlerle bedeni çalıştırarak doğumunuzu kolaylaştırabilirsiniz. Eğer anne gevşekse, derin ve uzun nefes alıyorsa, korku dolu ve stresli değilse büyük bir olasılıkla bebeği de aynı şekilde gevşek, derin ve uzun nefesler alarak doğar. Çünkü bebeğiniz içinizdeyken, onlar kan dolaşımını, hazmı, kalp atışını duyarlar. Zihninizden geçenleri bile dinlerler ve nefesinizi hissederler. Eğer tüm bunlar gevşek, yumuşak ve muntazam ise bebek tüm dünyayı öyle yorumlar. Hamile yogası ya da pilatesi yapmak bebeğiniz için iyidir. Bir varoluşa ev sahipliği yapıyorsunuz, neden bu süreç keyifli olmasın? Böylece korku-gerginlik-ağrı çemberine girmeyerek kolay, huzurlu, rahat ve bedenin mükemmel bir uyum içinde çalıştığı bir doğum deneyimi yaşayabilirsiniz. Doğum için yapılacak olumlamalar; zihin yapınızı değiştirir, beden sizi duyar ve iş birliği yapar. Zihin&beden birlikte çalışır. Sözcükler ve düşünceler güçlüdür. Günlük deneyimlerimizi ve inançlarımızı derinden etkiler. Sizin kullandığınız dil ve sağlık ekibinin, doğum eğitmenleri de olmak üzere çevrenizdeki insanlardan duyduğunuz dil zihninizi bir sakinlik içinde tutar veya tam tersine bir huzursuzluk, stres ve korku halini tetikler. Sözcüklerinizi dikkatli seçmeyi öğrenin ve sizi doğuma dair olumlu düşünme şeklinizi güçlendiren kişilerle görüşün. Bu tür bir düşünme, konuşma ve yaşama tarzının olumlu bir doğum deneyimine yardımcı olacaktır. 

Doğum sürecine hazırlanmak için; Kegel (Pelvik Taban) egzersizleri yapabilirsiniz. Pelvik tabanın kuvvetlenmesi gebeliğin boyunca sana fayda sağlayacaktır. Bu egzersiz pelvis kaslarını korur ve hamilelik ile doğum sonrası iyileşmeni destekleyecektir. Doğal doğum yapmak isteyen kadınların doğum ağrısından sonraki en büyük kaygılarından biri de perine bölgesinde oluşabilecek travmalar veya epiyoztomi işlemidir. Gebeliğin son haftalarında perine masajı yaparak perine bölgenizdeki kasları güçlendirebilir ve daha rahat bir doğum süreci geçirebilirsiniz.

Bedeninizle iş birliği yapmaya var mısınız? 

Okuduğum bir kitapta doğumun iki aşamasından bahsediyordu. İlk aşama izin verme aşamasıdır, bu aşamada rahim boynu tüm kapasitesiyle genişler. İkinci aşama ise ortaya çıkarma aşamasıdır. Bu aşamada, güç kullanma ve bebeği dışarı iteme güdüsü seni ele geçirir. İzin verme aşamasında, ne kadar çok anın içinde kalıp doğum enerjisinin varoluşumuz üzerinden akmasına izin verirsek, süreç o kadar kolaylaşır. Ortaya çıkarma aşaması da, bir çaba sarf ediyormuş gibi görünsek de aslında sadece, yapmayı bildiği bir işi yaparken bedenimizle işbirliği yaparız. Anın içinde kalmak için bol bol farkındalık pratiği yapmak önemlidir. 

Marie Mongan’ın dediği gibi; “Doğum hayatın kutsaması ise ve doğuma bakış açını değiştirerek doğum deneyimini değiştirebiliyorsan, içindeki sese kulak verip, bedenine, bebeğine ve doğum sürecine güven. Ve doğum anı geldiği zaman bu hediyeyi mutlukla al. Hangi doğum yöntemini seçerseniz seçin, milyonlarca yıldır doğum yapan kadınların gücünü arkanda hisset. “

 

Önceki İçerikYemek yemeyen çocuklara yaklaşım nasıl olmalı?
Sonraki İçerikHamilelik döneminde egzersiz yapmanın faydaları
1983 yılında İzmir’de doğdu. Yaşar Üniversitesi Pazarlama mezunu, uzun yıllardır kurumsal firmaların satış ve pazarlama departmanlarında yönetici olarak çalıştı. Kurumsal hayatı sırasında yolunun kesiştiği koçluğun hayatta en önemli tutkusu olan insan hayatına dokunabilmesi için güzel bir fırsat olduğunu anladıktan sonra gelişimini bu yöne doğru çevirdi. 18 yıllık kurumsal hayat tecrübesiyle ICF onaylı koçluk eğitimini ve sürdürebilir marka stratejisi eğitimini tamamladı. Reiki 1. seviye uygulayıcısı aynı zamanda Yoga Alliance onaylı 200 saatlik yoga eğitimi alarak, sertifikalı eğitmen oldu. Daha sonra uzmanlaşarak Yoga Alliance onaylı 40 saatlik hamile yogası eğitmenliği sertifika programını tamamladı. Yoga yolculuğuna profesyonel olarak Hatha yoga ve hamile yogası (doğuma hazırlık egzersizleri) özel ders ve grup dersleri vererek devam etmektedir.

Bir Cevap Yazın