Hafta hafta hamilelik rehberi: 8. Hafta Hamilelik

0
2078

Birinci trimesterde ve 8.haftadaysanız… Bebeğiniz rahimde hareket etmeye başlıyor. Heyecanınız tırmanacak haliyle. Bebeğiniz olağanüstü bir gelişim sergiliyor ve her gün bir milimetre kadar büyüyor. Ve artık bir ahududu büyüklüğünde…

Bebeğiniz…

Bu hafta bebeğiniz, 14-20 mm. arasında. Bu da yaklaşık olarak bir böğürtlene denk geliyor. Bir gün küçük böğürtleninizin gerçek bir bebeğe dönüşeceğine inanmak zor! Bu haftaya kadar bebeğinizin küçük bir kuyruğu vardı ama artık kaybolmaya başladı. Artık göz kapağı, gözlerini kaplamaktadır. Bebeğinizin burnunun şekli şimdiden belli olmaya başlar. Kolları ve bacakları uzamaya başlarken, el ve ayak parmakları hala perdelidir. Dirsekleri birbirinden ayrılmıştır. Bu da kendi göğsünü kavramasına yarar. Organlar yıldırım hızıyla gelişmektedir. Küçüğünüz akciğeri olgunlaşmaktadır.

Bebeğinizin boğazından akciğerine olan tüp dallara ayrılmaya başlamış ama yakın bir zamana kadar tamamlanmayacaktır. Beyin de bu hafta gelişmekte, sinirler birbirleriyle bağlanmaya başlar ve hayatla iletişimin temelleri atılır. Henüz göz kırpmaya bile vaktiniz olsa da, bebeğiniz on parmağı, cildi ve vücut uzuvlarıyla minyatür bir insana benzemektedir.

Bu haftanın yeniliği; bebeğinizin elleri ve ayaklarından el ve ayak parmakları boğumları gözükmeye başlar. Gözkapağı hemen hemen oluşmuştur. Soluk borusu akciğere doğru gelişmektedir ve “kuyruk” kaybolmak üzeredir. Beyninde sinir hücreleri birbirleriyle bağlanmakta ve sinir yolları oluşmaktadır. Bebeğinizin cinsiyetini merak ediyor olabilirsiniz ama cinsel organları henüz oluşmamıştır. Bebeğiniz barbunya boyutundadır, hareket eder ama siz hala hissedemezsiniz.

Bebeğiniz olağanüstü bir gelişim sergiliyor ve her gün bir milimetre kadar büyüyor. Ve artık bir ahududu büyüklüğünde. Elleri ve ayakları ağ şeklinde, kuyruğu gitmek üzere ve artık daha çok bebeğe benzemeye başlıyor. Dudakları, gözkapakları, bacakları ve sırtı şekil almaya devam ediyor. Kalp atışları inanılmaz bir şekilde dakikada 150 ritimli atıyor. Ve hala siz hissedemeseniz de, bacak ve gövdesini oynatarak spontan hareketler yapıyor.

Siz…

Bebeğiniz, kendini daha size göstermemiş olsa da, kıyafetleriniz karnınıza biraz sıkı gelebilir ve daha büyük bir sutyene ihtiyaç duyabilirsiniz. Hormonların artması, göğüs büyümesine ve dokularda değişime neden olur, bunların hepsi süt vermeye hazırlıktır. Göğüsleriniz tüm hamileliğiniz boyunca büyüyecektir. Bilhassa bu sizin ilk bebeğinizse, bir ya da iki kap büyümesine şaşırmayın.

Sürekli mideniz bulanıyor olabilir. Sık sık ama az yemeye çalışın. Bu kısa bir süre sonra başınıza gelmesi çok yüksek olan mide yanmasına karşı sizi koruyacaktır. Hamileliğinizin ikinci üç aylık döneminizde rahatlayacaksınız fakat şimdilik pozitif düşünün sabah bulantıları gebeliğinizin iyi gittiğine işaret eder.

Rahminiz büyüyor olsa da hala hamileliğiniz dışarıdan fazla belli olmuyor. Özellikle ilk hamileliğiniz ise, belinizin sıkıştığını hissetmeye başlarsınız. Hamile kotlarına bakmanın vakti gelmiş olabilir. Doktorunuz rahminizin artık bir greyfurt boyutunda olduğunu söyleyebilir. Hamilelik öncesi bir erik boyutunda olduğu düşünülürse gelişme büyük!

Daha önce hamilelik yaşayan kadınlar, ikinci hamileliklerinde, karınlarının ilk hamileliklerine göre daha belli olduğunu söylerler. Eğer ikiz ya da üçüz bekliyorsanız yakında karnınız dışarıdan belli olmaya başlar.

