Yenidoğan bebek bakımında dikkat edilmesi gerekenler

0
8803
Yenidoğan bebek bakımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Yenidoğan bebek bakımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Yenidoğan bebek bakımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Yenidoğan bebeğin günlük fiziksel bakımı nasıl yapılır? Yenidoğan bebeğin ağız bakımı nasıl olmalı? Kız bebek ve erkek bebek bakımı nasıl yapılır? Doula ve Emzirme Danışmanı İlay Morgan, yenidoğan bebek bakımı hakkında merak edilenleri yazdı!.. 

Yenidoğan bebek bakımı

Sevgili anneler ve babalar, ben Doula / Emzirme Danışmanı İlay Morgan. Bugün yenidoğan bakımı ile ilgili güzel tavsiyelerim olacak… Yeni doğum yaptınız, biraz endişeleriniz var, kafanızı karıştıran düşünceleriniz olabilir, doğru bilinen yanlışlar olabilir. Hepsini tek tek açıklayacağım. Hazırsanız başlıyorum!

Yenidoğan bebeklerde göbek bağı bakımını nasıl yapabiliriz?
Yenidoğan bebeklerde göbek bağı bakımını nasıl yapabiliriz?

Bebeğiniz doğar göbeğinin üstünde, tam göbek bağının üzerinde bir mandal görürsünüz. Kendi oğlumunkini de sakladım. Hala bir yere gömemedim. Acıyor mu göbeği düşünebilirsiniz fakat ölü doku ve sinir içermediği için bebeğinizin canı yanmıyor.

Okumalısınız: Yenidoğan bebeklerde cilt bakımı ve sık görülen cilt sorunları

Göbek bağı bakımını nasıl yapabiliriz?

Anneler göbek bağı bakımında biraz tedirgin olabiliyor. Hiç bir şey yapmadan beklemek yeterli olacaktır. Doktorunuz herhangi bir öneri de bulunmadan müdahale etmemelisiniz. Yenidoğanın göbek bağı 1 hafta ile 15 gün içerisinde kendiliğinden kurur ve kendiliğinden düşer. Bu konuyla ilgili Yenidoğan bebeklerde sıkça yapılan yanlışlardan biri de göbek bağının üzerini gazlı bezle sarmak veya alkollü bezle silinmesidir. Çünkü göbek bağının üzerini sararak nemli kalmasını sağlarız böylelikle kuruyup düşemez. Enfeksiyona bile sebep olabiliriz. O yüzden göbek bağının üzerine herhangi bir bezle bağlamamalısınız. Göbek bağı düştükten sonra bebeğinize banyo yaptırmanız daha iyi olacaktır. Bebeğinizin alt bezini bağlarken göbek bağının üzerine gelmeyecek şekilde bağlamalısınız.

 

Yenidoğan bebeklerde alt değiştirmenin önemi
Yenidoğan bebeklerde alt değiştirmenin önemi

Yenidoğan bebeklerde alt değiştirmenin önemi

Yenidoğan bebekler, sık sık çiş ve kaka yapar. Bu yüzden bebeğinizin pişik olma olasılığı çok fazladır. Pişik oluşumunu engellemek için siz de sık sık alt değiştirmeli ve bebeğinizin poposunun ılık suyla yıkamalısınız. Pişik olduysa pişik kremini kalın bir tabaka halinde kullanabilirsiniz. Alt değiştirmek bebeğinizin gelişiminin bir parçasıdır. Yenidoğan bebekler çok uyur ve uyanmakta zorlanırlar. O yüzden alt değiştirerek bebeğinizi uyandırabilirsiniz. Bebekler ilk 3 ay hareketsiz kaldıkları için kendi kendilerine kaka yapamayabilirler ve gaz çıkartamayabilirler. Bebeğinizin altını açarak duran bebeğinizin bağırsaklarında biriken gazın çıkmasına bile destek olabilirsiniz. Her altını açtığınızda gaz masajı yaparak bebeğiniz rahatlatabilirsiniz.

