Her anneye doğum yardımı veriliyor! Doğum parası yardımı nasıl alınır?

0
1237

Devletten annelere en güzel armağan

Devletin biz annelere verdiği en güzel hediyelerden biri de şüphesiz çocuk parası. Ben bu paradan yararlanan ilk annelerden biriyim hatta. Çünkü çocuk parası 15 Mayıs 2015 yılından itibaren doğan çocuklara ödenmeye başlandı. “Doğum parası” olarak da bilinen bu yardım özellikle de çalışan anneler için oldukça hayat kurtarıcı oluyor. Daha doğrusu doğum izni boyunca çalışan anneler şirketlerinden yarım maaş alıyor. Tam o aşamada gelen bu para ikramiye niteliğini taşıyor.

“Doğum yardımı başvurusu” çok da zor değil. Üzerinden dört sene geçmesine rağmen pek çok anne bunun nasıl alınacağını merak ediyor. Ben de bugün kendi deneyimlerimi yazarak sizlere yol göstermek istiyorum.

Heyecanla bekledim, çok mutlu oldum
O dönemlerde gazetecilik yapıyordum. Yeni Şafak Gazetesi’ndeydim ve ekonomi haberlerine de bakıyordum. İkinci çocuğuma hamile olmam nedeniyle özellikle çocuk ve anne temalı haberleri daha sıkı takip ediyordum. 15 Mayıs 2015’te de Ela karnımda 5 aylıktı. Ve “Doğum yardımı” kararı uygulanmaya başladı. İlk çocuğa 300, ikinci çocuğa 400, üçüncü çocuğa 600 lira verileceği açıklandı. Bu haberi aldıktan sonra çok mutlu olduğumu söyleyebilirim. Bu bir ikramiye niteliğindeydi ve devletin çocuğuma bir altın takması gibi bir şeydi.

Neyse, 23 Eylül 2015’te doğumumu yaptım. Bir hafta boyunca evde dinlendikten sonra artık resmi işlemlerin zamanı gelmişti. Doğum parası almak için harekete geçmek gerekiyordu. Evdekiler, sevgili büyüklerim “Aaaa 40’ınız çıkmadan dışarı çıkamazsın”, “Ya sen evde yokken süt isterse acıkırsa”, “Lohusanın mezarı 40 gün açıktır”, “Senin ne işin var dışarıda otursana bebeğinle beraber” dese de dinlemedim. Önce bir Google taraması yaptım, bu doğum yardımı için neler yapmak gerekir araştırdım.

40 günü beklemeden dışarı çıkmak için fırsat
Önce bebeğin ismi cismi belli olsun diye nüfus müdürlüğüne gidip bir kimlik kartı çıkardım. Sonra da evime yakın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine bağlı Sosyal Hizmet Merkezleri’nden birini buldum. Ben Bakırköy’de oturduğum için bana en yakın olan yer Zeytinburnu’ndaydı. Sezaryen yaptırmama rağmen doktorumun da “Yürümelisin” izniyle, çocuğun sütünü sağıp eve bırakarak kendimi attım yollara. Sizin için doğum yardımı başvuru yapacağınız yerlerin linkini de şuraya bırakıyorum: 

DOĞUM YARDIMI YAPACAĞINIZ YERLER İÇİN TIKLAYIN

Bu arada nereye başvurabileceğinizin listesi de şu:

  • Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, 
  • Sosyal Hizmet Merkezleri 
  • Yurt dışındaki konsolosluklar
  • Kamuda çalışanlar, çalıştıkları kurumlara.

Ben sosyal hizmet merkezine gittiğimde çocuğun ve kendimin kimlik fotokopisiyle birlikte, hastaneden bana verilen doğum belgesinin fotokopisini götürdüm. Ancak kendi kimlik fotokopimin yeterli olduğunu söylediler. Telefon numaramı ve ev adresimi de verdikleri forma yazdım. Çıkışta da hava iyi olduğu için kendime bir bardak limonata ısmarladım.

Sonrasında da doğum yardımı başvurusu sonucunu beklemeye başladım. Çok uzun bir süre de beklemedim. Belki en fazla bir ay kadardır. Sonrasında cep telefonuma PTT’den bir mesaj düştü. PTT’ye gidip TC Kimlik Numaramı verdiğimde 400 liramı aldım.

