Afetlerde gıda yardımı yaparken dikkat edilmesi gerekenler

0
979
Afet bölgelerine gıda yardımı yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Afet bölgelerine gıda yardımı yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Yangın, deprem, sel, heyelan gibi doğal afetlerde herkes birbirine kenetlenir ve yardım eli uzatmak ister. İşte bu noktada gıda yardımı yaparken riskli yaş gruplarının beslenmesi ve sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam edebilmeleri için yapılan yardımlarda bazı gıdalara öncelik verilmesi gerekiyor. İşte bu nokta da Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz ZÜNBÜLCAN yapılan gıda yardımlarında riskli yaş grupları için dikkat edilmesi gereken besinleri Anne Bebek Kulübü için yazdı.

Afet bölgelerine gıda yardımı yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Afet bölgelerine gıda yardımı yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Afetlerde Riskli Yaş Gruplarına Dikkat!  

Doğal afetler hiç birimizin ne yazık ki ön göremediği ancak ülkece kenetlendiğimiz ve birbirimize destek olduğumuz zamanlarken afet yerlerindeki kişilerin yardımlarına koşarken özelikle riskli yaş gruplarının çok daha fazla hatırlanması ve onlara göre de yardımların yapılması unutulmamalıdır. Sağlanmaya çalışılan desteklerin başında şüphesiz beslenme yardımları gelirken çoğu kişi bir taraftan yardım etmek isterken bir taraftan da ne yardım yapacağını bilemeyebiliyor. Özellikle de riskli yaş grupları için doğru beslenme yardımlarının yapılabiliyor olması da bu dönemlerde çok önemli bir yer tutuyor.

Çocuklar, bebekler ve yaşlılar beslenme yardımlarımızı gönderirken dikkat etmemiz gereken riskli gruplardır.

Bebekler için bebek mamaları, aylara göre bebek devam sütü, yeni doğan biberon maması, aylara göre kaşık mamaları, imkân varsa anne sütüne benzerliği ve sindirile bilirliği ile bilinen keçi sütü gönderilebilir.

Çocukların olaydan en çok etkilendiğini düşünürsek çoğu kişi belki de mutlu olmalarını sağlayabilme düşüncesi ile abur cuburlara, paketli gıdalara yönelebiliyor. Ancak bu noktada dengeli bir dağılım yapılmalıdır.

Gönderdiğiniz ürünlerin mümkünse büyük çoğunluğu olaydan etkilenen ve zayıflayabileceğini bildiğimiz bağışıklık sistemini de kuvvetlendirebilecek besinlerden oluşmalıdır.

Yine yaşlıların da bağışıklık sistemleri ve tabii ki hastalıkları çok önemlidir. Bu noktada ilgililerden yardım alarak ilaç ve besin takviyelerinin desteklerinin yapılabilmesi de çok önemlidir.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için: Taze ve kuru meyvelerin

Toksinlerden arındırabilmek için: Özellikle de yangın gibi vücudun pis havaya maruz kaldığı doğal afetlerde yoğurt ve kefirin

Hücre yapılanması için: Yoğurt, ayran, kefir, peynir, bozulmayacak et ürünleri, yemeye hazır poşet kurubaklagil yemekleri gibi protein içeriği yüksek besinlerin

Uzun süre doygunluk ve enerji için: Protein içerikli besinlerin yanı sıra ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişlerin yada bu kuruyemişlerin ezmelerinin

Pratiklik ve enerji için: Sandviçler, bozulmayacak kuru meyveli barlar, konserve ürünlerin gönderimleri sağlanabilir.

 

Bir Cevap Yazın