Bebeklerde RSV Enfeksiyonu nedir, belirtileri nelerdir?

0
1065
Bebekte viral enfeksiyon
Bebekte viral enfeksiyon

Bebeklerde RSV enfeksiyonu nedir, belirtileri nelerdir? RSV nasıl bulaşır? RSV tanısı nasıl konulur? Tedavi ve korunma yolları nelerdir?  Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşegül Parlak, RSV enfeksiyonu hakkında merak edilenleri yazdı!..

RSV Tedavi ve korunma yolları nelerdir? 

RSV (Respiratuvar sinsisyal virus) 2 yaşına kadar hemen hemen her çocuğu enfekte eden çok  yaygın ve bulaşıcı bir virüstür. Hastalık genellikle Kasım-Aralık ayında başlar Nisan ayına  kadar devam etmektedir. Miad ve büyük çocuklar üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde  geçirir. Prematür bebekler, kalp veya akciğer sorunlu ve immun yetmezliği bozuk olan  çocuklarda ciddi enfeksiyonlara hatta ölümlere neden olmaktadır.  

RSV nasıl bulaşır? 

RSV çok bulaşıcı olup insandan insana temas yada kontamine eşyalar ile olur. Damlacık yolu  ile bulaş oldukça kısıtlıdır. Kuluçka süresi birkaç gün ile birkaç hafta arasındadır. Bebekler ve  bağışıklık sistemi bozulmuş çocuklarda bulaştırma daha uzun sürelidir. RSV yüzeylerde  saatlerce , ellerde yarım saatten fazla süre canlı kalabiliyor. 

RSV tanısı nasıl konulur? 

Solunum yolu salgılarından tanı konulur. Bebekde yoğun ve uzun süre virüs saçtıkları için  testler daha duyarlıdır. Antijen saptama en sık uygulanan yöntemdir. Kültür, seroloji ve PCR  diğer tanı yöntemleridir.  

En sık solunum sekresyonundan RSV antijeni bakılan RSV antijen saptama testi kullanılır. Hem hızlı hemde %90 oranında doğru sonuç veren bir yöntemdir. 

RSV klinik belirtileri nelerdir?  

Çocuklarda en sık üst solunum yolu enfeksiyon belirtileri olan burun akıntısı, öksürük ve ateş  şeklinde karşımıza çıkar. Tekrarlayabiliyor. Aynı zamanda bebeklerde huzursuzluk,  beslenememe, sık nefes alma, solunum düzensizlikleri, krup , orta kulak iltihabı , bronsiolit ve  zatüreye neden olabiliyor. Prematür doğum, doğuştan kalp , akciğer rahatsızlığı ve bağışıklık  sistemi bozulmuş çocuklarda alt solunum yolu enfeksiyonlarına hatta ölümlere neden  olmaktadır.

RSV Tedavisi nedir? 

  • Spesifik bir tedavisi yoktur. Şikayetlere yönelik desdek tedavisi yapıyoruz. Yani  beslenmesi bozulan hastalara sıvı kaybının yerine konulması, solunumun dikkatli  değerlendirilmesi gerekli hastalara oksijen desdeği sağlanması şeklindedir.RSV viral  bir enfeksiyon olduğu için tedavide antibiyotiģin yeri yoktur. Risk grubu, 6 aydan  küçük bebekler ve ağır seyreden vakalarda hastaneye yatırılarak tedavi ve takip  yapılır.  

RSV korunma yöntemleri nelerdir?  

Enfeksiyonun bulaşması insandan insana veya kontamine yüzeylerden olduğunu hatırlarsak  hasta kişi ile temasın sınırlandırılması, maske ve el yıkama yayılımı engelleyecek başlıca  eylemlerdir. Kalabalık ortamdan uzak durulması, sigara maruziyetinin azaltılması,anne  sütünün desdeklenmesi, rutin aşıların eksiksiz ve zamanında yapılması, risk gruplarının yakın  takibi diğer korunma yöntemleridir. 

Yüksek riskli bebeklere RSV den korumak için pasif immunizasyon yani RSV antikoru  PALİVİZUMAB isimli ilacı ayda bir kez kullanmasını önermekteyiz. Uzman hekim tarafından  rapor çıkarılır. Ayda bir kez uygulanır. Palivizumab sayesinde çocukların hasta olma riski ve  hastaneye yatırılma sıklığı azalmaktadır. 

Bu yüksek risk grubu hastalar: 

– Kronik akciğer veya kalp rahatsızlığı olan 2 yaş altı çocuklar 

-29 haftanın altında doğan ve RSV mevsimi başladığında 1 yaşında küçük çocuklar -29-32 hafta doğam ve RSV mevsimi başladığında 6 aydan küçük çocuklar 

Yüksek risk grubunda hastaneye yatış oldukça sık görmekteyiz ve tedavi sınırlı olduğu için  koruyucu önlemler daha fazla önem kazanmaktadır. Sonuç olarak bu kadar sık gördüğümüz  ve riskli çocuklarda ölümcül seyreden hastalık için maske, el yıkamayı ve temasın  sınırlandırılması kurallarına uyalım. 

Önceki İçerikPolikistik over sendromu nedir, neden olur?
Sonraki İçerikDuygusal açlıkla nasıl baş edilir?
Uzm. Dr. Ayşegül Parlak
Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzman doktoruyum. 2003 yılında Trakya Üniversitesinden mezun oldum. 2010 yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesinden uzmanlığımı aldım. 2 yıl Antalya’nın Demre ilçesinde mecburi hizmetimi yaptım. Antalya merkez ve İstanbul’da birçok hastanede çalıştım. 7 yıl İstanbul Yakacık Doğumevi ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde çalıştım. Haziran 2020 den beri Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesinde çalışmaktayım. Çalıştığım tüm kurumlarda hastalarıma bazen abla, bazen yenge, bazen anne gibi oldum. 2 çocuğu olan bir anneyim ve hastalara bir anne duyarlılığı ile yaklaşırım. Her geçen gün büyüyen geniş bir ailem var. Bilgi ve tecrübem ile hasta çocuklarımızı sağlığına kavuşturuyorum. Ama çocukların sağlığı için önceliğim koruyucu hekimlik olmuştur. @uzmdraysegulparlak sayfamda anne, baba ve bebek hazırlığında olan ebeveynlere yararlı bilgi paylaşımları yapıyorum.

Bir Cevap Yazın