Konuşma geriliğinde oyun terapisi tedavisi

0
1256
Konuşma geriliği olan çocuklarda oyun terapisinin önemi nedir?
Konuşma geriliği olan çocuklarda oyun terapisinin önemi nedir?

Konuşma geriliği, dil gelişimi normal seyirde olmayan çocuklar için dikkat çeken bir durumdur. Konuşma geriliği olan çocuklarda fiziksel bir rahatsızlık yoksa oyun terapisine yönlendirilir. Oyun terapisi ise çocuğun gelişimine göre belirlenen yöntemlerle izlenir. Konuşma geriliği olan çocuklarda oyun terapisinin önemini Uzman Aile Danışmanı Arzu ÇAKIR, Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.

Konuşma bozukluğu ve dil gelişimi geriliği olan çocuklarda oyun terapisinin önemi 

İletişim bir ihtiyaçtır; birey fiziksel, duygusal, zihinsel vb. ihtiyaçlarını ifade etmek için konuşur. Dilin gelişimi bireyin doğumundan itibaren başlar ve yaşam boyunca devam eder. Dil gelişimi; sayıları, simgeleri, sözcükleri, sesleri edinme, daha sonraysa depolama ve kullanım sürecinin gelişimine denir.

Bu süreç bazı çocuklarda nörolojik, psikolojik, fizyolojik vb. nedenlerden dolayı sekteye uğrar ve bireyde dil ve konuşma bozuklukları, dil gelişim geriliği gibi durumlara neden olur.

Çocuk konuşma bozukluklarında ve dil gelişim geriliğinde, ihtiyaçlarını, duygu ve düşüncelerini çevresindekilere ifade etmekte zorluk yaşar, kimi zamansa hiç anlaşılmadığını hisseder.

Konuşma geriliği olan çocuklarda görülen davranışlar nelerdir?
Konuşma geriliği olan çocuklarda görülen davranışlar nelerdir?

Konuşma geriliği nelere sebep olur?

Kendini ifade edemeyen ve anlaşılmamış hisseden birey;

  • İhtiyaçları karşılanamadığından öfkelenir ve bir süre sonra bu öfkeyi çevresindeki kişilere yansıtır.
  • Yetersizlik duygusu geliştirir.
  • Bazı çocuklar, anlaşılamama duygusundan dolayı içe kapanır.
  • Özgüven problemi geliştirir.
  • Diğer akranları gibi konuşamadığı için, konuşmamayı seçebilir.
  • Sosyal gelişim ve iletişim becerilerinde yetersizlik görülür.

Tüm bu olumsuz duygularla baş etmekte zorlanan çocuk için oyun terapisi ve gerektiğinde beraberinde dil ve konuşma terapisi en etkili yöntem olmaktadır.

Oyun çocukların en öncelikli gelişim görevidir. Çocuklar oyun yolu ile sorunlarını, duygu, düşünce ve ihtiyaçlarını dildeki potansiyellerinin çok daha üzerinde bir nitelikte ifade ederler. Çünkü oyuncaklar çocukların sözcükleri, oyun içinde geliştirdikleri metaforlar ise cümleleridir.

Metaforların ve oyuncakların dili evrenseldir. Deneyimli ve eğitimli bir oyun terapisti konuşma bozukluğu ve konuşma geriliğinden dolayı kendisini ifade edemeyen çocuğu, oyun terapisinde geliştirdiği metaforlar aracılığıyla üst düzeyde anlar ve duygusal ihtiyaçları, sorunları bağlamında çocuğa ve aileye yardımcı olur.

Aynı zamanda konuşma güçlüğünden dolayı kendisini sözcüklerle anlatamayan çocuğun, metaforlar aracılığıyla sorunlarını, ihtiyaçlarını, duygu ve düşüncelerini tam olarak ifade etmiş, anlaşılmış ve bu sorun ve ihtiyaçlarına çözüm bulmuş hissetmesini sağlar.

Oyun terapisi sürecinde çocuk, dildeki yetersizliğinden dolayı gelişen özgüven, yetersizlik, anlaşılmamışlık, değersizlik, konuşmayı denemekten vazgeçme vb. olumsuz duygularıyla baş eder, kendilik algısını olumlar ve kişisel güçlenme sağlar.

Tüm bu destekleyici özelliklerinden dolayı, dil ve konuşma bozukluğu, dil gelişimi geriliği yaşayan çocukların ve ebeveynlerinin süreçle baş etme adına oyun terapisinden yararlanmasını öneririm.

Oyun terapisi yöntemi ne olmalıdır?
Yönlendirmesiz oyun terapisi nedir?

Ancak bu tür özellik gösteren çocuklarda oyun terapisi yaklaşımlarından “Yaşantısal Temelli“, “Çocuk Merkezli” kesinlikle yönlendirmesiz oyun terapisi yaklaşımının tercih edilmesini tavsiye ediyorum ebeveynlerimize.

Çünkü yönlendirmeli oyun terapisi yaklaşımlarında, dil ve konuşma güçlüğü yaşayan çocuklar kendilerini ifade etmekte daha da zorlanacaklardır. Ne yaşadığını, bu yaşantıların ona neler hissettirdiğini ve yine sorunun kendince en doğru çözümünü, kendi ihtiyaçlarını bilen çocuktur.

Yönlendirmesiz bir oyun terapisi sürecinde çocuk bu güne kadar hiç olmadığı kadar, anlaşılmış, kabul görmüş, kendini anlatabilmiş hissedecektir. Bu nedenle dil ve konuşma güçlüğü yaşayan çocuklarda tercih edilen yaklaşım da yönlendirmesiz oyun terapisi olmalıdır.

Sevgilerimle…

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikMükemmel anne mi? İyi anne mi?
Sonraki İçerikÇocuklarda yaşa göre dil gelişimi
Çocuk Gelş. Uzm., Uzman Aile Danışmanı, Uluslararası Oyun Terapisti ÇAKIR, 1999- 2003 yıllarında Selçuk Üniversitesi, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümünden mezun olmuş, Aydın’da özel gereksinimli çocuklara yönelik bir rehabilitasyon merkezinde Çocuk Gelişim uzmanı olarak çalışmıştır. Yine aynı kurumda daha sonra 5 yıl müdürlük yaparak, özel gereksinimli çocuklara ve ailelerine yönelik destek eğitim programları düzenlemiş ve uygulamasında aktif rol almıştır. ÇAKIR, 2011 yılından bu yana, Aydın Özel Neşe Erberk Anaokulu’nun Aile Danışmanlığını yapmaktadır. 2011-2015 yılları arasında yine Aydın’da, Yeni Nesil Anaokulu’nun Aile Danışmanlığını yapmıştır. 2011- yılında, Aydın Sağlık İl Müdürlüğü’nün talebi ve desteği ile, sağlık il müdürlüğü bünyesinde, Aydın’ın çevre il, ilçelerindeki “Davranış ve Gelişim Sorunları Olan Çocukların, Oyun Terapisi ile Desteklenmesi” projesini, gönüllü olarak uygulamıştır. ÇAKIR, Aydın merkezde hizmet vermekte olan, İDEA PSİKOLOJİK HİZMETLER’de kurucu olarak mesleğine devam etmektedir. 2010 yılında Yrd. Doç. Dr. Selen AYAS BÜTÜN’den,” BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI OYUN TERAPİSİ, FİLİAL OYUN TERAPİSİ, DİREKTİF OYUN TERAPİSİ ve NON DİREKTİF OYUN TERAPİSİ” uygulayıcı eğitimini, 2013 yılında Prof. Dr. Byron E. NORTON ve Dr. Carol NORTON’dan “DENEYİMSEL OYUN TERAPİSİ” eğitimini alıp, süpervizyonunu da tamamlayarak, 2014 yılında Uluslararası Oyun Terapisti ünvanını almıştır. ÇAKIR, 2010 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitü’nden Aile Danışmanlığı Eğitimi almıştır. Aynı yıl, “Çocuklarda Cinsel Gelişim”, “Çocuklarda Problem Çözme Becerilerinin Gelişimi”, “ Çocuklarda Ritm ve Müzik Algısının Gelişimi” konularında eğitim almıştır. Aynı yıl Doç. Dr. Selen AYAS BÜTÜN’den, Çocuklar için Kişilik ve Algı testi olan, C.A.T ve Louisa Duss testlerinin uygulayıcı eğitimini almıştır. ÇAKIR, 2015 yılında EPİK İNTERNATİONAL kuruluşundan, Dr. Anton VANDEURSEN ve Dr. Ed WEİJERS’den DOİNG PHİLOSOPHY WİTH CHILDIREN ( Çocuklarla Felsefe Yapmak) eğitimini başarı ile tamamlamıştır. ÇAKIR, yine 2015 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi’nde, Aile Eğitimi ve Danışmanlığı alanında, yüksek lisan eğitimine başlamış ve 2017 yılında yüksek lisansını tamamlayarak, Uzman Aile Danışmanı ünvanını almıştır. ÇAKIR, 2016-2017’ de Doç. Dr. Cebrail KISA’dan “Cinsel Terapi” eğitimini almıştır, eğitimin süpervizyon süreci devam etmektedir. ÇAKIR’ın Doç. Dr. Cebrail KISA’dan “Duygu Odaklı Çift Terapisi Eğitimi” devam etmektedir. ÇAKIR, Aydın’da faaliyet göstermekte olan, İDEA PSİKOLOJİK HİZMETLER’in şirket ortağıdır.

Bir Cevap Yazın