Hafta hafta hamilelik rehberi: 21. Hafta Hamilelik

0
2355

İkinci trimesterde ve 21.haftadaysanız… Bu hafta rahminiz büyümeye devam ediyor. Neyse ki karnınız hala katlanılabilir bir boyutta bu da size hareket etme özgürlüğü tanıyor. Yine de hamilelik kıyafetleri bakmaya artık başlayın! Gelişen moda sektörü sayesinde hamileyken de stil sahibi olabilirsiniz. İşte 21 hafta hamile olanları bekleyenler…

Bebeğiniz…

Bebeğiniz ne kadar büyük? Bebeğiniz bu hafta büyük ölçülerde bir muz kadar. Muzlardan bahsetmişken, eğer bir tane yerseniz bebeğinizin de tatma şansı olacaktır. Çünkü bebeğiniz her gün  beslenme, hidrasyon ve sindirim çalışmaları için biraz amniyotik sıvı yutabiliyor, böylece menünüzde ne varsa ondan yiyecektir.

Bebeğiniz bu hafta 345gr. ve 27cm., uzunluğunu yeşil soğanla kıyaslayabilirsiniz. Büyüme hızı biraz azalmış olsa da, hala dikkat çekecek bir şekilde büyüyor. 21. haftada bebeğinizin cildi, organları, sinir sistemi hala gelişiyor ve olgunlaşıyor.

İçeride dövüş sanatları icraat etmeye başladığını hissedeceksiniz, karnınızda çırpınmaya başlamıştır. Ayrıca onun tekmelerini artık daha net hissetmektesiniz. Artık kaşları ve göz kapakları var, eğer kızınız olacaksa vajinası oluşmaya başladı.

Her ne kadar sindirim sistemi oluşumu tamamen bitmediyse de bebeğiniz de olgunlaşmakta. Bağırsakları da rahatlamakta, genel olarak bebeğiniz amniyotik sıvı yutmakta bu da sindirim sistemini olgunlaştırıyor.

Gelecekte ki çocuğunuzun sinir yolları olgunlaşmakta yine de hareketlerini çok az kontrol edebiliyor. Eğer ikizlere hamileyseniz, çocuklarınız bu hafta itibariyle birbirlerini fark ediyorlar ve birbirlerini tutmaya ve tekmelemeye çalışıyorlar. Ne kadar tatlı değil mi?

21. haftada bebeğinizin el ve ayak tırnakları da büyümekte ama henüz çok sert değiller, bu da kendilerine zarar vermelerine engel oluyor.

Siz…

Karnınız ve göğüsleriniz büyürken birkaç çatlak fark edebilirsiniz. Bu kırmızı, pembe ve mor çatlaklar hamilelik sırasında vücudunuz esnerken cildinizin altındaki destekleyici dokulardan kaynaklı görünürler. Her kadında olmaz, eğer anneniz hamilelik sırasında çatlak sorunu yaşadıysa veya birden kilo aldıysanız yaşarsınız. Hadi şimdi vücudunuzun kurumasına engel olmak için kakao yağından sürmeye başlayın.

Bu hafta rahminiz büyümeye devam ediyor. Neyse ki karnınız hala katlanılabilir bir boyutta bu da size hareket etme özgürlüğü tanıyor. Yine de hamilelik kıyafetleri bakmaya artık başlayın! Gelişen moda sektörü sayesinde hamileyken de stil sahibi olabilirsiniz.

21.haftada bebeğinizin hareketlerini hissediyorsunuzdur. Hala hissetmiyorsanız endişelenmeyin. Kilolu ve obez kadınlar ve plasentası karnının önünde olanlar bebeklerinin hareketlerini daha geç hissederler. Geçen hafta bebeğinizin cinsiyetini öğrendiniz mi? Öğrendiyseniz bu hafta bebek odasını dekore etmeye başlayabilirsiniz.  Bebeğinizin gelişini kutlamak için eğlenceli bir yol olacaktır. Enerjiniz hala çok yüksekse düzenli egzersiz yapmaya devam edin. Hamilelik boyunca fit olmak sizi doğumda daha güçlü yapar ve doğum sonrası kilolarınızı daha çabuk verirsiniz.

