Bebeğimi nasıl giydirmeliyim?

0
2662

Yenidoğan bebek annelerinin en çok merak ettiği konulardan biri: ““Bebeğimi nasıl giydirmeliyim” sorusudur. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Dündar Yaykıran’a bebek kıyafetleri ile ilgili en çok merak edilen soruları sorduk… Bebek kıyafeti nasıl seçilir, nelere dikkat edilmelidir? Yenidoğan bebekleri nasıl giydirmeliyiz? Oda sıcaklığına göre bebekler nasıl giydirilmelidir? Bebekler yatarken nasıl giydirilmeli? İşte en çok merak ettiğiniz soruların cevapları!…
yenidogan bebek uyku3

Yenidoğan bebekleri nasıl giydirmeliyiz?

”Yavrum üşütürsün kalın giyin.” En klasik anne cümlelerinden biridir. Bebeklerinin üşüyüp hasta olacağı korkusuyla çok sıkı giydirip kat kat sarması annelerin sık yaptığı hatalardan biridir.

Özellikle yenidoğan dönemindeki bebeklerde ter bezleri henüz tam olarak gelişemediği için terleme görülmez. Bu dönemde kat kat giydirilen kıyafetler bebeklerde büyük sıkıntı oluşturur. Bu sıkıntısını genellikle ağlayarak ifade ederler.

Genel geçer öneri şudur: bebeklerin mevsimine uygun olarak, kendinizden bir kat fazla giydirilmesidir. Bu doğru bir öneridir.

Bunun haricinde anneleri biraz daha aydınlatmak için verebileceğim öneriler:

Bebeklerin giyim şekli ortamın sıcaklığına göre ayarlanabilir olmalıdır.

Ortam sıcaklığı arttıkça bir kat azaltılabilmeli veya ısı azaldıysa bir kat artırılabilmelidir. Tek kat kalın yünlü bir giysi yerine daha ince pamuklu iki kat giydirmek daha doğrudur.

Bebeğimi ev içinde nasıl giydirmeliyim?
Bebekler özellikle yeni doğan döneminde aşırı sıcak ortamlardan hoşlanmazlar. Oda ısısının 22-24 derecede ve nem oranının %40 ile %60 arasında olması halinde onu fazla bunaltmayacak, zıbın üzerine tek katlı, pamuklu kıyafetler yeterli olacaktır. Ayaklarında mutlaka çorap olmalıdır.

Bebeklerde en fazla ısı kaybı başından olduğu için yenidoğan döneminde şapka ile durmalıdır.
yeni dogan bebek modasi 2018 2019

Bebeğimi uyurken nasıl giydirmeliyim?

”Bebeğim uyurken sürekli üstünü açıyor, ben örtüyorum.” Başka bir anne klasiği. Bebeklerin ve çocukların metabolizmaları yetişkinlere göre daha hızlıdır. Bu nedenle uyurken örtünmek hoşlarına gitmez ve çok hareketli uyurlar. Üşütmelerini önlemek için ideal oda şartlarını sağlayın (ısının 22-24 derecede ve nem oranının %40 ile %60 arasında olması), onu bunaltmayan pamuklu tulum, pamuklu pijama ve çorap giydirin. Üzerini örtmek için bebek battaniyesi yeterli olacaktır. Örtmezse de çok takılmayın. İlk 1 ay mutlaka şapka olmalıdır.

bebek yurume 4

Bebeğimi soğuk havalarda dışarı çıkarken nasıl giydirmeliyim?
Soğuk günlerde dışarı çıkarken mevsimsel kıyafetlerine ek olarak bir kat fazla giydirin ayrıca soğuktan koruyan mont veya tulum giydirin.

Mutlaka başını ve kulakları örten şapka, eldiven, kalın çoraplar ve ayakkabı giydirin.

Yürüyen çocuklarda, yağmurlu havalarda botların su geçirmediğinden emin olun.

Bebeğimin üşüdüğünü nasıl anlayabilirim?
Eller ve ayaklar, vücuda göre biraz daha soğuktur ve aileler çoğunlukla bebeğin üşüdüğünü zanneder. Ancak bebeğinizin üşüyüp üşümediğini doğru değerlendirmek için ensesine bakmanız yeterli olur eğer soğuk değilse üşümüyordur.

anne bebek
anne bebek

Bebek kıyafetleri nasıl olmalı?

Pamuklu ve emici özelliği fazla olan malzemelerden yapılmış giysiler tercih edilmelidir.

Giysiler kolay yıkanabilmelidir. Bebeğin iç çamaşırları, yumuşak, suyu/nemi kolaylıkla emebilen, kaynatmaya (90-100 dereceye) dayanıklı, ütülenebilen özellikte olmalıdır. Bebeğin giysileri, kollarını ve bacaklarını rahatça hareket ettirebilecek özellikte olmalıdır. Kol ve bacaklarını rahat hareket ettiren bebeğin kasları güçlenir.

Bebeğin diğer giysileri gibi çorapları da pamuklu olmalıdır. Çorapların özellikle lastikli kısımları çok sıkı olmamalıdır.

Kolay giydirip çıkartılabilecek, yakası geniş, kolları bol kıyafetler seçilmelidir. Boyundan açılmaya başlayarak ayağa kadar fermuarlı ya da çıt çıtlı olan giysiler tercih edilmelidir. Sık bez değiştirileceği için altı kolaylıkla açılıyor olmalıdır. Geniş yakalı olması baş kısmından kolayca geçmesini sağlar.

Dantelli, bağcıklı giysiler bebekler için uygun değildir. Giysi üzerinde metal ve sert plastik aksesuar vb. bulunmamalıdır. Giysilerin dikiş yerleri sert olmamalı, tüylü, boyası çıkan giysiler tercih edilmemelidir.

Herkese sağlıklı ve mutlu günler

Önceki İçerikTekrarlayan kürtajlar kısırlık nedeni midir?
Sonraki İçerikCorona virüs salgını nedeniyle okullar tatil edilmeli mi? 
Uzm. Dr. Dündar Yaykıran
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzman doktoruyum. 1981, Acıpayam-Denizli doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimimi Acıpayam’da tamamladıktan sonra, ortaokul 2. sınıftayken aldığım doktor olma kararımı gerçekleştirmek için 1999’da KTÜ Tıp Fakültesinde tıp eğitimime başladım. KTÜ Tıp fakültesinden 2006 yılında mezun oldum. 2006 ile 2010 yılları arasında devlet ve özel sektörde pratisyen hekim olarak çalıştım. Çok sevdiğim ve iyi anlaştığımı düşündüğüm çocuklarla birlikte olabilmek ve onların gelişiminde pay sahibi olabilmek için 2010′ da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ”Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları” alanında uzmanlık ihtisasıma başladım ve 2015’de ihtisasımı tamamlayarak uzmanlık diplomamı aldım. Haziran 2015 ile Ocak 2017 arasında Bahçelievler Devlet Hastanesi’nde, Ocak 2017 ile Şubat 2019 arasında da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nde, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzman hekimi olarak çalıştım. Şubat 2019’da, çok sevdiğim çocuklara daha yararlı olabilmek, bebek ve çocuk bakımı, onların fiziksel ve nörolojik gelişiminin takibi, hastalıklardan korunma ve hastalıklarının tedavilerinde daha etkin olabilmek için, İstanbul – Maltepe'de bulunan Özel Kardelen Tıp Merkezi’nde çalışmaya başladım, halen devam etmekteyim. Evliyim. Çok güzel ve zarif bir kadının kocası, çok tatlı ve yakışıklı, 8 yaşında, Oğuz Kaan isminde bir beyefendinin babasıyım.

Bir Cevap Yazın