Okuma önerisi: Yenidoğan bebeklerde infantil kolik gaz sancıları) tedavisi

İdrar yolu enfeksiyonunu önlemek için bebeklerde alt temizliği doğru şekilde yapılmalıdır.

Okumalısınız! Yenidoğan bebek bezi nasıl seçilir? Anneler soruyor: En iyi bebek bezi markası hangisi? 

Kız ve erkek bebeklerde alt değiştirme
Kız ve erkek bebeklerde alt değiştirme

Kız ve erkek bebeklerde altını değiştirirken nelere dikkat edilmeli?

Kız bebeklerde kasıklardan, en temiz noktadan başlayarak, yukarıdan aşağıya doğru bastırmadan temizlemelisiniz. Kız bebeklerin altını silerken fazla baskı uygulanmamalıdır. Şampuan kesinlikle kullanılmamalıdır. 

Erkek bebeklerde ise kökten yukarıya doğru her defasında temiz bir bezle silinmelidir. 

Yenidoğan bebeklerde banyo
Yenidoğan bebeklerde banyo

Yenidoğan bebeklerde banyo

Hava şartları uygunsa veya evinizin sıcaklığı ortalama 20 dereceyse bebeğinize her gün banyo yaptırmalısınız. Özellikle uyku rutini oluşturmak veya gece uykularına geçişi kolaylaştırmak için her akşam banyo yaptırabilirsiniz. Bebeğinize her banyoda şampuan yapmanıza gerek yoktur. Önemli olan bebeğinizin rahatlamasını sağlamak olmalıdır. Birçok bebek banyodan sonra daha çok anneyi emmek ister. Özellikle emzirme problemi veya Meme reddi yaşıyorsanız banyoya daha çok önem vermelisiniz. Suyun sıcaklığı ortalama 36,5 derece olan bir küvette bebeğinizi tutarak sakince yukarı aşağı şeklinde yüzdürebilirsiniz. Ardından bebek masajı da yaparsanız şahane olur. Sonra hop uykuya!.. Fakat masaj yapmadan önce sizin enerjinizin iyi ve sakin olmasına dikkat edin. Ellerinizin soğuk olmamasına özen gösterin.

Okumalısınız: Bebeğim için en iyi bebek şampuanı hangisi? 

Yenidoğan bebeklerde ağız bakımı
Yenidoğan bebeklerde ağız bakımı

Yenidoğan bebeklerde ağız bakımı

Banyodan sonra bebeklerin ağız temizliğine dikkat edilmelidir. Süt ile beslendikleri için dillerinin üzerinde beyaz lekelenmeler görülebilir. Ilık suya batırılmış bir müslinle bebeğinizin ağzını açıp dil üstünü, yanaklarını hafifçe temizleyebilirsiniz. Eğer bebeğinizin ağzında beyaz noktalar oluşmuşsa, mantar başlangıcı olabilir. Buna halk arasında pamukçuk da denir. Böyle bir durum varsa çocuk doktorunuza başvurmalısınız.

anne ve bebek 2

Yenidoğan bebeklerde temas

Yenidoğan ile temas edecek kişilerin, kendi hijyenlerine özen göstermelidir. Bebeği öpmemelidir. Bazen bebekler öpülmez denilip ellerinden öpülür. Halk arasında bu daha doğru bulunur. Aslında bu daha kötüdür. Çünkü bebekler ellerini sürekli ağızlarına sokarlar.

Yenidoğanın bakımı için verdiğiniz önemi,  bebeğin duygusal zekâsına da vermelisiniz. Anneye dokunmak, temas etmek ve kokusunu almak onu güvende hissetmesini sağlar. O yüzden bebeğiniz doğar doğmaz hemen kucağınıza almalı ve hemen emzirmelisiniz. O ne zaman emmek isterse emzirmelisiniz. Hatta sık sık emzirmeli, ağlayan bebeğinizi sakinleştirmek için ise sık sık kucağınıza almalısınız.

