Anne sütünden bebeğe hangi hastalıklar bulaşır?

0
2115

Anne sütünden bebeğe hangi hastalıklar bulaşır? Bebeğinizi bulaşıcı hastalıklardan korumak için hangi önlemleri almanız gerekir? Emziren anneler nelere dikkat etmeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dündar Yaykıran yazdı…  

Bebeğinizi bulaşıcı hastalıklardan nasıl koruyabilirsiniz?

ANNE SÜTÜ İLE BULAŞAN HASTALIKLAR

Sitomegalovirus (CMV):

Sitomegalovirus (CMV), anne sütüne geçebilen bir virüstür. İlk kez CMV enfeksiyonu geçiren annelerin bebeklerini emzirmemesi gerekir. Özellikle prematüre ve immün yetmezlikli bebeklerde dikkatli olunmalıdır. Pastörizasyon ve dondurma yöntemi ile anne sütteki virüsler elimine edilebilir ve bu şekilde virüsten arıtılan anne sütü bebeğe verilebilir.

Herpes Simpleks Virüs-HSV (uçuk):

Herpes Simpleks Virüs-HSV enfeksiyonu geçirmekte olan annenin memesinde herpetik bir lezyon yoksa anne emzirmeye devam edebilir.

Memede lezyon varlığında lezyon iyileşene kadar emzirmeye geçici bir süre ara verilir, göğüsler sağılarak boşaltılır, sağılan süt bebeğe verilmez.

El yıkamaya dikkat edilmeli ve lezyonlara dokunulmamalıdır.

Varisella-Zoster Virüs (suçiçeği veya zona):

Peripartum (gebeliğin son 1 ayı ile doğum sonrası 1 haftalık dönem) dönemde annede suçiçeği veya zona şeklinde varisella-zoster enfeksiyonu gelişirse ise bebek geçici olarak anneden ayrılmalı, anne sütü verilmemeli ve bebeğe varisella-zoster immünglobulin yapılmalıdır.

Memede lezyon varsa bebeğe immunglobulin verildikten sonra sağılmış süt verilebilir. Annede 72 saat süreyle yeni lezyonlar çıkmadı ve önceden var olan lezyonlar kurudu ise (genellikle lezyonlar ortaya çıkmaya başladıktan 6 – 10 gün sonra) anne yeniden bebeğini emzirmeye başlayabilir.

Kızamık:

Kızamık geçirmekte olan annelerin kısa süre (72 saat) emzirmeye ara vermesi yeterlidir. İmmünglobulin verilen bebeklere sağılmış anne sütü verilebilir.

HIV (Human İmnunodeficiency virüs) enfeksiyonu (AIDS)

HIV pozitif annenin, bebeğini kendi sütü dışında uygun şekilde besleme imkânı varsa bebeğini emzirilmemelidir. Ekonomik olarak geri kalmış ülkelerde, bebeğin beslenmesi için anne sütü dışında başka bir seçenek olmadığında bebek emzirilmeye devam eder.

İnsan T – hücre lenfotropik virüsü (HTLV-1) enfeksiyonu:

Anne sütüyle bebeğe geçebilmektedir. Bebeği beslemek için bir başka güvenli seçenek varsa annede HTLV-1 enfeksiyonu olduğunda anne emzirmemelidir.

Tüberküloz (Verem):

Geçmişle tüberküloz tanısı almış ancak halen tüberkülozu olmayan bir anne bebeğini emzirebilir.

Annede aktif tüberküloz varsa bebek anneden uzak tutulmalıdır. Memede aktif tüberküloz lezyonu yoksa sağılmış anne sütü bu süre içinde bebeğe verilebilir. Memede lezyon varsa iyileşinceye kadar göğüsler boşaltılmalı ve sağılan süt atılmalıdır.

Anne tedavi aldıktan ve bulaştırıcı olmadığına karar verildikten sonra bebeğini emzirmeye başlayabilir.

Lyme Hastalığı:

Anne hamileliği sırasında Lyme hastalığı tanısı aldıysa ve anne yeterli etkin tedavi almakta ise anne sütüyle beslenmeye ara verilmesine gerek yoktur.

Anne doğum sonrası Lyme hastalığı tanısı aldı ise hemen annenin tedavisine başlanmalıdır. Lyme mikrobu anne sütünde bulunduğundan bebeğe de tedavi verilmelidir. Annenin tedavisine başlandıktan sonra bebek anne memesini emebilir.

Hepatit A:

Annenin hamilelikte ya da emzirme döneminde hepatit A geçirilmesi anne sütü ile beslenme için bir kontrendikasyon değildir. Anne bebeğini emzirmeye devam edebilir. Hastalığın bulaşıcı olduğu dönemde teşhis konulmuşsa anne el temizliğine dikkat etmeli, bebeğe immunglobulin verilip aşılanmalıdır.

Hepatit B:

Annedeki hepatit B enfeksiyonu (aktif, kronik veya taşıyıcılık) emzirme için bir kontrendikasyon değildir. Anne Hbs Ag pozitif ise bebeğe doğumdan sonraki 12 saat içerisinde hepatit B immunglobulin verilmeli, taburcu olmadan önce de aşılanmalıdır.

Hepatit C:

Hepatit C virüsünün anne sütüyle geçişi konusunda bilgilerimiz kısıtlıdır. Bazı serilerde bebeğe geçme riski düşük bulunmuştur. CDC (Center for Disease Control) annede karaciğer yetmezliği veya birlikte HIV enfeksiyonu yoksa hepatit C’nin emzirme için bir kontrendikasyon oluşturmadığını bildirmektedir.

 

Önceki İçerikKawasaki hastalığı nedir? COVID-19 ile bağlantısı var mı?
Sonraki İçerikBebeklerde yürüteç kullanmanın zararları
Uzm. Dr. Dündar Yaykıran
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzman doktoruyum. 1981, Acıpayam-Denizli doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimimi Acıpayam’da tamamladıktan sonra, ortaokul 2. sınıftayken aldığım doktor olma kararımı gerçekleştirmek için 1999’da KTÜ Tıp Fakültesinde tıp eğitimime başladım. KTÜ Tıp fakültesinden 2006 yılında mezun oldum. 2006 ile 2010 yılları arasında devlet ve özel sektörde pratisyen hekim olarak çalıştım. Çok sevdiğim ve iyi anlaştığımı düşündüğüm çocuklarla birlikte olabilmek ve onların gelişiminde pay sahibi olabilmek için 2010′ da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ”Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları” alanında uzmanlık ihtisasıma başladım ve 2015’de ihtisasımı tamamlayarak uzmanlık diplomamı aldım. Haziran 2015 ile Ocak 2017 arasında Bahçelievler Devlet Hastanesi’nde, Ocak 2017 ile Şubat 2019 arasında da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nde, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzman hekimi olarak çalıştım. Şubat 2019’da, çok sevdiğim çocuklara daha yararlı olabilmek, bebek ve çocuk bakımı, onların fiziksel ve nörolojik gelişiminin takibi, hastalıklardan korunma ve hastalıklarının tedavilerinde daha etkin olabilmek için, İstanbul – Maltepe'de bulunan Özel Kardelen Tıp Merkezi’nde çalışmaya başladım, halen devam etmekteyim. Evliyim. Çok güzel ve zarif bir kadının kocası, çok tatlı ve yakışıklı, 8 yaşında, Oğuz Kaan isminde bir beyefendinin babasıyım.

Bir Cevap Yazın