E-Devlet’ten de başvurunuzun sonucunu sorgulayabilirsiniz. Onun linkini de şöyle bırakıyorum:

DOĞUM YARDIMI BAŞVURU SONUCU SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN

Bebeğini yeni eline almış bir anne için bu yardımın önemini anlatmam kelimelere sığmaz. Birkaç soruyla da özetlemek gerekirse:

Doğum yardımından kimler yararlanabilir?
Doğum yardımı, Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin veya babanın veyahut her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir. Doğum yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir. Bu tarihten önce doğan çocuklar için doğum yardımı verilmez. Ancak ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, diğer bir deyişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15.05.2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sayılır.

Doğum yardımı parası ne zaman alınır?
Doğum yardımı ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemi (DYS)’ne girildiği ayı takip eden ayın son haftası hak sahiplerince PTT şubelerinden çekilebilmektedir.

Anne vefat ederse doğum  yardımı alınır mı?
Doğum yardımı başvurusu, hesaplaması ve ödemesi, anne ve babanın her ikisinin sağ ve Türk vatandaşı/Mavi kartlı olması halinde anne üzerinden yapılır. Annenin Türk vatandaşı/Mavi kartlı olmaması veya annenin vefat etmiş olması halinde söz konusu işlemler Türk vatandaşı/Mavi kartlı olan baba üzerinden yapılır.

Hamileler doğum yardımı başvurusu yapar mı?
ayır, doğum yardımı başvurusu canlı doğumlar için yapılabilir. Dolayısıyla canlı doğum gerçekleştirmeniz ve ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğunuzun Kimlik Paylaşım Sistemi (KPS)’nde kayıt işleminin yapılmasının ardından başvuru yapabilirsiniz.

Doğum yardımı kaç lira?

Birinci çocuk için 300 TL, İkinci çocuk için 400 TL, Üçüncü ve sonraki çocukları içinse 600 TL tutarında bir defaya mahsus doğum yardımı ödemesi yapılır.

15 MAYIS 2015 tarihi öncesinde doğan çocuklar doğum yardımı kapsamında mı?
Doğum yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir. Bu tarihten önce doğan çocuklar için doğum yardımı verilmez.

Doğum yardımı her ay mı yapılıyor?
Hayır. Doğum yardımı tek seferlik bir yardımdır. 15.05.2015 tarihi sonrasında doğan/doğacak her bir çocuk için bir kereye mahsus ödeme yapılır. Bunu çocuklarınıza takılan bir altın gibi düşünün.

Önceki İçerikKurban Bayramı’nda et tüketirken kansere davetiye çıkarmayın!
Sonraki İçerikBebeklerde besin alerjisine dikkat!
Begüm Çelikkol
1983 yılında İstanbul’da doğdum. İlkokul, ortaokul ve liseyi yine İstanbul’da bitirdim. 2001 yılında Ege Üniversitesi’nde Radyo, TV ve Sinema eğitimi aldım. Okul sürecinde staj yaptığım ATV’deyken hemen yan binası Habertürk’e bakıp, “Okul bittiği zaman buraya işe girsem keşke” diyordum. Okul bitti ve ben sektörel dergiler yapan Trixi Medya Grubu’nda 3 derginin içerik editörlüğünü 6 ay üstlendim. Ama hayalim çok gecikmedi ve 1,5 sene rötarla bir tesadüf eseri Habertürk’te buldum kendimi. Habertürk’ün Web sitesinde tam 6 sene çalıştım. Sağlık, ekonomi, gezi alanlarına baktıktan sonra Yeni Şafak Gazetesi’ne geçtim. Burada da hem gazetenin sağlık editörlüğünü yaptım hem de kurumun web sitesinde haber editörlüğü yaptım. Burada ayrıca gazetenin Pazar ekine sağlık haberleri yaptım. Ayrıca kuruma ait olan SkyRoad dergisinde sağlık haberleri yazdım. Kurumun internet sitesinde yayınlanan Dönüm Noktası isimli programı sundum ve web sitesine yönelik haberlerde perfore okudum. Sağlık branşıyla tanışmam ise Ege Üniversitesi’nde oldu. Okulun haber ajansında çalıştığım süreçte, okulun tıp fakültesindeki pek çok vaka haberine imzamı attım. O süreçte organ bağışı kampanyasını yürüttük çalıştığımız ekiple. Sonrasında da sağlık branşını sevdim ve bu alanda devam ettim. Daha fazla insana dokunmam gerektiğini düşündüğümden gazetecilik hayatımı sonlandırıp özel bir hastanenin medya departmanında geçtiğimiz sene Haziran ayında işe başladım. Bu süreçte iki kez anne oldum. Mustafa Kemal adında bir oğlum, Ela adında bir kızım var. Yani hem iş hem annelik kariyerime devam etmekteyim. Sizlere de pek de beceremediğim annelik kariyerimden bahsedeceğim.

Bir Cevap Yazın