Hafta hafta hamilelik rehberi: 38. Hafta hamilelik

0
4488

Üçüncü trimesterde 38.haftadaysanız… Bebeğiniz rahim dışındaki yaşama hazırlanırken vücudunuzda üzerine düşen son dokunuşları yapıyor, bunlardan biri de süt makinesini hazırlamak ve çalıştırmak. İşte 38 hafta hamile olan anne adaylarını ve bebeklerini bekleyen değişiklikler…

Bebeğiniz…

Bebeğiniz iyice büyüdü. Yaklaşık 3 kg. ve 49 cm., bir pırasa uzunluğunda. Cilt dökülmesi- verniks’in korunması ve tüy gibi fetal gelişmindeki son dakika detayları neredeyse tamamlandı. Artık daha fazla surfactant üretiyor; bu maddede bebeğiniz nefes aldığı zaman onun bir karaciğerinin diğerine yapışmasını engelliyor. Bu haftaki değişimler ufak ama çok önemli; kilo almaya devam ediyor ve beyin ve sinir sisteminde son detaylar yapılıyor böylece karnınızdan çıkıp dünyaya adım attığında olacaklarla baş edebilecek.

Sıkı bir şekilde bir şeyi kavrayabiliyor ve çok yakında ona ilk defa dokunduğunuzda buna şahit olacaksınız. Bütün organları dış dünyaya uyum sağlayacak derecede gelişti.

Bebeğiniz göz rengini mi merak ediyorsunuz? Şu an da bir şey söyleyemeyiz ama eğer kahverengi gözlü doğarsa, gözleri kahverengi kalacaktır. Gri ya da koyu maviyse gözleri, 9 aylık oluncaya kadar gri, mavi, yeşil, ela ya da kahverengiye dönebilir. Çünkü bebeğinizin irisleri doğduktan sonra daha çok pigment kazanır.

Siz…

Bebeğiniz rahim dışındaki yaşama hazırlanırken vücudunuzda üzerine düşen son dokunuşları yapıyor, bunlardan biri de süt makinesini hazırlamak ve çalıştırmak. Sürecin ilk aşaması kolostrum üretimi ile başlar, bu ince sarımsı sıvı göğüs sütünün prekürsörüdür. Kolostrum yeni doğanı en iyi şekilde beslemek ve korumak.

Herhangi bir kolostrum sızıntısı durumuna karşı tedbir olarak göğüs pedlerinden şimdiden almaya başlayın. Eğer sızıntınız yoksa meme etrafındaki koyu renkli yüzeyi okşayarak birkaç damla gelmesini sağlayabilirsiniz.

Pek çok kadın için gelecek haftalar beklemekle geçer. Bu zamanı bebeğinizin odasını yaparken ya da doğum sonrası zamanınızı alacak hazırlıkları yapmak için kullanın. Hatta doğum sonrası kendinize çok zaman ayıramayacağınız için bol bol dinlenin, kitap okuyun ve eşinizle zaman geçirmeye çalışın.

Son haftalarda ayak ve ayak bileklerinde şişlik görülmesi oldukça normaldir. Ama aniden ve hızlı bir şekilde oluşan bir şişkinliğiniz olursa, elleriniz ve gözleriniz de şişmişse ve aniden kilo almışsanız gecikmeden doktorunuzu arayın. Ayrıca kalıcı ve kuvvetli bir baş ağrınız varsa, özellikle görmenizde değişim varsa; az görme, bulanık görme, çift görme, geçici görmeme gibi bunlar preeklemsiden dolayı olabilir.

38. hafta itibariyle 11-13 arasında kilo almışsınızdır. Bazı gebe kadınlar bu orandan daha fazla alırlar. Eğer hala 11 kilo almadıysanız ve ortalama bir kiloya sahipseniz 40. haftadan önce biraz daha kilo almalısınız.

Belirtiler…

Sık idrar çıkarma
: Bu günlerde sıkça tuvalete gidiyorsanız, bu bebeğinizin pelvis’e oturduğunun işaretidir ve sizin idrarınıza yer kalmamıştır. Gebeliğiniz bitene kadar kafein ve idrar söktürücü içecekler kullanmamanızı tavsiye ederiz. Bütün sıvıları hayatınızdan çıkarmayın çünkü doğuma kadar vücudunuz yeteri kadar su almalı.

Vajinal akıntının artması
: Mukoza girişinden gelen daha fazla akıntı hissedebilirsiniz. Damla mukozalar cervix genişledikçe tüm hamilelik boyunca koruyor. Bu doğum yaklaştı demek mi? Belki. Ama günler veya haftalar ötesinde de olabilir.

Kan görme
: Vajinal akıntı pembe veya kahreverengi renkte olabilir çünkü cervix’teki kan damarlarının çözülmesi sırasındaki genişleme ve ortadan kalmasıyla olur. İç çamaşırınız ya da tuvalet kağıdında gördüğünüz pembe veya kahverengi leke bebeğinizi er ya da geç elinize alacaksınız demektir.

İshal
: Gevşeyen bağırsak hareketlerinin nedeni bebeğinize yeterli yer açılmasından dolayıdır. Eğer bu hafta ishal sorunu yaşıyorsanız sonunda doğum yaklaştı demektir. Bol bol su için ve hafif yiyecekler –et suyuna çorba, tost gibi tüketebilirsiniz. Yağlı veya lifli yiyeceklerden uzak durun.

Karın kaşınması
: Karın kaşıntısını sakinleştirmek için ne yaparız? Bol miktarda E vitaminli kremler kullanın. Aslında, kremlerle birlikte bol bol E vitamin kapsüllerinden de depolayın ve ileride emzirmek istiyorsanız kremler göğüs uçlarınıza da iyi gelir.

Ayaklarda ve bileklerde şişkinlik: Eğer şişen ayak ve bilekleriniz sizi geri çekiyorsa şimdi biraz destek zamanı. Diz üstü çok sıkı olmamak kaydıyla sabah, şişme başlamadan toplayıcı yüksek belli çoraplar giyin.

Uyumada zorluk çekmek: Aklınız çok fazla çalışacağından uyumanıza izin vermeyecektir. Bunun için yatmadan önce bilgisayar ve teknolojik ürünler kullanmayın, bunun yerine daha az radrasyon içeren aletler veya sadece kitap ve dergi ile uykuya geçin. Bu sizi uykudan önce daha da rahatlatacaktır.

Yorgunluk veya enerji fazlalığı
: Bu hafta enerji seviyelerinizdeki değişim gözle görünür şekilde artacak. Ya çok bitkin ya da çok fazla enerj dolu olacaksınız buna annelik içgüdüsü de denir-nesting.  Böylece kendinizi bebek gelmeden önce oda veya ev düzenleme işlerine yoğunlaşmış bulabilirsiniz. Temizlemeye devam edin ama kendinizi çok fazla yıpratmayın. Bu enerjiyi bebeğiniz doğduktan sonraki döneme saklayın.

Genişleyen göğüsler ve kolostrum
: Göğüsleriniz her zamankinden daha da büyük olmakla beraber ve kolostrum sızıntınızda olabilir. Eğer emzirmeyi düşünüyorsanız sızıntı ve büyüme yoksa endişelenmeyin emzirmede zorluk yaşayacağınız anlamına gelmez.

Braxton Hicks kasılmaları
: Bu kasılmalar şimdi daha da yoğunlaşabilir. Şimdi ise nefes alma ve uygulama çalışmaları için en iyi zaman. Eğer eşiniz etrafınızdaysa onu egzersiz yapmaya ikna edin.

İpucu…

Derin dondurucunuzda stok yapın!
Kendinizi doğum sonrasında bir düşünün. Hastaneden yeni çıkmış bir tanrıça gibi ve bu süreç içerisinde çok lezzetli yemekleri çok çabuk hazırlıyorsunuz. Sadece bir düşünün. İnanın bu haftalarda yemek pişirmek aklınıza gelecek en son şey olacak (belkide aylar sürecek). Sizin için 3 dakikada duş almak bile bir zafer olacak, tuvaleti ise sadece acil durumlarda kullanacaksınız. Akşam yemeklerinde dışarıdan söylememek ve hazır yemek tüketmemek için (en azından bazen bu olabilir) plan yapmanın zamanı. Şimdiden yemek yapmaya başlayın ve yemeklerinizin her birini tek tek paketleyip buzluğa atın. Böylelikle doğum sonrası süreçte sadece ısıtarak ve çeşitli sunumları dakikalar içinde elde edebilir hem de sağlıklı beslenmiş olacaksınız.

Hepsini adlandırarak paketleyin sonradan tanımlanamayan derin dondurucu paketleriyle baş başa kalmayın. Dondurmak için en iyi alternatifler ise; sağlıklı çorbalar, yahni, fırın yemekleri ve et somunlarıdır. Size verebileceğimiz en iyi tavsiye sevdiğiniz ve sağlıklı olabilecek tüm yemekleri şimdiden derin dondurucuya koyma zamanı.

Meme vermeye hazırlık…

Soru: Meme vermek neden bebeğinizi beslemek için en iyi yoldur?

Meme vermek doğanın bebeğinize sunduğu en iyi beslenme yoludur. Bebeğinizin ilk 6 ay boyunca ihtiyaç duyacağı oranda protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineraller anne sütünde vardır.  Pek çok çalışma da bunu onaylamıştır.

Anne sütü: Bebeğinizi ishal, solunum problemleri ve kulak enfeksiyonuna karşı korur. Bebeğinizin alerji, obezite olma ve lösemi riskini azaltır. Stres seviyesini ve göğüs kanseri riskinizi azaltır.

Kendimi emzirmeye nasıl hazırlayabilirim?
Doğumdan hemen sonra bebeğinizi kucağınıza almak için ısrar edin ki meme verme en yakın zamanda gerçekleşsin. Sezeryan olduysanız da ameliyat biter bitmez bebeğinizin yanınıza getirilmesini isteyin. İlk denemenizde süt veremeyebilirsiniz bunun için endişelenmeyin çok normaldir. Eve dönmeden önce hastanede ki hemşirelerden bu konuda yardım isteyin. Her gün 8-12 kere emzirmeye çalışın.

Emzirmek can yakar mı?
Meme vermek bebeğiniz için en doğal beslenme biçimi de olsa bu olayın kolay olduğu anlamına gelmez. Pek çok kadın için emzirme ilk başta can yakar. Ama zamanla alışacaksınız.

Bir Cevap Yazın