Bebek odası tasarımı nasıl yapılır?

0
3539
bebek odası dekorasyonu
bebek odası dekorasyonu

Bebek odası tasarımı nasıl yapılır? Bebek odası dekorasyonu yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Bebek odası mobilyaları tasarımı nasıl yapılır? Bebek odası duvarları tasarlarken bebeklerin sağlığı ve güvenliği için nelere dikkat etmeliyiz? İç Mimar Atilla Kandan’dan bebek odası tasarım fikirlerini aldık… 

Bebek odası tasarımı nasıl yapılır? Nelere dikkat etmek gerekir? 

Bebek odası dekorasyonuna başlarken bir takım kuralların göz önünde bulundurulması gerekir. İlk önemli nokta oda seçimidir. Odanın büyüklüğü, aldığı ışık, ebeveyn odasına yakınlık gibi hususlar önemlidir. Odanın büyüklüğü 15 metrekare ile 25 metrekare arası tecih edilebilir. Daha küçük metrekareye sahip odaların havalandırılması ışık alması yada sonrasında dekorasyon sıkıntısı ortaya çıkarabilir. Alan eksikliğinden bebek emekleme ve oyunları ile başlayacak süreç sıkıntılı olabilir. Metrekare büyük olduğunda ise bebek belli bir aya ulaştığında algısı daha da açılacağı için korku ve yalnızlık hissine neden olabilir. 

Oda seçimi yapıldıktan sonra bir diğer aşama odanın boyanması yada duvar kağıdı,efektli boya vb. işlemlerdir. Tasarıma en uygun şekilde boya ,duvar kağıdı yada her ikisinin birlikte kombini ile seçim işlemidir.  Öncelikli olarak yapılmasının nedeni boya işlemlerinde tam kuruma sağlanması koku varsa havalandırmanın yeterli olarak yapılabilmesidir. Bebekler için anti alerjik , leke tutmayan ve kokusuz özellikte olması tercih edilmelidir. Seçilen renklerin daha soft  dinlendirici özelliikte olmasına dikkat edilmelidir. Bunun yanında odanın dekorasyonuyla da bütünlük oluşturmasına önem verilmelidir.

bebek odası mobilya tasarımı
bebek odası mobilya tasarımı

Bebek odası dekorasyonu için mobilya seçimi nasıl yapılır? 

Bebek odası dekorasyonunda belki de en önemli unsur mobilyaların seçimidir. Mobilya seçimi yaparken hammaddesi doğal ürünlere yönelmek gerekir. Dekoratif açıdan görsellik önemli bir unsurdur ancak bunun yanında sağlığa zararlı maddeler içermeyen ürünler araştırılmalı ve kullanılmalıdır. Özellikle bu husus alerjik bebeklerde daha da anlam kazanmaktadır. Alerjik özelliği olan bebeklerin odasını tasarlarken ebeveynlerden bu bilgiler mutlaka alınmalı ve dekorasyon bu şekilde yapılmalıdır. Kullanılacak ürünlerin sağlık bakanlığından onaylı olmasına dikkat edilmelidir. Kullanılacak mobilyaların bebek ve çocukluğa geçiş dönemi düşünülerek sivri kenarlardan, çok ağır mobilya parçalarından ve metal, çelik parçalardan kaçınılması gerekir. Emekleme dönemi ve sonrasında yürümeye başlama dönemleri merak duygusunun fazlaca olduğu dönem olduğundan yaralanma ve bebeğin alanını kısıtlamanın önlenmesi gerekir. Bu nedenle mobilya seçimi oldukça önemlidir. Oyun bebeğin gelişiminde büyük rol oynamaktadır. Bu nedenle dekorasyon yapılırken bu husus göz önünde bulundurulmalı ve her alandan faydalanmak gerekir.

bebek odası aydınlatması nasıl olmalı?
bebek odası aydınlatması nasıl olmalı?

Bebek odası aydınlatması nasıl olmalı? 

Bir diğer husus aydınlatmadır. Aydınlatma seçimi bebek odası olduğu göz önünde bulundurularak seçilmelidir. Çok fazla aydınlık olmamalıdır. Çok büyük göserişli avizelerden kaçınılmalıdır. Bebekler günlerinin çoğunu uyayarak geçirirler. Bir diğer faaliyetleri ise etrafı seyredip birşeyler algılamaya çalışmaktır. Büyük yada süslü avizeler yerine loş aydınlatmalar tercih edilmelidir. Genel olarak yattıkları yerden en çok tavan detayı dikkat çekecektir. Bu nedenle tavana dikkat çekici unsurlar tasarlanabilir. Aydınlatmalar özel tasarlanmış bebek avizeleri ile ya da duvarlara konumlandırılacak aplikler ile yapılabilir. Işığın çok yoğun olmaması bebeğin uykuya daha rahat bir şekilde dalmasını sağlayacaktır. 

bebek odası dekorasyon fikirleri
bebek odası dekorasyon fikirleri

Bebek odası için halı seçerken nelere dikkat edilmeli? 

BAydınlatmadan sonra zemin döşeme malzemesi ve halı detayları gelmektedir. Zemin döşemelerinde doğal parke tercih edilebilir. Üzerine konumlandırılacak halı ise çok büyük boyutlarda olmayacak şekilde seçilebilir. Zeminlerde de yine anti alerjik olma özelliği aranmalıdır. Özellikle halı detayı çok önemlidir bu konuda. Toz ve leke tutmayan halılar tercih edilmelidir. Bebeklerin emekleme ve oyun dönemleri çoğunlukla yerde olduğu için bu detay daha da önem kazanmaktadır. Seçimin doğru yapılması temizlik açısından da rahatlık sağlayacaktır. Odanın içerisinde mobilyaların doğru bir şekilde konumlandırılması gerekir. Oyun oynama alanlarının bırakılması ileriki yaş dönemi için gereklidir. Eğer mümkünse annelerin gece bebekleri kontrol etmesi ve emzirme süreçlerini kolaylaştırmak için özel tasarlanmış bir koltuk da konumlandırılabilir.

ev kazalarına karşı alınması gereken önlemler
ev kazalarına karşı alınması gereken önlemler

Bebek ve çocukların güvenliği için evde alınması gereken önlemler nelerdir?

Son olarak bebeklik ve ilk çocukluk döneminde odanın ve evin güvenliğinin sağlanmasıdır. Bebeklik döneminde çok fazla olan merak ve keşfetme duyuları önlem alınmadığı takdirde kötü sonuçlar doğurabilir. Eğer imkan varsa çocuk odasına yerleştirilen merkezi görüntüleme sistemi ebeveynlerin bebeklerini gözlemlemesi için iyi olacaktır. Bir bebek telsiz sistemi seslerini daha rahat duyabilmenizi sağlayacaktır. En önemli detaylardan biri elektrik devreleri ve prizlerde mutlaka koruyucu önlem alınmalıdır. Köşe noktalara koruyucu köşebentler konulmalıdır. Pencerelerde koruyucular kullanılmalıdır. Mobilyalar duvarlara sabitlenmelidir. Bu şekilde güvenli bir ortam sağlanmasının temeli atılmış olacaktır.

Bir Cevap Yazın