Zihninizi boşaltmaya hazır mısınız?

0
700

Fiziksel yorgunlukları gidermenin çaresine şu veya bu şekilde bakabiliyoruz. Ancak zihin söz konusu olduğunda pek becerikli olduğumuz söylenemez. Aslında parça parça bildiğimiz, kesin sonuç veren yöntemleri sizin için derledik… İşte zihninizi boşaltmaya yarayacak, zihinsel sağlığınız için önemli tavsiyeler…

1. Öğrenmeye devam!

Yaşımız başımız ne olursa olsun yeni bilgiye açlığımızı daima diri tutmalıyız. Eğitimin yaşı olmaz derler, doğrudur. Yapılan pek çok araştırma, öğrenmeye ve araştırmaya doymayan kişilerin Alzheimer’a yakalanma riskinin aksi şekilde yaşayan insanlara oranla daha düşük olduğunu işaret ediyor.

2. Bir klasik: Çapraz bulmaca…

Uzmanlar, zihinsel aktivite olarak en çok okumayı, müzik dinlemeyi ve bulmaca çözmeyi tavsiye ediyorlar. Hafızayı güçlendiren bu etkinlikler sayesinde demans (bunama) yaşama olasılığı da azalıyor.

3. Negatifi göz ardı etmek…

Gerin, sinirli, kötümser ve kaba insanlardan ve onların yarattığı atmosferden uzak durun; nefes almanız lazım. Oysa bu olumsuzluklar size sadece hayatın karanlık tarafını gösterir. Bazı araştırmalar daima negatif gören, düşünen ve bu şekilde yaşayanlarda orta yaşlardan başlayarak bellek kaybı olduğunu ortaya koyuyor.

4. Tüm duyularınızı göreve çağrın!

Hayata ve kendi yaşadıklarımıza, birikimlerimize dair sağasağlam bir hafıza için görsel, işitsel ve dokunsal duyularımızı olabildiğince kullanmamız gerekiyor. Duyularımızla varız ve yaşadıklarımıza onların  da işlevlerini olabildiğince dahil edersek işimiz, zihnimizin de işi kolaylaşıyor. Durumlar ve olaylarla duyularımızı eşleştirmek sevgili beynimizi ve taşmak üzere olan belleğimizi rahatlatıyor.

5. Sosyalleşin!

Zihninizi gönderdiğiniz tatil, hem dinledirici hem de eğlendirici olmalı. Sürekli uyuyarak ya da ev de oturarak, dış dünyadan uzak durarak onu dinlendiremezsiniz.

6. Çok vazife yüklemeyin ona!

Metropol hayatının ana kurallarından biridir çoklu görev halinde yaşamak. Başka bir deyişle, aynı anda çok şeyi düşünmek, birden çok kalemi yürütmek. Fakat bu zihin sağlığı için pek de iyi değil. Çünkü depoyu alabileceğinden fazla eşyayla doldurmanız mümkün değil; kapasitesi bellidir. Sonra unutkanlıklar, dikkat bozuklukları başladığında şaşırmamak lazım.

7. Öğrenme tekniğinizi test edin!

Herhangi bir sebeple ezber yapmak zorundaysanız, mesafeli tekrar tekniğini deneyebilirsiniz. Birçok akıllı telefon uygulaması da bu tekniğe göre hazırlanıyor. Yani yavaş yavaş, sindire sindire öğrenmek söz konusu olan.

8. Egzersizle beyin birbirlerini severler!

Sağlıklı yaşamak için egzersizin önemine kafi ölçüde ikna olmuş durumdayız. İtirazı olan yoktur sanıyoruz. Aynı şekilde zihin sağlığı için de değerine ne dersiniz peki? Uzmanlar, beyinde biz yaşlandıkça küçülen kritik bölgede demans ve hafıza bozukluğunun önüne geçmek için düzenli olarak egzersiz yapılmasını tavsiye ediyorlar.

9. Doğru yemek…

Yediklerimiz ve beyin fonksiyonlarımız arasındaki ilişki araştırmalar tarafından da belgelendi. Yakın zamanda yapılmış bir çalışmanın sonuçları, fazla kiloların ruh sağlığı sorunlarını tetiklediğini saptadı. Uzmanlar, fazla şekerden uzak durmamızı öneriyorlar.

Bir Cevap Yazın