Rahim duvarı kalınlaşmasından korkmalı mıyım?

0
3659

Rahim duvarı kalınlaşması nedir, belirtileri nelerdir, kimler risk altında? Rahim duvarı kalınlaşması rahim kanseri belirtisi midir? Rahim duvarı kalınlaşması yaşayanlar ne yapmalı? Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Müge Aksoy yazdı….

Endometriyum rahim iç duvarını kaplayan tabakaya verilen isimdir. Ve bu tabakanın normalden kalın olması başta endometriyal hiperplazi olmak üzere bazı hastalıkları habercisidir.

Rahim iç zarı duvarı adet döngüsü boyunca yumurtalıklardan salgılanan hormonların etkisi değişkenlik gösterir. Döngünün ilk yarısında yumurtalıklardan salgılanan östrojen hormonunun etkisi ile endometriyum kalınlaşmaya başlar, yumurtlamayı takiben bu kez progesteron hormonu salagılanır ve olası bir gebelikte döllenmiş yumurtanın
(embriyonun) rahim içinde rahatça tutunmasını sağlayan ortamı oluşturur. Gebelik olmadığında döngüsünün 2. Yarısının sonlarına doğru östrojen ve progesteron hormonlarındakş düşüle birlikte rahim iç tabaksı dökülmeye başlar ve buna menstrasyon yani adet kanaması adı verilir. Bu hormonlrın kendi arasındaki doğal ilişkidir. Eğer hormanlarla ilgili bir durum varsa östrojen hormonu fazla ve onu karşılayacak progesteron az ise , yumurtlama oluyor ve östrojen yükselmeye devam ediyor ise rahim iç zarı dökülmez ve kalınlaşma gerçekleşir, bu hal süreklilik gösteriyor ise hüclerin kendi aralarındaki organizasyon bozulur ve endometiyal hiperplazi ortaya çıkar.Bu bozuklk ilerleyen yıllarda rahim iç zarı kanserine yakalanma riskini artırır.

Rahim duvarı kalınlaşmasının sebepleri nelerdir, kimler risk altında?
-Menopoza geçiş döneminde, premenopozal dönemde yumurtlama düzeni bozulacağı için kalınlaşma olabilir.
-Östrojenin tek başına kullanıldığı tedavilerde, östrojen benzeri etki gösteren ilaçların kullanımında tedaviye progesterone eklenmez ise hiperplazi olabilir.
-Menopoz sonrası dönemde östrojen yüksek iken progesteron olmayacağı için kalınlaşma olabilir.
-Kilolu kadınlarda östrojenin yağ dokusundan salınımı arttığı için risk yüksektir.
Polikistik over sendromlu hastalarda yumurtlamalar seyrek olacağı için risk atar.

Bu hastalar ara kanamalar, sık ve uzun kanamalar (21 günden kısa ve 1 haftanın üstünde) menopoza girdikten sonra kanamalarla bize başvuruyorlar. 4 tipi var endometriyal hiperplazinin basit atipiz, basit atipili, komplex atipisiz ve komplex atipili olmak üzere.
Teşhiste öncelikle hastanın hikayesi, şikayetleri ve mevcut hormanal durumu çok önemlidir. Transvajinal USG’de rahim içini olması gerekenden kalın gördüğümüzde tanıyı tam olarak koymak için endometriyal biyopsiye ihtiyaç duymaktayız.

En basit tipi olan basit atipisiz hiperplazide 10 yıl içerisinde kanser gelişme riski %1 civari iken, komplex atipilide bu oran %29 civarındadır. Tedavi hiperplazinin tipine ve hastanın yaşına göre belirlenir. Ağızdan alınan projesteron hormonu şeklinde olabileceği gibi mirena denilen rahim içine düzenli progesteron salgılayan cihazlarlada yapılabilir. Komplex atipili tiplerle ise tedavi cerrahi olarak rahimin gerekirse yumurtalıkların alınmasıdır.

Bir Cevap Yazın