Sıcak havalarda bebeklerin güvenliği

0
3789
Sıcak havalarda bebek güvenliğine dikkat!
Sıcak havalarda bebek güvenliğine dikkat!

Havalar ısınınca yetişkinler kadar bebekler de sıcaktan rahatsız olabiliyor. Bazen yolculuk esnasında bazen de evde sıcaklarla mücadele etmek için çözümler aramak gerekiyor. Bunaltıcı sıcaklarda sıvı kaybı da bebekler için huzursuz ediyor. İsilik, sıcak çarpması, pişik gibi konularda bebek bakımı ve sıcak havalarda bebeklerin güvenliği ile ilgili Asist. Dr. Serap Sak Güler Anne Bebek Kulübü okuyucuları için bebeğinizi rahat ettirecek önerileri yazdı.

Bebeğinizi serin tutun ve güneşten koruyun

Bebekler ve küçük çocuklarda merkezi sinir sistemi tam olarak gelişmediği için, vücutları ısı değişikliklerine karşı kolayca adapte olamaz ve çabuk etkilenirler. Aşağıdaki ipuçları çocuğunuzu yaz sıcağında mutlu ve sağlıklı tutmaya yardımcı olacaktır:

Altı aylıktan küçük bebekler doğrudan güneş ışığından uzak tutulmalıdır. 6 ay altında alerjik nedenlerden dolayı güneş kremi önerilmez bu nedenle bebeğimizi sapka, giysi gibi bariyer yöntemlerle güneşten korumalıyız.

Daha büyük bebekler, özellikle güneşin en güçlü olduğu yaz aylarında da mümkün olduğunca güneşten uzak tutulmalıdır. Güneşle temas 30 dakikayı geçmemelidir.

Sıcak olduğunda dışarı çıkarsanız, doğrudan güneş ışığından korumak için çocuk arabası veya bebek arabasına bir şemsiye veya güneş şemsiyesi takın.

Bebeğinizin cildine yüksek faktörlü bir güneş koruyucu uygulayın. Birçok marka, özellikle 30+ gibi yüksek bir güneş koruma faktörü (SPF) olan bebekler ve küçük çocuklar için güneş koruyucu üretir. Özellikle bebeğiniz denizde veya çocuk havuzunda ve dışındaysa en az 30SPF veya 50 SPF mineral içerikli güneş koruyucu uygulayın.

Bebeğinizin vücudunu, kollarını ve bacaklarını giysinizle örtün ve başını ve boynunu güneşten korumak için arkadan geniş ağızlı veya uzun bir flap ile bir sunhat koyduğunuzdan emin olun.

Sıcak havalarda bebek güvenliğine dikkat!
Sıcak havalarda bebek güvenliğine dikkat!

Sıcak havalarda bebeğinizin serin ve güvende kalmasını sağlamak için aşağıdaki ipuçlarını izleyin:

– Çocuk havuzunda oynamak, bebekleri serin tutmanın iyi bir yoludur. Çok sıcak havalarda bebeğinizi gölgede tutun ve havuzda yüzerken bebekleri her zaman dikkatli bir şekilde kontrol edin.

– Serin bir duş almak yatmadan önce genellikle faydalıdır.

– Perdeleri kapatarak bebeğinizin yatak odasını serin tutun. Vantilatörün bebeğinize doğru bakmadığından emin olarak odadaki havayı dağıtmak için bir fan kullanabilirsiniz.

– Çok kalın yatak örtülerini tercih etmeyin.

– Bir klimanız varsa, odanın çok soğuk olmadığından emin olun; Sıcaklığın yaklaşık 24 ila 26 santigrat dereceye ayarlanması uygundur. Klima çalışırken; klimanın derecesini 22-24 arası ayarlamak, havanın bebekle direk temasını engellemek, gerekirse odanın kapısını açmak ve klimanın filtre temizliğinin sağlanmış olması yeterlidir.

Sıcak havalarda bebekle seyahat etmek

Sıcak havalarda araba ile seyahat etmeniz gerekiyorsa, genellikle sabahın erken saatlerinde günün en erken saatlerinde gezintiye çıkmaya çalışın. Seyahat ederken bebeğinizin arabada gölgede olduğundan emin olun ve klimayı kullanarak veya camları açarak aracı serin tutun.

Park edilmiş bir arabada gölgede olsa dahi bir bebeği asla yalnız bırakmayın. Hafif havalarda bile arabalar 1 saat içinde çok hızlı bir şekilde bebekler için çok sıcak olabilir.

İsilik

Ciltte bir batma veya batma hissine neden olan küçük, kabarık kırmızı lekelerin kaşıntılı döküntüsüdür. Bebekler ve çocuklar da ter bezlerinin tıkanması sonucu gelişen, benign bir tablodur. Sıcak ve nemli ortam, sıkı ve geçirgenliği olmayan giysiler isilik oluşumunu kolaylaştırır. İsilik genelde baş, boyun, gövdenin üst kısımlarında gözlenir. Çocukları isilikten korumak için yaz mevsimine uygun sentetik olmayan açık renkli giysiler giydirmek, mümkünse günlük duş aldırılması, yaşadığı ortamın havalandırılması önerilir. Gerilememesi durumunda enfeksiyon olabileceğinden ve uygun kremlerin kullanılması açısından hekim kontrolü gerekir.

Bez bölgesini korumak için kullanılan çinko içerikli kremler çene altında ve isilik olabilecek yerlerde kullanılabilir. Bebeğin kıyafetlerini daha sık değiştirmek ve ılık banyolar yapmak ve bez değişiminde popoyu suyla yıkamak isiliği önlemek için yardımcı olabilir.

Sıvı ihtiyacı için anne sütü yeterli

Yetişkinler gibi, bebeklerin bol miktarda sıvı alması gerekir. Bebekler ilk 6 ay boyunca bütün gıda ve sıvı ihtiyaçlarını anne sütünden karşılayabilirler. Bu yüzden ayrıca bebeğinize su vermenize gerek yoktur.

Sıcak çarpması

Sıcak çarpması, vücut aşırı ısınmaya başladığında oluşur. Hava sıcaklığı 40 derecenin üzerine çıktığında, kan damarları genişler ve deriye gelen kan artacağından ısı kaybı artar. Bebekler ve çocuklar ısıyı kolayca regüle edemediğinden tedavi edilmezse, organ yetmezliği ve beyin hasarı gibi komplikasyonlara yol açabilir ve ölümcül olabilir.

Sıcak çarpması belirtileri şunları içerir:

Yükselen vücut ısısı; 40 derece veya üzeri bir sıcaklık genellikle sıcak çarpmasıyla ilgili önemli bir belirtidir.

  • Şiddetli terleme ve ağırlaştıkça terleme yerini kuru cilde bırakır. Dehidratasyon gelişir.
  • Artan susama (Daha sonra, bebek zayıfladıkça, daha az içebilir)
  • Soluk, nemli cilt
  • Hızlı bir kalp atışı
  • Hızlı nefes alma (hiperventilasyon)
  • Normalden daha az ve koyu renkli idrar
  • Kuru ağız ve gözler
  • Baş ağrısı, kas krampları
  • Uykulu ve yorgun olma
  • Nefes darlığı ve kusma
  • Bilinçte azalma ve koma hali (Yutkunma ve öksürük gibi reflekslerin ve dışarıdan gelen uyarılara karşı tepkinin azalması).

Ne yapmamız gerekir?

Bebeğinizin veya çocuğunuzun yukarıdaki herhangi bir belirtisi varsa, acil tedavi gerekir. Böyle bir durumda “112 Acil“i aramak ve hekim kontrolü için gecikmeyin.

Isı çarpmasını önlemek için hatırlanması gerekenler:

  1. Gündüz 10.00 – 16.00 saatleri arasında güneşe direk maruz bırakmayalım!
  2. 6 ay üstünde dışarı çıkarken 30-50 SPF güneş koruyucu kullanmak ve 3 4 saatte bir yenilemek gereklidir. Güneş kremi sürmeden önce derinin küçük bir yerine sürüp alerji ihtimaline karşı test edilmesi faydalıdır.
  3. Bebekler serin, gölgeli bir yerde tutulmalıdır. Dışarıda olmaları gerekiyorsa, çocukları veya bebek arabalarını nemli bir bezle örtün ve serin kıyafetler giydirin. Mutlaka şapka takılmalı ve açık renkli giysiler tercih edilmelidir.
  4. Bebekler ve küçük çocuklar, bir süre için ve hatta araba gölgede olsa bile, park edilmiş bir arabada asla yalnız bırakılmamalıdır.
  5. Bebekler size susadıklarını söyleyemez, bu yüzden sıcak havalarda bol su içirip, sıvı alımı arttırılmalı, 6 ay altında bol bol emzirilmelidir.
  6. Yağlı veya karbonhidrat ağırlıklı değil sebze ve protein ağırlıklı beslenmeye çalışılmalıdır.
  7. Bebeğiniz huysuzlanır ya da daha çok sinirli olmaya başlarsa, bu ısı stresinin bir belirtisi olabilir ve daha fazla su / sıvı vermeniz ve bebeğinizin bir doktor tarafından kontrol edilmesini sağlamanız gerekir.

Yaz bebek anneleri  dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerimizden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

 

Bir Cevap Yazın