Yenidoğan down sendromlu bebek bakımı

Yenidoğan Down sendromlu bebeklerin yenidoğan bebeklerden çok büyük bir farklılıkları yoktur. Sadece daha sık çocuk doktorları tarafından kontrol edilmelidir. Dil yapılarının uzun olması ve emme güçlüğü çekmesi durumunda çocuk doktoruna ve emzirme danışmanına başvurulmalıdır.

 

Yenidoğan bebek bakım ürünleri
Yenidoğan bebek bakım ürünleri

Yenidoğan bebek bakım ürünleri

Yenidoğan bebekler doğduklarında tenleri çok hassastır.  Bu yüzden yenidoğan bebeklerin bütün tekstil ürünlerinin 100% pamuk ve hassas cilde uygun olmasına özen göstermelisiniz. Yatak çarşafları, ağız silme bezleri, yenidoğan setleri ( hastane çıkış kıyafetleri) aklınıza gelebilecek her ürünün bebeğinizin cildine uygun olması gerekir.  Seçeceğiniz kıyafetlerin çıtçıtlı ve yandan düğmeli olmasına özen göstermelisiniz. Dantelli, boncuklu veya lastikli kıyafetlerden uzak durmalısınız.

Okumalısınız: Yenidoğan bebek alışverişi nasıl yapılır? 

Müslin bebek örtüsü
Müslin bebek örtüsü

Müslin

Bebeğiniz büyüyene kadar Müslin ile çok rahat edeceksiniz. Eskiden bebeklerin alt bezleri yokken Müslin ile bebeklere alt bezleri yaparlarmış. Aslında o günden beri Müslin bebek bakımının vazgeçilmezlerinden. Müslin kusmuk bezi, alt açma bezi ve kimi zaman banyodan sonra havlu olarak bile kullanılabilir. Müslini seçerken desenlerindeki boyaların alerjen olmamasına ve tabi ki 100% pamuk olmasına dikkat etmelisiniz. Yumuşak ve nefes alan bir kumaş olmasına özen göstermelisiniz. Anne bebek çantası modelleri

Anne bebek çantası modelleri

Anne bebek çantası 

Annelerin bir türlü içine sinmeyen ve hangi çantayı almaları gerekliliği konusunda karar veremedikleri tek aksesuardır. Hem kullanışlı olmalı ve hem şık olması konusu bir arada olunca kararsızlıklar fazla oluyor.  Bu çantaların hem sırt hem de yandan taşınıp ve içinde bölmeleri olanı en çok kullanışlı.  Hatta içinde alt bezi olanları da var. Tavsiye ederim.

 

Bebek emzirme önlüğü
Bebek emzirme önlüğü

Emzirme önlüğü

Yenidoğan bebeklerde emzirme önlüğünün bebeğinizin hassas cildine uygun pamuklu veya organik bir ürün olması gerekiyor. Bu ürün zor zamanlarda veya çok kalabalık yerlerde bebeğinizi rahatlıkla emzirmenizi sağlıyor.  Emzirme önlüklerinin üst tarafında tel gibi sert bir madde var. Böylelikle bebeğiniz rahatlıkla nefes alabiliyor ve sizi görerek süt emebiliyor.

Okumalısınız: Bebeklerde emzirme sıklığı ne olmalıdır?

Bebeklerde pişik kremi
Bebeklerde pişik kremi

Pişik kremi 

Pişik, her bebekte var olan bir sorundur. Pişiği kalın tabakalı veya kalın katmanlı kremler kullanarak önleyebilirsiniz. Bu kalın katman olarak sürülen pişik kremleri kullanıldıkça çiş ve kaka deriye değmesini engeller ve pişik olduysa da iyileşmesini sağlar. İçinde lanolin ve çinko oksit içeren bir pişik kremi kullanmalısınız. Pişik kremlerini sürekli kullanmak zorunda değilsiniz. Bebeğinizin cildine bakarak, gerekli durumlarda kullanabilirsiniz.

Okumalısınız: Pişik tedavisi nasıl yapılır? Pişikten korunmak için neler yapılmalı? 

En iyi bebek bezi hangisi?
En iyi bebek bezi hangisi?

Bebek bezi

Kullanacağınız bebek bezinin doğal, hava alan, pişik yapmasını önleyen, çok kalın olmayan, sızdırma yapmayan hipoalerjenik bir ürün olmalıdır. Bazı ürünleri kullanırken göreceksiniz ki bebeğinizin her yeri sırılsıklam olmuş. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için bebeğinizin kilosuna göre bebek bezi almalısınız. Yenidoğan bebekler için özel göbek bağı uyumlu bebek bezleri var. Göbek bağınız düşene kadar bu tarz bebek bezleri kullanmanız da yarar var.

Okumalısınız: En iyi bebek bezi markası hangisi? 

Bebekler için en iyi ıslak mendil markası hangisi?
Bebekler için en iyi ıslak mendil markası hangisi?

 

Islak mendil

Bebeğinizin oldukça narin ve hassas olan cildi için ıslak mendil seçimini de oldukça önem vermelisiniz. Her yerde kullandığımız, çok amaçlı ürünlerden uzak durmalısınız. İçinde sadece saf su olan en doğal ürünü kullanmak bebeğinizde pişik oluşumunu engeller ve bebeğinizin cildine zarar vermez. Mümkün olduğunca az kokulu bir mendil olmalı. Hatta bebeğinize kullanacağınız ıslak mendil kesinlikle Paraben, Parfüm, Boya, SLES, SLS ve Fitalat gibi kimyasallar içermemelidir. Diğer ürünlerdeki gibi ıslak mendilin de dokusuna da önem vermelisiniz. 100% Pamuklu, büyük ve kalın bir ıslak mendil işinize çok yarar.  Üzerinde yenidoğan ıslak mendil yazanı tercih edebilirsiniz.

Bebekler için en iyi bebek şampuanı hangisi?
Bebekler için en iyi bebek şampuanı hangisi?

Bebek Şampuanı

Göz yakmayan, kimyasal maddeler içermeyen ( SLS, SLES, Paraben, Fitalat, alkol, silikon) , doğal özlü veya bitkisel ve içinde hayvansal ürün bulunmayan şampuan seçmeye özen göstermelisiniz. Bebeğiniz bu şampuanı ilk günden itibaren kullanabilmeli.  Yenidoğan bebeğinize saç ve vücut şampuanı bir arada bir ürün kullanabilirsiniz.

Okumalısınız: Bebeğim için en iyi bebek şampuanı hangisi? 

 

Anneler için süt sağma pompası, göğüs pompası
Anneler için süt sağma pompası, göğüs pompası

Süt sağma pompası

Elektrikli süt sağma makinası mı? Yoksa manuel süt sağma pompası mı? Bu iki konu arasında kararsızsanız size bir önerim olacak. Bebeğinizin ilk günlerinde manuel süt sağma pompasını kullanmanızı öneririm. Bebeğinizin emme gücü çok fazla olmayacağı için pompayla desteklemeniz daha iyi olacaktır. Süt kanalları yavaş yavaş açılacağı için süt sağma makinasıyla bir anda süt sağmak göğüs ucu yarasına sebep olabilir. Bu işlemi manuel yapmak daha iyi olacaktır. Manuel süt sağma pompasını, bebeğinizi emzirirken diğer boşta kalan memeyi vakumlama işlemi yaparak kullanabilirsiniz. Vakumlama özelliği olan süt pompasıyla işlerinizi yaparken süt sağma işlemi yapmanıza gerek kalmaz. Kendiliğinden göğsünüzdeki sütü vakumlar.