Yorgun mu hissediyorsunuz? Hormonların değişimi, özellikle progesteron seviyesinde ki yüksek artış, temelliğe katkıda bulunur. Bulantı ve kusma da enerji azalmasına neden olur. Ayrıca bu noktada özellikle rahatsızsanız ve sürekli tuvaletiniz geliyorsa, iyi bir gece uykusundan mahrum kalabilirsiniz.

Belirtiler…

Bu hafta beliniz size kalınlaşmış gelse bile dışarıdan bakanlar hamile olduğunuzu anlayamaz. İlk hamileliğiniz ise ikinci üç aylık döneme kadar göstermezsiniz. Daha önce hamilelik geçirenler ya da ikiz-üçüzlere hamile olanlar sekizinci haftada biraz göstermeye başlayabilir.

Karnınız henüz belli olmasa da, rahatsız edici bazı belirtilerle uğraşıyor olursunuz. Hamile kadınların bu haftada yorgunluk yaşaması kusması ve göğüslerinde değişim yaşaması normaldir. Göğüsler genelde çok hassastır. Boyutları değişmiş bile olabilir. Bunun nedeni de vücudun kendini süt vermeye hazırlamasından kaynaklı hormonal değişimlerdir.

Yorgunluk: Bugünlerde sizi bu kadar yoran nedir? Her şey! Gebelik zor iş ve sizin yardıma ihtiyacınız var, bunu eşinizden, ailenizde ve iş arkadaşlarınızdan isteyin. Mesela eşinizden sizinle birlikte yürüyüşe çıkmasını isteyin.

Alt karında kramp hissi: Daha önce hamilelik yaşamayan kadınlar bu kramplardan dolayı endişe duyar, ama gayet normal bir şeydir. Rahminizin gerilmesi nedeniyle olur. Siz yine de doktorunuzu bu durumdan haberdar edin. Pek çok doktor size ayakta az durmanız ve olabildiğince dinlenmeniz gerektiğini söyleyecektir. Eğer kramplarınız sürekli ve dayanılmazsa ya da kanamanız varsa derhal doktorunuza başvurun. Bu düşüğün ya da önemli bir sorunun olduğunun işareti olabilir.

Sırt ağrıları: Sırt ağrılarının nedeni rahminizin omurganın alt kısmına baskı yapmasıdır. Kalçanızda ve kaba etinizde de keskin bir ağrı hissedebilirsiniz. Bu da rahminizin siyatik sistemine baskı yapmasından kaynaklıdır. Tüm bu rahatsızlıklar rahminiz de bebek taşımanızdan dolayıdır.

Mide bulantısı ve kusma:
Mide bulantısı bu hafta çok artacak. Üstesinden gelmek için yemekleri zencefilli yemeye çalışın (araştırmalara göre böylelikle gebelik sırasında mide bulantısı ve kusmayı engeller) , zencefilli kurabiyeler gibi.

Aşerme ve iğrenme: Lavanta ve kil gibi değişik şeyleri mi aşeriyorsunuz? Hekiminizi arayın. Bu tip aşermelere pika denir ve bunlar demir gibi besin eksikliklerinin belirtileridir.

Gaz: Kabızlık ve abdominal distansiyon ile birlikte gelen bir diğer sorun ise gazdır. Relaksin hormonu progesterone ile birlikte vücudunuzdaki kasları gevşetir, mide ve bağırsak kaslarınız da dahil olmak üzere. Bu besinlerin vücudunuzda daha yavaş hareket etmesine neden olur. Böylelikle hazımsızlık ve gaz belirtileri ortaya çıkar. Bununla ilgili ne yapabilirsiniz? Yerken rahatlayın stresle yemek yerseniz eğer daha fazla hava alırsınız bu da karnınızda daha fazla hava birikmesine neden olur. Lif tembel bağırsaklarınızla savaşınızda en iyi dostunuz olacaktır. Bu yüzden öğünlerinizde lifli besinlere mutlaka yer verin. Lifli yiyecekleri sevmiyorsanız alışmanız gerekir yoksa kendinizi her zamankinden daha gazlı bulursunuz. Mesela, beyaz pirinç yerine tavuk ve sebzelerle birlikte esmer pirinç kullanın. Ama öğününüzde fazla da yüklenmeyim brokoli, tofu ve esmer pirinçler.

Şişkinlik: Şişen gebelik hormonları metabolizmanızı yavaşlatarak şişmenize neden olur. Bol bol sıvı içmeye çalışın. Sağlıklı beslenmeye dikkat ederek gaz yapacak yiyeceklerden uzak durun.

Koku hassasiyeti: Eğer koku hassasiyetiniz yemek hazırlama sürecinizi dayanılmaz hale getiriyorsa, katlanamadığınız yemekleri pişirmeyin ya da bu görevi eşinize devredin. Özellikle yemek yaparken çok kokudan boğulmamanız için camı açın veya katlanabildiğiniz yemekleri pişirin.

Vajinal sıvıda artış: Östrojeniniz sayesinde yeni bir vücut sıvısıyla tanışın; ince sütümsü vajinal sıvı leukorrhea (östrojen pelvik bölgenize kan akışını artırdığı an o da mukoza zarını harekete geçirir). Leukorrhea, doğum kanalını sağlıklı bakteri oranı sağlayarak enfeksiyondan korur. Böylece dezenfektana veya o bölgeyi yıkamanıza gerek kalmaz.

Baş ağrısı: Hormonların yol açtığı tüm stres, açlık, bitkinlik ve mide bulantısının yanında baş ağrısı probleminizde olabilir. Bazı kadınlar gebelikte daha fazla başağrısı problemi yaşarlar. Yorgunluğunuzun neden olduğu baş ağrıları için iyice dinlenmeye özen gösterin ve baş ağrısını tetiklememek için kan şekerinizin düşmesini engellemek için düzenli beslenin.

Baş dönmesi: Bu günlerde sık sık başınız dönebilir. Çünkü vücudunuz dolaşım sisteminize yeterli derecede kan üretmiyor, o şu anda küçüğünüzün kan ihtiyacıyla ilgileniyor. Eğer çok sık yaşıyorsanız hekiminize danışın. Eğer bu mümkün değilse oturun ve öne eğilebildiğiniz kadar eğilip başınızı dizlerinizin arasına alın.

Yemeğe karşı isteksizlik: Sabah bulantılarınız devam ediyor olabilir, belli başlı yiyecekler de sizi kusturuyor olabilir. Ama eğer bulantınız yoksa aşermeye başlayabilirsiniz.

İlk üç aylık dönemdeki test seçenekleri: Doktorunuz size hamileliğiniz boyunca aralıklı olarak genetik tarama ve tanı testleri sunacaktır. Bazıları basit kan testleridir, bazıları ise daha ileri girişimlerdir ve bunların hepsi isteğe bağlıdır. Herhangi bir teste karar vermeden önce doktorunuzdan testin ne olduğunu, nasıl yapıldığını, herhangi bir riskinin olup olmadığını ve sonucunun ne ifade edeceğini açıklamasını isteyin. Pek çok test tanı koyma amacından çok tarama amaçlıdır. Tarama testleri size bazı koşullarda ki riskler hakkında fikir verir. Ama sadece tanı koyan testler size bebeğinizin bir sorunu olup olmadığına dair kesin bir şey söyler.

İlk üç aylık dönem toplu tarama testi: Bu görece yeni olan test, ense-deri taraması ( ultrason kullanarak gelişen bebeğinizin boyun dokusunda ki açık alandan ) ve protein ölçen kan testi içerir. Bu tarama hamileliğin 11. haftası ve 13. haftası arasında yapılır. Kan testi de aynı zamanda Ya da Birkaç hafta öncesinde yapılır. Bu test bebeğinizin Down Sendromlu olma ihtimalini veya gelecekte yaşayabileceği olası risklerden haberdar eder. Ama bu yine de teşhis koymaz.

Chorionic Villus Sampling(CVS): Plasentadan hücreler toplanmasıyla yapılan tanı testidir. Toplanan hücreler genetik analiz için laboratuvara gönderilir. CVS, bebeğinizin kromozom anormalliği Ya da başka genetik bozukluğu olup olmadığını gösterir. İlk üç aylık dönemde, genellikle 11-12. hafta arasında yapılır.

İpucu: Gebelik sürecinde meyve yemek
Meyve her zaman dostunuz olmuştur ama gebelik sürecinde onu en yakın dostunuz olarak kabul edin. Doğanın bu mucizesi gebeliğiniz süresince size ve bebeğinize hem gerekli vitaminleri hem de diğer besinleri sağlar. Daha iyi haber: yiyemediğiniz sebzelerin tekafisini her türlü meyveden sağlayabilirsiniz. Meyvler hakkında bir tavsiyemiz keskin renklerde daha fazla besin vardır. Ama önemli olan içeriğidir. Mesela bir kırmızı elma ile kavunu karşılaştırırsak, kavunda daha fazla besin kaynağı vardır yani bu renk kuralı her zaman geçerli değildir.

Okumalısınız: Hamilelikte ödem neden olur, nasıl geçer?

7. Hafta9. Hafta

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın