Hafta hafta hamilelik rehberi: 22. Hafta Hamilelik

0
2387

İkinci trimesterde ve 22.haftadaysanız… Bu günlerde bebeğinizden daha hızlı büyüyen bir şey varsa o da ayaklarınız. İkinci üç aylık dönemi iyi değerlendirmeye çalışın. Üçüncü üç aylık döneme girdiğinizde yapabilecekleriniz oldukça limitli olacaktır. İşte 22 hafta hamile olan anne adaylarının bilmesi gerekenler..

Bebeğiniz…

Bebeğiniz şu an yaklaşık 28 cm ve 453 gr. Cildi gitgide daha az transparan olmakta çünkü beyin ve sinir gelişimi için gerekli olduğundan yağ depolamaya başladı. Ama küçük bebeğiniz (şimdi kafasında kaş, kirpik ve biraz saç olan) karanlık ve aydınlığı ayırt edebiliyor. Sesinizi, kalp atışlarınızı, guruldayan midenizi ve sürekli vücudunuzda dolaşan kan kanallarındaki sesi duyabiliyor. Beyin ve sinir uçları gelişti yüzüne uzanıp sadece dokunma hissini deneyimlemek isteyecektir. Bebeğinizin yüzü gitgide daha belirginleşiyor, burun köprüsü henüz oluşmadığı için düğme gibi bir burnu var. Göz kapakları, kaşları, dudakları ayırt ediliyor artık. Gözleri gelişmiş durumda ama irisi oluşmadığı için gözlerinin rengi yok, kaşları oluştu.

22.haftada bebeğinizin vücudunda kıllar oluşur, bu kıllar vücudunun üzerinde ki beyaz nemli sıvı olan verniz caseosayı tutar. Bu sıvı da bebeğinizin cildinin amniyotik sıvıdan dolayı çok kırışmasını engeller. Bebeğinizin kemik ilikleri de oluşmuştur ve kırmızı kan hücresi üretmektedir.

Siz…

Bu hafta rahminiz yaklaşık 2 cm ve göbek deliğinizin üzerinde. Karnınız hala sorun yaratacak kadar büyük değil ama eskisine göre çok hantal hissediyorsunuz. Ağırlık merkeziniz yeniden değişmiş olabilir.

Mide ekşimesi hala sorununuz ise, gün içinde küçük yemekler yemeye devam edin ki sindirimi daha kolay olsun. Eğer bütün yemeklere aşeriyorsanız, kendinizi tutun. Çok fazla ve çok hızlı yemek yemeyin.

22.haftada her gün bebeğinizle vakit geçirmeye çalışın. Her gün birkaç dakika ya da 1-2 saatinizi sadece bebeğinizle konuşmaya ve karnınızı sevmeye ayırın. Bunu yaparken karnınıza losyon da sürebilirsiniz. Bu çatlak oluşumunu azaltabilir. Ayrıca bebeğinizi de rahatlatacaktır.

İkinci üç aylık dönemi iyi değerlendirmeye çalışın. Üçüncü üç aylık döneme girdiğinizde yapabilecekleriniz oldukça limitli olacaktır. Doğumdan sonra da sessiz bir zaman geçirmeniz oldukça zor olacaktır.

Eğer büyüyen karnınız yeterli değilse merak etmeyin şimdi sahneyi şişen ayaklarınız alacak. Bunun nedeni, siz doğumu beklerken hamilelik hormon relaksini, o pelvic ligaments’inizi, ayaklarınızda dahil olmak üzere tüm ligamentslerinizi genişletir. Sonuç olarak, bu ligamentslerin altındaki kemikler hafifçe yayılır. Böylece çoğu kadının ayakları tam ya da yarım numara büyür. Eğer hala yüksek topuklu sivri burunlu ayakkabılarınızı saklamadıysanız şimdi onları en uzağa koymanın zamanı, en azından bir süreliğine. Bunun ötesinde ağırlık merkeziniz ve büyüyen karnınıza uyum sağlayacak yeni ayakkabılara ihtiyacınız var.

Bu noktada etrafınızdaki herkes karnınıza dokunuyor olabilir. Bu sizi rahatsız ediyorsa bunu onlara söylemeniz gayet normaldir. İnsanlar size olmanız gerekenden daha büyük ya da küçük olduğunuzu söylüyorsa, şunu unutmayın ki her kadının hamileliği daha farklıdır. Önemli olan doktorunuzu düzenli olarak ziyarete etmeniz ve onun bebeğinizin gelişimini takip etmesidir.

Karnınızda çatlaklar olduğunu fark etmeye başlayabilirsiniz. Hamile kadınların neredeyse yarısında çatlak görülür. Bunların rengi ten renginizle alakalı olarak pembeden kahverengiye kadar değişebilir. Genellikle karnınızda olmakla beraber, kalçanızda, bacağınızda, göğsünüzde de görülebilir. Bunları engelleyen bir losyon bulunamamıştır ama vücudunuzu nemli tutmak çatlak oluşumunu azaltır.

Ne kadar kilo aldığınıza inanabiliyor musunuz? 22.hafta itibariyle eğer ortalama bir kiloda gebe kaldıysanız sizden beklenen 5-6 kilodur. Bu zamandan sonra her hafta yaklaşık 400 gr. alacaksınız.

Doğuma kadar eğer normal kiloda gebe kaldıysanız, 11-15 arasında kilo almış olmanız gerekir. Çok kilolu gebe kalanlar için 6 ile 11’dir. Eğer çok zayıf gebe kaldıysanız bu oran 12 ile 18 kilo arasındadır.

Belirtiler…

Mide yanması ve hazımsızlık: Büyüyen rahminiz üst karın oyuğunuzun yönetimini ele geçirdi. Üst karın oyuğu; gastrit asitlerin esophagus yoluyla atılmasına yardımcı olur. Bu da yanma hissini oluşturur. Şiddetlenen mide yanmasını önlemek için yemek öncesi ve sonralarında çok fazla içecek kullanmayın. Daha fazla sıvı ve daha fazla yemeğin karışması durumu daha da kötü yapacaktır.

Kabız: Büyüyen rahminiz bağırsaklarınıza baskı uyguluyor, bu da boşaltımınızı zorlaştırıyor. Bunun üstesinden bağırsakları harekete geçirmek için biraz egzersiz yaparak gelebilirsiniz.

Vajinal akıntı: Eğer bu günlerde vajinal akıntı arttıysa, temiz ve kuru olduğunuzdan emin olun bu yüzden ped kullanın. Bu da kötü kokuları engelleyecektir.

Ara sıra bayılma ve baş dönmesi: Büyüyen rahminiz kan damarlarına baskı yapacaktır, bu da beyninize olan kan akşını yavaşlatacak ve hafif baş dönmeleri yapacaktır. Vücudunuzda kan pompalanmasına yardımcı olmak için günde en az sekiz bardak su için. Eğer havalar sıcaksa veya egzersiz yaptıysanız daha fazla tüketin.

Bacak krampları: Bazı uzmanlara göre hamilelikteki bacak kramplarının nedeni beslenmede kalsiyum ve magnezyum eksikliği. Bu ağrıların sıklığını azaltmak için günlük doğum öncesi vitaminlerinizi alın.

Çatlaklar: Karnınızda değil aynı zamanda beliniz, kalçalarınız ve göğüslerinizde de mi çatlaklar yakaladınız? Şimdi nemlendiriciyi tüm vücudunuza sürmeye başlayın. Belki mucize bir kür olmayabilir ama denemeye değer. Fakat bu cildinizdeki kuruluğa ve kaşınmaya iyi gelecektir.

Göbek deliği: Yeni göbek deliğinizi sevmiyor musunuz? Doğumdan sonra içeri girecektir. Ama hazırlıklı olun eskisinden daha büyük bir göbek deliğiniz olabilir.

İpucu…

Çevrenizdeki herkes karnınıza ellemek için deliriyor. Onları kim suçlayabilir? Her şeyden önce hamile karınları çok şirin bir şeye ev sahipliği yapıyor. Kısacası dokunulmak için yalvarılacak cinsten. Şimdi 22 haftalık hamilesiniz ve sanki çocuk müzesinde sergilenen bir şey gibisiniz ama eğer dokunulmasından hoşlanmıyorsanız, üç şekilde cevap verebilirsiniz ; onlardan geri çekilmesini isteyebilir, dokunmandan hoşlanmıyorum veya onlara dokunmaları için izin verebilirsiniz.

Okumalısınız: Hamilelikte gaz sancıları ile nasıl başa çıkabiliriz?

21. Hafta23. Hafta

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın