Online eğitim döneminde çocuklara nasıl yardımcı olabiliriz?

0
1478
Online eğitim siteleri

Online eğitim döneminde çocuklar hangi zorlukları yaşıyor? Uzaktan eğitim sürecinde çocukların derslerde başarılı olabilmesi için hangi teknolojik hazırlıklar yapılmalı? Derslere hazırlık nasıl olmalı? Uzm. Psk. Duygu Karakulak Takvim yazdı!…

Online eğitim döneminde çocuklara yardımcı olmak

Mart’ın ortalarından itibaren uzaktan eğitimin içerisindeyiz. Bir yandan pandemi ile mücadele devam ederken, diğer yandan da çocuklarımızın eğitimden geri kalmamaları için çabalıyoruz. Yeni eğitim döneminde okulların önlemler dahilinde açılması söz konusu olduysa da halen kışla birlikte vakaların artma ihtimalinden kaynaklanacak bir seyreltilmiş eğitim veya yarı online eğitim konuşulmakta.

Online eğitimin artı ve eksilerini konuşarak maddeler doldurabiliriz. Ancak odaklanmamız gerekenin bu durum ve koşullarda çocuklarımızın eğitim ve öğrenimden kopmadan, seviyelerini müfredata uygun kazanımlarla desteklemek olduğunu düşünüyorum.

Bu yedi aylık süreç içerisinde birçok farklı uygulamayı deneme fırsatımız oldu. Dersler sabah mı olmalı akşam mı, video üzerinden anlatım mı yoksa canlı yayın mı, evin hangi odası, hangi teknolojik uygulama daha verimli gibi birçok deneme ve bu denemeler sonunda elde ettiğimiz verilere sahibiz.

Bu yazıda online eğitim döneminde çocuklarımıza nasıl yardımcı olabileceğimizi ele almak istedim.

Bunun için birkaç öneriye yer vermek istedim.

Online eğitim platformları

Evde derslere hazırlık nasıl yapılmalı? 

Evdeki fiziksel, teknolojik ve bakım veren anlamındaki hazırlıklarınızın tam olması çocukların, ailelerin ve öğretmenlerin işini, öğrenmeyi kolaylaştırıyor.

Fiziksel hazırlık derken; çocuğun derslerine gireceği mekanın hazırlığını kastediyorum.

  • Çocuğun çalışma ortamı olabildiğince az kalabalık, istediği malzemelere ulaşabileceği düzen ve pratiklikte ayarlanmış olmalı. Masada sınıf düzeni gibi kalemliği, saati, masasının yanında çanta ve içinde ders programına göre kitap ve defterleri yer almalı.
  • Çocuk ders çalışma ortamında yiyecek tüketmemeli. Derse oturtulmadan önce kahvaltısını yapmalı, ders aralarında ara öğünler tüketilmeli.
  • Ders aralarındaki zamanı ekranda bir şeyler izleyerek veya oynayarak geçirmemeli
  • Derse otururken dışarı çıkacağı özen ve tertipte olmalı.
  • Dersi takip etmesi için oturtulduğu sandalyenin seçimi de bir o kadar önemli. Örneğin kıpır kıpır ve yerinde duramayan bir çocuk için dönen sandalye ekstra dikkat dağıtıcı olacaktır. Ya da sandalyenin masaya göre oranı çok yumuşak bir koltuk olmaması da dikkat edilmesi gereken noktalar.
  • Ders saatlerinde eve olabildiğince misafir kabul etmemek dikkat edeceğiniz bir diğer konu olabilir. Dikkatini dağıtacak yükseklikte konuşmalar, ev işleri ders aralarındaki saatlere bırakılmalı. Unutmayın sizin gösterdiğiniz özen davranışlarınıza yansıdıkça çocuklarınız da bunu modelleyecektir.

    Derslere teknolojik hazırlık nasıl yapılmalı?

    Teknolojik hazırlık bir diğer önemli etken diye düşünüyorum.

    • Yüz yüze eğitimden farklı olarak online eğitim dikkati toplama ve sürdürebilme konusunda çocukları zorlamaktadır. Bunu kolaylaştırabilmek için çocuğumuzun bağlantıdan sürekli kopmayacağı bir erişim sağlayabilmek için internet hızımız önemli.
    • Çocuğumuzun bağlanacağı cihaz yine dikkat ve odaklanmasını etkilemektedir. Ekranın büyüklüğü daha kolay odaklanmasını sağlayacaktır. Eğer mümkünse masa üstü bilgisayar veya laptop un bunun için tahsis edilmesi kolaylaştırıcı olacaktır.
    • Online eğitim için kullandığı cihazda oyunların yüklü olmaması, YouTube erişimine kapalı olması ve bunlarla ilgili kontrol ve takiplerin ebeveynler tarafından düzenli olarak yapılması çocuğun derslere olan ciddiyetini artıracaktır.
    • Teknoloji ile arası zaten iyi olan çocuklarımıza kopan bağlantıyı yenileyebilmesi için teknolojik bağlantıyı başlatabilecek, koptuğunda yeniden giriş yapabilecek şekilde kullanmayı öğretmemiz yine hakimiyetini kolaylaştıracak ve zaman kaybının önüne geçecektir.

    Sağlıkla kalın…

     

     

     

Önceki İçerikÇocuklarda büyüme geriliği neden olur?
Sonraki İçerikAteşli havale nedir? Ateşli havale belirtileri nelerdir?
Uzm. Psk. Duygu Karakulak Takvim
2002 yılında Burslu olarak başladığı Yakın Doğu Üniversitesi Psikoloji Bölümünden Şeref derecesi ile mezun olan Duygu Karakulak Takvim, tezini Çocukluğunda İstismara Uğrayanların Suça Eğilimi konusu üzerine yapıp, Öğrenci Kongresinde de sunmuştur. Lisans yıllarında psikolojinin adli, gelişim, sosyal alanlarında gönüllü çalışmalara katılmış, klinik alandaki stajını Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde yapmıştır. 2007 yılında İngiltere'de İngiliz Psikologlar Derneği tarafından eğitimi onaylı Northampton Üniversitesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı bursu ile Çocuk ve Ergen Akıl Sağlığı üzerine Yüksek Lisans Sertifika programını tamamlamış, program sırasında St. Andrews Hastanesinde Çocuk istismarı ve Çocuk Travmaları üzerine eğitim alıp staj yapmıştır. 2007 yılında profesyonel olarak alana atılmıştır. Mesleğin ilk yıllarından itibaren Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri, Özel Okullar, Tıp Merkezi ve Psikolojik Danışmanlık Merkezlerinde çalışmıştır. Aldığı eğitimler arasında Oyun Terapisi, Pozitif Psikoterapi, Aile ve Çift Terapisi, EMDR 1. Düzey, EMDR 2. Düzey, Çocuklarda Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimleri olup, bu eğitimleri supervizyonlarla desteklemiştir. Ayrıca gelişimsel tarama testleri, wisc-r zeka testi, çocuk değerlendirme paketi, nöropsikolojik testler ve projektif test eğitimleri (Rorschach, CAT, TAT, Peri Masalları) olup değerlendirmeleri sırasında uygulamalarına sıklıkla başvurmaktadır. Çalışma alanı Çocuk ve Ergen üzerine yoğunlaşan Duygu Karakulak Takvim, aldığı eğitimlerce desteklenen Yetişkin Danışmanlığı da yapmaktadır. Oyun Terapisi ile ilk tanışması yüksek lisans öğrenciliği sırasında İngiltere de olmuş, İstanbul’a dönüş ve alanda çalışma hayatına başlaması ile Oyun Terapileri Derneğinden aldığı Temel Eğitim (52 saat), Yapılandırılmış Oyun Terapisi ile Çocukluk Problem atiklerinin Çözümü (16 saat), Kum TepsiT erapisi Temel Eğitimi (12 saat), Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi (32 saat) Eğitimleri ile bilgi birikimini ve uzmanlığını desteklemiştir. 2012 yılından itibaren farklı Dernek, Eğitim Merkezleri ve Üniversitelerde Oyun Terapisi Eğitimleri vermektedir. Mesleki platformda; Türk Psikologlar Derneği (TPD), İngiliz Psikologlar Derneği, EMDR Derneği ve Oyun Terapileri Derneği üyesidir.

Bir Cevap Yazın