Büyük ihtimalle her hafta 500 gr-1kg arası alıyorsunuz. Normal boyutta bir kadın 21.haftada toplam 4.5-6kg almış olabilir. Bundan daha az yada daha fazla almış olabilirsiniz, herkesin bedeni farklıdır. Pek çok hamile kadın hamileliklerinin bir noktasında aniden kilo aldıklarını söylerler. Bu normal bir şeydir, bir anda çok kilo alabilirsiniz ama bu geçicidir, kilo alım hızı sonradan yavaşlar.

Büyük ihtimalle keyfiniz yerinde, çok fazla şişmediniz ve hamileliğinizin ilk dönemlerindeki rahatsızlıklar artık yok. İyi ve rahatsanız keyfini çıkartın çünkü üçüncü üç aylık dönemde bu kadar iyi hissetmeyeceksiniz.

Ama bazı küçük aksaklıklar da olabilir. Mesela; yağ üretiminiz arttığı için yüzünüzde akne çıkabilir.  Böyle bir şey varsa, yüzünüzü tahriş etmeyen bir sabunla günde iki kez yıkayın ve kullandığınız ürünlerin yağsız olduğundan emin olun. Ağızdan alınan akne ilaçlarından almayın, bazıları hamileler için zararlı olabilir, en iyisi siz doktorunuza danışın.

Bu aralar varis oluşumuna da eğimlisiniz. Hamileliğiniz ilerledikçe bacak damarlarınıza baskı olur, protesteron hormonunun seviyesinin artmasından dolayı bu sorun olabilir. Eğer ailenizde varis sorunu varsa buna daha yatkın olursunuz. Varisi engellemek ya da oluşumunu azaltmak için, her gün yapmanızı önerebileceğimiz egzersiz ise; bacak ve ayaklarınızı olabildiğince kaldırın ve sol tarafınıza doğru yatın, bunun yanında hekiminizden egzersiz tavsiyesi almayı unutmayın.

Ayrıca “örümcek varisi”(cildinizin yüzeyine yakın küçük damarlar) denilen varisi de ayak bileklerinizde, bacağınızda yada yüzünüzde görebilirsiniz. Örümcek ağı gibi, merkezden dışarıya doğru yayılması sebebiyle, yada ağaç dalları gibi gözükebilir. Bunlar herhangi bir rahatsızlık vermez ve doğumdan sonra kaybolur.

Bu hafta itibariyle sizden 4-5 kilo almanız beklenir. Bundan daha fazla ya da daha az almış olabilirsiniz. Ama unutmayın her kadın gebeliği farklı yaşar ve aldığı kilo farklıdır.

Çoğu gebe belirli haftalarda daha fazla kilo alır ve bazı dönemlerde de daha az. Bu gebelikte normaldir ve eğer yine çok hızlı kilo almaya veya kilo almada düşüş yaşarsanız korkmayın.

Belirtiler…

Artık karnınız gitgide büyüyor. Yeniden rahatsız edici bazı semptomlar görmeye başlayabilirsiniz. Bunlar; çatlaklar ve sırt ağrıları olabilir.

Çatlaklar, 21. haftada karnınızda görülmeye başlayabilir. Cildiniz gerildiği ve büyüdüğü için karnınızda, kalçanızda veya göğsünüzde kırmızı veya pembe çizgiler görülebilir. Hormonal değişimler, cildin fiziksel olarak gerilmesi ve genetik yapınız çatlakların oluşmasıyla birebir ilgilidir.

Sırt ağrıları da 21. haftada yaşanan ve bir süre daha yaşayacağınız bir semptomdur. Hormonal değişimler, rahminizin büyümesi ve duruş bozuklukları sırt ağrısına neden olabilir. Normal bir belirti olsa da acı verici olabilir. Bunla başa çıkmak için acıyan yere sıcak veya soğuk kompres yapın. Masaj yaptırmakta size iyi gelebilir.

Bebeğinizin tekme ve hareketleri artık daha güçlü. Babası elini karnınıza koyduğunda bebeğin harekelerini hisseder. Henüz hissetmediyseniz yakında hissetmeye başlayacaksınız, endişelenmeyin.

Varis oluşumu da özellikle ailesinde varis geçmişi olanlarda görülür. Protesteron seviyesinin artmasıyla damarlarınız gevşemeye başlar. Varislerin görünümünü azaltmak için kan akışınızı engellemeyecek kıyafetler giymeli ve düzenli spor yapmalısınız.

Fetal hareketler: Şu andan itibaren bebeğinizin rahimdeki her hareketini hissediyor olacaksınız (yeni anne adayları bunu bir gaz sancısı olarak algılayabilirler). Bu nazik dokunuşların tadına varın büyüyen bebeğinizin ilerideki dokunuşları bu kadar yumuşak olmayabilir.

Sağlıklı atıştırmalıklar: Her zaman yeme isteği içerisinde misiniz? Yanınızda sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun (fındık, kuru üzüm, trail mix ve granola bar gibi) böylece besinleriniz sizi sürekli ayakta tutacak ve böylece bebeğinizde beslenmiş olacak.

Gaz: Rahminizin rektumunuza uyguladığı basınç kendinizi frenlemekte zorlandığınızı gösterir. Bolca su için ve lif oranı yüksek yiyecekler tüketin böylelikle kabızlıktan ve ayrıca gazınızın daha çok olmasından kurtulursunuz.

Sırt ağrıları: Sadece ağırlık merkeziniz değişmiyor ve sırtınıza ağırlık binmiyor, aynı zamanda relaksin hormonu liagamanlarınızın bağlantısının esnemesine ve gevşemesine neden olur. Bu da sırtınızda daha çok baskı demektir. Eğer yapabiliyorsanız ağrılara karşı eğitimli bir masaj terapistinden randevu alın.

Varis damarları: Kan hacmi ve taşıdığınız ağırlık sonucunda  dolaşım sisteminizi etkiler; kan damarlarının şişmesine ve varis damarlarına neden olur. Orantılı kilo almaya dikkat edin. Ve dolaşım sisteminizi olumsuz etkileyecek stresten uzak durun.

Kanayan dişetleri: Eğer tahriş olmuş ve iltihaplanan dişetleriniz diş fırçanızı pembeleştiriyorsa, şekerli şeyler yemekten kaçının, özellikle yedikten hemen sonra fırçalamayacaksınız. Yediğiniz şekerli şeyler ağzınızdaki bakteri miktarını artırır ve dişetlerinizi tahriş eder.

Cilt, saç ve tırnak değişiklikleri: Bunların uzayışındaki hız dikkatinizi çekti mi? Hamilelik hormonları vücudunuzdaki sirkülasyonu hızlandırır bu da saç ve tırnaklarınıza daha fazla besin gitmesine neden olur.

İpucu…

Kaygı: Bu geçen yaz kaybettiğiniz plaj topunuz değil, içeride gerçekten bir bebek var. Şimdi artık hamile gibi gözükmeye başladınız ve o vuruşlar artık gazdan dolayı değil, hamilelik gerçeği aklının başına gelmesi gerçeği. Bununla birlikte kararsız duygulara sahip olabilirsiniz bu kararsızlığı kabul etmekte bile zorlanırsınız. Korkmayın! Sakin olun. Hamileliğin bir noktasında ve hamilelik gerçekten önünüzde durduğunda her bebek bekleyen anne gibi kaygı ve korku duyarsınız sanki o kontrolden çıkmış bir trendeymiş gibi sizi bekleyen olağanüstü değişimler köşede sizi bekliyor.

Duygularınızı bebeğe sahip olan annelerle paylaşın, onlar size aynı şeyleri yaşadıklarından güven verecekler. Ben, annelik mi? En önemlisi korkularınızı eşinizle yani size en yakın olanla paylaşın.

Hamilelikte seks hakkında sorular
!

Soru 1: Hamilelikte seks isteği doğal mıdır?

Bazı kadınlar hamileyken seks isteklerinin en azından bazen arttığını söyler. Bu hormonlardan dolayıdır. Ama bazı kadınlar ise hamileliklerinde çok fazla acı ve ağrı duyduğu için hiç seks isteği duymaz. Bu da tamamen doğaldır. Eğer yakınlaşmak istemiyorsanız, nasıl hissettiğinizi partnerinize anlatın. Böyle şeyleri konuşmak çok önemlidir. Ayrıca tek fiziksel temas seks değildir, unutmayın hala sarılabilir ve öpüşebilirsiniz.

Soru 2: Hamilelikte seks yapılmaması gereken durumlar var mıdır?
 Eğer aşağıdaki durumlar varsa seksten kaçınmalısınız:

Plasenta previa
Erken doğum riski
Açıklanamayan vajinal akıntı ya da kanama
Rahim yetmezliği
Alt karında kramp
Açılmış rahim
Suyunuz gelmişse

Ayrıca partnerinizde genital iltihap varsa üçüncü üç aylık dönemde seksten kaçının.

Okumalısınız: Hamilelikte ayak yanması neden olur?

20. Hafta22. Hafta

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın