Hafta hafta hamilelik rehberi: 24. Hafta Hamilelik

0
2315

İkinci trimesterde 24.haftadaysanız… Bebeğinizin yüz boşlukları dolmaya başlıyor ve göbek deliğiniz dışarı fırlayabilir. Son haftalarda rahminizin üst kısmı göbek deliğinize kadar gelmişti, şimdi ise bir futbol topu kadar.

Bebeğiniz…

Bebeğiniz hızla büyüyor, geçen haftaya göre 113 gram daha aldı. Bebeğiniz bu hafta 21.6 cm. ve 613gr. ve hızla her hafta 170 gr. almaya devam ediyor. Bu kilonun tamamı bebek yağı ile birlikte, büyüyen organları, kemikler ve kasları birlikte büyüyor.

Kulakları daha keskinleşiyor ve yüksek sesleri daha rahat duyuyor; havlayan köpekten matkaba kadar. Şimdiden muhteşem yüzü nerdeyse tamamlandı, kirpikleri, kaşları ve saçları. Bebeğiniz kumral, kızıl veya sarışın mı? Aslında şimdi pigment olmadığı için lockslar beyaz.

Siz…

Eğer göbek deliğiniz tam olarak dışarı fırladıysa kulübümüze hoş geldiniz! Her bebek bekleyen annenin göbek deliği şişen rahim yolundaki her şeyi ittiği için fırlar. Doğumdan sonra her şey normale dönmeli, naveliniz (ve vücudunuzdaki diğer bölümlerinde) biraz esnemiş durabilir. Bunu annelerin taktığı herhangi bir onur bagde olarak düşünün. Başka hangi gebelik belirtisi sizi rahatsız edebilir? Muhtemelen rahatsız, hissiz el bilekleriniz ve parmaklarınız, bunun da nedeni carpal tunnel sendromudur. Korkmayın bu hisler doğurduğunuzda geçecek.

Son haftalarda rahminmizin üst kısmı göbek deliğinize kadar gelmişti, şimdi ise bir futbol topu kadar. Pek çok kadın 24-28. haftaları arası glukoz testine girer. Bu test hamilelikteki şekerinizin oranını ölçer. Eğer tedavi olmamış bir diyabet hastasıysanız, normal doğumda riskiniz olabilir ve sezeryanla doğum yapabilirsiniz. Çünkü tedavi olmayan diyabet bebeğinizin özellikle üst kısmının çok fazla büyümesine neden olur. Ayrıca bebeğinizin doğduktan sonra kan oranı düşük olabilir ve çeşitli komplikasyonlar olabilir. Bu testin pozitif çıkması sizin diyabetik olduğunuz anlamına gelmesi şart değildir. Ama ne olduğunu öğrenmek için glukoz toleransı testine girmeniz gerekmektedir.

24 haftalık gebe kadının 6 ve üstü kilo alması beklenir. Ortalama kiloya sahip bir anne adayı için tavsiye edilen gebeliği 4-9 kilo alarak tamamlamasıdır. Sağlıklı beslenmeyi temel alın ve elinizden geldiğince egzersiz yapın.

Belirtiler…

Kabızlık: Hamilelikte kabızlığın anlamlı bir nedeni var; hamilelik hormonları bağırsak kaslarının gevşemesini sağlar, bunun nedeni ise sindirim sisteminizde daha fazla besin tutmaktır. Böylece bebeğiniz besinleri absorbe edebilir. Bolca su, meyve ve sebze suyu için böylelikle besinler vücudunuzda daha hızlı hareket eder ve aletlerinizi yumuşatır böylelikle daha kolay geçerler.

Baş ağrısı: Son günlerde baş ağrılarınız varsa ve sıklaştıysa bazen de onlara mide bulantısı, görme bozukluğu ve migren eşlik ediyorsa, doktorunuza haber verin. Yediğiniz besinler, nerede olduğunuz ve ne yaptığınız hakkında bir günlük tutun böylece migreni neyin tetiklediğini çok daha rahat anlarsınız.

Alt karın ağrısı: Rahminiz genişlemeye devam ettikçe uterusunuzu destekleyen ligamentler esnemeye devam ediyor ve bu ağrıya neden olabilir. Ara sıra yaşanan  ağrı normaldir ama eğer rahatsızlığa ateş, kanama ve titreme eşlik ediyorsa hekiminize danışın.

Sırt ağrıları: Sırt ağrıları hamilelikte en sık rastlanan semptomlardan biridir. Ama rahatsızlığınız sıklaştıysa hekiminizden sizi bir fizyo terapist ve akanpunktur uzmanına yönlendirmesini isteyin.

Bacak krampları: Kramplar girdiği sırada bacaklarınızı esnetmeye çalışın, kibarca bükün ve birkaç kere parmaklarınızı bacaklarınıza doğru kaldırın. Bu spazmı durdurabilir.

Görme değişiklikleri: Eğer lensleriniz sizi rahatsız ediyorsa, veya görüntü bulanıksa, Hamilelik hormonları yaş üretimini azaltıyorsa (göz tahrişine neden olur) ve gözde sıvı yığılmasını artırır, bu da geçici görmede değişikliğe neden olur. Bu doğumdan sonra geçmek zorunda bu yüzden gidip yeni gözlük almak için reçete yazdırmayın.

Ayak ve bileklerin şişmesi: Eğer sevdiğiniz ayakkabılarınıza artık girmeyen ayaklara sahipseniz, panik yapmayın! Kısacası ayaklarınızda biriken sıvı istemiyorsanız, yani bir havuz görmek istemiyorsanız basit; otururken ayaklarınızı kaldırın.

İpucu…

Kırmızı, kaşınan avuç içleri: Kabul ediyoruz, bu hamilelik size birkaç semptomla geldi, ve birçoğu da hiç iyi değil (açıkçası hiçbiri değil, çabuk uzayan saç, tırnak ve göğüsleriniz dışında) ama belki siz bu kadar rastgele semptomlar beklemiyordunuz. Mesela, kırmızı kaşınan avuç içlerinin sizin ne kadar bulaşık yıkadığınızla ilgisi yoktur. Kırmızılıklar ayak tabanlarınızda da olabilir ama bunu fark etmek sizin için çok zor olabilir. Ama bu normal bir sendromdur. Hele ki, hamilelik bu kadar ilerlemişken bundan doktorunuza bahsetmeyi unutmayın. Bu belirti cholestasis denen çok nadir bir hastalığın da habercisi olabilir.

Bütün bu garip semptomları aylar geçtikçe daha iyi deneyimleyeceksiniz (ağzınızda metal tadı, vücut lekeleri, büyük ayaklar, artan saliva, görüntü değişiklikleri bunlardan birkaçı) bunların nedeni ise hormonlardır. Kırmızıdan kurtulmak için hiçbir çözüm yoktur, doğum dışında. Ona kadar kırmızıyı daha da kırmızı yapan her şeyden kaçının bunlar arasında fazla ısınmak, çok sıcak duş almak ve çok sıkı çorap eldiven ve çorap giymek. Hatta hamileyken bulaşık yıkama grevine bile gidebilirsiniz. Eşinize bunların doktor tavsiyesi olduğunu söyleyin.

Okumalısınız: Hamilelik süreci nasıl ilerliyor? Hamilelikte nelere dikkat etmelisiniz?

23. Hafta25. Hafta

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın