Yumurtlama dönemi (Ovülasyon) hesaplama

0
937
Yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır?
Yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır?

Anne olmak isteyen her kadın normal koşullarda adet düzenini takip eder. Adet düzeni takibi yaparken de bazen beklenen sonuç gerçekleşmeyebilir. En iyi sonucu almak için yumurtlama (ovülasyon) dönemini iyi bilmeniz gerekir. Peki yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır? Anne Bebek Kulübü yazarı Muazzez Dilek Yaşar, yumurtlama dönemi hesaplamayı yazdı.

Yumurtlama dönemi hesaplama nedir?

Hamile kalmak isteyen kadınların planlı bir şekilde gebe kalabilmeleri için yumurtlama dönemini hesaplaması oldukça önemlidir. Hamile kalmak isteyen kişi gebelik öncesi sağlık durumuna vitamin ve kan değerine dikkat etmelidir.

Gebe kalmak isteyen kişi doktor muayenesi sonrasında değerlerine baktırır uygun şartlar sağlandığında yumurtlama dönemini hesaplamaya başlayabilir. Hamile kalma ihtimali en yüksek günleri tespit etmek anlamına da gelir.

Yumurtlama dönemi hesaplanırken yapılan yanlışlardan biri yumurtlama dönemi dışında hamile kalınamayacağıdır. Yumurtlama döneminin hesaplanması gebelikten korunmak için uygun bir yöntem değildir. Çünkü yumurtlama dönemi haricinde de hamile kalma ihtimali vardır.

Yumurtlama dönemi (Ovülasyon) hesaplama
Yumurtlama dönemi (Ovülasyon) hesaplama

Yumurtlama dönemi nasıl belirlenir?

  1. Hamile kalkmak isteyen kadın iki adet dönemi arasında vücut sıcaklığını ölçerek not alır. Progesteron hormonunun yükselmesiyle vücut ısısı da 1,5-2 derece artar. Yumurtlama olamayan dönemlerde vücut sıcaklığı sabit kalır. Vücut ısısının arttığı günün bir gün öncesi yumurtlama başlar. Hamile kalmak isteyen kişi vücudundaki değişimleri gözlemleyerek yumurtlama dönemini hesaplayabilir.
  2. Son adet tarihi ve takibi ile de pratik olarak yumurtlama dönemini hesaplayabilir.

Düzenli adet olan kadın yumurtlama gününü nasıl hesaplayabilir?

Düzenli adet kişinin son görülen adet kanamasının ilk günü, yeni bir mesntrüasyon döneminin başlangıcı kabul edilir. Beyin üreme sitemini uyarır ve gerekli hormonlar salgılanır. Salgılanan hormonlar yumurta foliküllerini uyarır ve yumurtalık rezervinde bulunan yumurtaların bir kısmı olgunlaşma dönemine girer.

Olgunlaşan yumurtanın çatlamasını sağlar. Böylelikle yumurta, döllenmenin gerçekleşeceği fallop tüplerine atılır.

Yumurtlama döneminin hesaplanması iki adet (menstrüasyon) döneminin başlangıç ve bitiş tarihlerinin belirlenmesi gerekir ve iki adet dönemin ortalama 28 gündür. Düzenli adet gören kadında yumurtlama dönemi bir sonraki adet tarihinden 14 gün öncesidir. 30 günde bir adet gören kişinin yumurtlama dönemi 16. güne denk gelir.

Bu hesaplamada önemli olan düzenli adet döngüsünde olmaktır. İki adet donemi ne olursa olsun son adet tarihinin ilk gününden 14 gün çıkarılarak hesaplanır.

Yumurtlama döneminizi uygulamamızı düzenli kullanarak kolayca takip edebilirsiniz.

Yumurtlama dönemi neden hesaplanır?
Yumurtlama dönemi neden hesaplanır?

Adet düzensizliği olan kadınlarda yumurtlama dönemi hesaplama nasıl yapılır?

Normal şartlar altında üreme dönemine giren her kadın 28 günde bir adet görür ve bu döngü 21’den az ve 35’ten çok olamaz. Daha az veya daha çok olduğu durumlarda adet düzensizliği var demektir.

Adet döngüsü bu şekilde olmayan uzun aralıklarla adet olan ya da daha kısa sürelerle adet olan birinin öncelikle adet düzensizliğinin kaynağını tespit etmesi ve tedavi olması gerekir. Dolayısıyla adet düzensizliği olan bir kadının yumurtlama dönemini hesaplaması pek mümkün değildir.

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın