Bebeklerde büyüme atakları ne zaman olur?

0
1231
Bebeklerde büyüme atakları haftaları
Bebeklerde büyüme atakları haftaları

Bebeklerde büyüme atakları belirtileri nelerdir? Bebeklerde büyüme atakları ne zaman olur? Bebeklerde büyüme atakları hangi aylarda olur? Büyüme atakları ne kadar sürer? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Cengiz, bebeklerde büyüme atakları ile ilgili merak edilenleri yazdı! 

Bebeklerde büyüme atakları belirtileri nelerdir? 

Bebeğiniz dönem dönem ağlıyor veya çok acıkıyor, fazla uyuyup ya da hiç uyumuyor mu? Hepsi tamamen normal olabilir! İnsaoğlunun en zeki olduğu ve öğrenmeye en açık dönemler bebeklik dönemleridir. Bebekler dünya koşullarına adapte olmak için belli büyüme ataklarından geçerler. Bebeğimiz büyürken dünyaya uyum sağlaması için gelişen bu büyüme atakları bazen bebekleri huzursuz edebilir. Bebekler belli dönemlerde büyüme atağı geçirirler. Her bebeğin büyüme atak zamanları değişkenlik gösterebilir. İlk 2 yaş için kabaca 1.hafta , 3.hafta, 6.hafta, 3.ay, 4.ay, 6.ay , 9.ay, 12.ay , 15.ay, 19.ay civarıdır. Bir bebek ilk 2 yaşta ortalama 8-10 kez büyüme atağı geçirebilir. Büyüme atak zamanlarında bebekteki değişiklikler küçük bebeklerde 2-3 gün daha büyük bebeklerde 1 hafta-10 gün devam edebilir. Büyüme ataklarının zamanları bebekten bebeğe değişebildiği için keskin bir sınır çizmek doğru değildir ancak belli ipuçları ile bebeğin büyüme atağında olduğunu anlayabiliriz. Peki nedir bu ipuçları?

İştahının artması

Tam da annelerin istediği bir durum aslında. Ancak bazı annelerde bu durum bebeğim acaba doymuyor mu endişesine neden olabilmektedir. Anneler endişe etmek yerine bebeklerinin tartı takiplerini sıkı kontrol etmeleri yerinde olacaktır. Büyüme atağında olan bir bebeğin enerjiye ihtiyacı vardır ve bu dönemde bebek süt emiyorsa sık emzirilmeli, mama alıyorsa miktar arttırılmalı, ek gıda alıyorsa öğün ve miktar arttırılmalıdır. Emziren anneler sütünün eksik olduğunu düşünmemelidir aksine emzirdikçe süt miktarı artacaktır. Tabi bu süreçte anne kendi vücut direnci için beslenmesine ve bol su tüketimine özen göstermelidir. Anneler bebeğini anlamalı ve bu durumun geçici olduğunu asla unutmamalıdır.

Huzursuzluklar

Bebeğinizin dış dünyaya olan ilgisi ve merakı artıyor. Beyin gelişimi hızla ilerliyor, bebeğiniz bile bu duruma adapte olamadığı için huzursuz hissedebilir. Hızlı büyüme atakları esnasında dış dünyayı garipseyebilir. Bu dönemde bebeğin yanında olmak , ona destek olmak önemlidir. Aç hissediyorsa emzirsin, ona sarılsın , şefkat göstersin. Bebeğinin yanında olduğunu hissettirip , güvende olmasını sağlasın. Anneler hiç merak etmesin bu durumlar da geçicidir.

Fazla uyuma ya da uyumama

Hızlı bir büyüme döneminde olan bebek çabuk yorulur çabuk acıkır. Sinir sistemi mükemmel bir hızda gelişmektedir ve dış dünyadan öğreneceği herşeyi öğrenmeye çalışır. Vücut hücreleri bu denli hareketli olan bir bedenin dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bu yüzden bu bebekler çok uyuma eğilimindedir. Ancak bazı bebeklerde dış dünyaya ilgi son derece arttığı için uyku bölünmeleri, uyuyamama gözlenebilir. Burda da annenin bebeğini iyi gözlemlemesi önemlidir. Dediğimiz gibi bu durumlar geçici durumlar olduğu için 1 hafta -10 günden uzun sürmesi beklenmez.

Bebeğe nasıl davranalım?

Bazı bebekler büyüme ataklarını sessiz sedasız geçirebilir ve bazı ailelerde ‘bizim çocukta hiç böyle durumlar olmadı’ düşüncesine neden olabilir. Dediğimiz gibi bu durumlar bebekten bebeğe göre değişkenlik gösterir, büyüme atağı dönemlerini sessiz geçiren de olabilir çok gürültülü geçirip ebeveynleri ciddi yoran bebekler de olabilir. Bebeğiniz çok beslenmek istiyorsa sık emzirin , besleyin ,tartısını gözlemleyin. Çok huzursuz ise güvende hissetmesi için sık ten teması kurun, ılık banyo ya da masaj onu sakinleştirecektir. Uyku düzensizliği için katı kurallar koyup onu incitmeyin, dış dünyaya uyum sağlayabilmesi için ona zaman verin

Bebeğinizi iyi gözlemleyin, bebeğinizi anlayın

Bazı bebeklerde sancılı geçen bu dönemlerden sonra bebeğinizde bir değişiklik olduğunu hissedebilirsiniz. Size belki ilk kez gülecek, ellerini daha iyi kullanacak, kendi kendine dönebilecek, emekleyecek, oturacak ya da yürüyecektir. Unutmayın ki bebekler en hızlı gelişen bireylerdir ve bu gelişme noktalarında geçiş durumlarının olması çok olağandır. 

Mutlaka uzman bir hekime başvurun 

Bebeğiniz hiç alışık olmadığınız şekilde bu durumlardan birini yaşıyor ise bebeğinizi iyi gözlemleyin. Tartı takibini düzenli yapın , ateşini ölçün, diş çıkarmıyor , gaz problemi veya başka bir sorun göremiyorsanız bir süre izleyin. Ancak sizi tedirgin eden bir durum varsa mutlaka hekiminize başvurun.

 

Önceki İçerikOtizmli çocuklarda beslenme nasıl olmalı?
Sonraki İçerikYüz yüze eğitimde ikinci aşama bugün başladı!
Uz. Dr. Mehmet Cengiz
Uz. Dr. Mehmet Cengiz, 1 Temmuz 1985 yılında Diyarbakır’da dünyaya gelmiştir.  5 çocuklu bir ailenin 3.çocuğudur. Tıp eğitimini İstanbul Üniversitesi İstanbul Fakültesi’nde tamamlamıştır. Üniversite eğitiminin ardından, 2010 yılında Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Bucak köyünde mecburi hizmet görevini aile hekimi olarak gerçekleştirmiştir. Burada 2 yıl çalışarak, binlerce çocuğun aşılanmasını, gebe takiplerini düzenli yapmıştır. İlk mecburi deneyiminde çocuklara olan sevgisini keşfederek, kariyerine bu yönde devam etme kararı almıştır. 2013 yılında TUS sınavına girerek, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma hastanesinde Pediatri Uzmanlığı ihtisası almaya hak kazanmıştır. 4 yıl Pediatri Uzmanlık asistanı olarak eğitim aldıktan sonra 2017 yılı sonunda Pediatri Uzmanlığı sınavını başarıyla geçmiş, 2018 şubat ayında Mardin Devlet Hastanesi’ne 2.mecburi görev yeri olarak hizmet vermeye başlamıştır. Halen Mardin Devlet Hastanesi’nde bebek-çocuk sağlığı için hizmet vermektedir.

Bir Cevap Yazın