 

Bebek tırnak makası
Bebek tırnak makası

Tırnak bakım seti

Yenidoğanın tırnakları çok ince ve keskindir. Kendi yüzünü kesmesinden biz anneler çok korkuyoruz. O yüzden bebeğinizin tırnaklarını ilk günden itibaren kesmelisiniz. Tırnaklarını derinden kesmeden, bebeğinize zarar vermeden kesmeniz için tırnak makasını doğru seçmelisiniz. Ucu küt tırnak makası almanız işinizi kolaylaştıracaktır. Tırnak makasıyla kesmeğe çekiniyorsanız tırnak makası setin içinde çıkan törpüyle törpüleme işlemi yapabilirsiniz.

 

BabyVac burun aspiratörü
BabyVac burun aspiratörü

Burun aspiratörü / Burun temizleme aparatı

Bebeğinizin burnu tıkandığı zaman rahatça uyuyamaz ve huzursuzlaşır. Bebeklerin burnunun tıkalı olması meme reddine yol açabilir. Serum fizyolojik yardımıyla bebeğinizin burnunu nemlendirip ardından burun aspiratörünü kullanmalısınız. Aspiratörün uç kısmı yumuşak dokulu olup bebeğinizin narin burnunu acıtmamalıdır. Burun aspiratörünün yedek başlıkları olmalıdır. Her kullanımda başlıklar değiştirilmelidir.

Okumalısınız: Bebeklerde burun akıntısı nasıl temizlenir? 

Anne ve bebek
Anne ve bebek

Baby Sling / Bebek Taşıma Aparatı 

Sling ile bebek taşıma işlemine “Babywearing (bebek giyme)” de deniliyor. Piyasada birçok örnek bulacabileceğiniz sling modelleri var. Fakat bebeğinizin sağlığı için slingte seçici olmanızda yarar var. Doktorunuzun onayıyla slingleri yenidoğanlar için de kullanabilirsiniz. Uzmanlar bebeklerde kalça çıkıklığına sebep olduğu için kanguru kullanımını artık önermiyorlar. Yenidoğan bebekler doğdukları andan itibaren yeni hayata alışmakta zorlanırlar.  Bebeğin doğum gününden sonra ortalama 15. Günden sonra uyuyan bebeğiniz uyanmaya başlar. Gaz oluşumu, ağlama krizleri bir arada olabilir. Bu süreçte anne kendine vakit ayırmakta zorlanabilir. Bebek annesinden ayrılmakta zorlanabilir. Bu yüzden sling kullanılmalı ve anneyle bebek arasında güvenli bağlanma oluşturulmalıdır.

Peki, Sling seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Ergonomik ve sağlam olması çok önemli.  Slingler kumaştan yapıldığı için 100% pamuk olmasına özen göstermelisiniz. Sert olmamalı. Bebeğinizi ve sizi terletmemeli. Evde, işte her yerde sürekli kullanabileceğiniz bir ürün olmalı. Kullanım koşulları basit olmalı. Bebeğiniz ağlarken slingi kendinize takmaya uğraşmamalısınız. Direkt kafanızdan geçirip bebeğinizi içine rahatlıkla koyabileceğiniz bir ürün olmalı. Bu yüzden yandan direkt kafanıza takılan bir sling kullanmalısınız. Bebeğinizin sadece ilk aylarında uzun süreli kullanabileceğiniz bir sling seçmelisiniz.

Okumalısınız! Yenidoğan bebeklerde d vitamini kullanımı: Bebekler için D vitamini neden önemli? D vitaminine ne zaman başlanmalı? 

ÖNEMLİ NOT: Yenidoğan bebek doktoruna ihtiyacınız varsa Instagram’da mutlaka takip etmeniz gereken çocuk doktorları yazımızı okuyabilirsiniz.

Yeni anneler tecrübelerini paylaşıyor! Yenidoğan bebek bakımı nasıl olmalı? Öğrenmek için Anne Bebek Kulübü Forum‘u ziyaret edebilirsiniz.

ANNE BEBEK KULÜBÜ FORUM: Tıklayın, sohbete katılın! 

 

Bir Cevap Yazın