Hafta hafta hamilelik rehberi: 16. Hafta Hamilelik

0
2258
Hafta hafta hamilelik 16. Hafta
Hafta hafta hamilelik 16. Hafta

İkinci trimesterde ve 16.haftadaysanız… Bebeğinizin göz çevresi ve kirpikleri hızla gelişiyor ama aynada gördüğünüz tek şey, depresif şekilde hantal duran vücudunuz.

Bebeğiniz…

Hızlı büyümeye hazır olun. Gelecek haftalarda  bebeğiniz kilosunu iki katına çıkartacak ve daha da uzayacak. Şu an da 11,4 cm ve 99 gram, bir avokado boyutunda. Bacakları oldukça gelişmiş, kafası şimdiye kadarki en dik haldedir.

Kulaklarında yer alan kemikler sayesinde muhtemelen şu anda sesinizi, eşinizle konuşmalarınızı ve arabada şarkı söylerken sizi duyuyor olabilir. Bu sese alışmaya çalışırken bu arada küçük kasları, özellikle arkasındakiler biraz daha dik durabilmesi için güç kazanıyor. Yüz kasları da gelişiyor. Bu erken aşamada şimdilik kaş çatabiliyor ve gözlerini kısabiliyor ve gözleri çalışmaya başlıyor, az da olsa yanlara doğru bakabiliyor ve ışığa duyarlılaşıyor ama göz kapakları hala kapalı.

Bu haftanın heyecan verici gelişmesi; bebeğinizin yüz kasları yüzünü buruşturmasını sağlayacak kadar gelişmiş durumda. Ancak henüz yüz ifadelerini kontrol edemiyor. Bu gelecek haftalarda değişecek.

Bebeğiniz artık kafasını eskisine göre daha kuvvetle tutuyor. Gözleri ve kulakları da olması gereken yerde. 16. hafta itibariyle bebeğinizin saçları da oluşmaya başlıyor. Ama şu anda oluşan saçları gerçek saç rengi değil, hatta doğumdan sonra bile saçlarının rengi değişecektir.

Bu hafta ilk defa bebeğinizin vücudu kafasından daha büyük. Gün geçtikçe vücudu daha orantılı olmakta. Artık bebeğinizin göbek kordonu kendi beline bağlanmış durumda ve besinlerini buradan alıyor.

Siz…

Rahminiz kasık kemiğiniz ve göbeğiniz arasında bir yerde. Hamileliğinizin ilk zamanlarına göre daha iyi hissediyorsunuz. Şu an da mod değişimleriniz azalmış, bulantınız da kaybolmuş durumda ve hamilelikten dolayı cildiniz parlıyor. Yakında hamileliğin en güzel zamanlarını yaşayacaksanız; bebeğinizin hareketlerini hissedeceksiniz. Bazı kadınlar bunu 16. haftada hissederken, bazıları 18. haftada hisseder. Eğer ilk bebeğinizse panik olmayın, 20. haftada hissetmeye başlayabilirsiniz. İlk hissettiğinizde gaz sancısı gibi gelse de, haftalar geçtikçe tekmeler daha sertleşecek ve daha iyi hissedeceksiniz.

Artık belinizle vedalaşın! Bundan böyle ayırt edilebilir bir beliniz yok. Ama endişelenmeyin, beliniz bir gün geri gelecek. Genellikle hamile kadınlar bu durumdan oldukça mutlu olur! Artık hamilelikleri saklanamayacak boyuttadır.

Normal kıyafetlerinizi en fazla bir iki hafta daha giyebileceksiniz. İyisi mi hamilelik kıyafetlerine bakmaya başlayın. Eğer ilk hamileliğiniz değilse hamileliğiniz daha da belli olur. Pek çok hamile kıyafeti satan mağazada beden çeşitleri çok fazladır, şu an ki bedeniniz için de kıyafet bulabilirsiniz.

Hamilelik bedeniniz, hamilelik öncesi bedeninizle aynıdır, tabii ki aşırı derecede kilo almadıysanız. Yaklaşık 11-16 kilo alacaksınız. Gebelik sırasında kendinizi kilo alırken izlemek güzel olmasa gerek, her ne kadar güzel bir şey için olduğunu bilseniz bile. Değişen vücudunuza aldığınız her tek bir kilo sizin ve bebeğinizin sağlığı için çok önemli. Gebeliğiniz boyunca doğru yediğiniz takdirde ( abur cuburu azalttığınız, besin değeri yüksek besinleri artırdığınız zaman) ve düzenli egzersizle birlikte yapmalısınız. Unutmayın her kadın farklıdır ve kendine göre aldığı kiloda farklıdır. Bu hafta değişen vücudunuzu sevimli hale getirin kendinize bit giysi ya da bir aksesuar alın bu sizi mutlu edecektir tabi önce bir iç çamaşır alın.

Bu hafta yaklaşık 3-3.5 kilo almış olabilirsiniz. Bazı kadınlar daha çok bazıları daha az alır. Kilo alımınızda pek çok değişken vardır. Eğer az yada çok fazla kilo aldığınız için endişeleniyorsanız doktorunuzla konuşun.

Belirtiler…

Pek çok kadın bu haftada gayet iyi hisseder. Hamileliğin ilk döneminde hissettiğiniz bulantı, baş dönmesi, yorgunluk büyük ihtimalle geçmiştir.
16. haftada hamilelik ışıltısı görülür. Aileniz ve arkadaşlarınız yüzünüzün parladığını, karnınız çok fazla çıkmamış olsa da, hamile gözüktüğünüzü söylerler. Bu ışıltı hormonlardan ve kan dolaşımının hızlanmasından kaynaklanır. Bu da size parlayan pembemsi bir ten verir. Bunun keyfini çıkarın.

Uzayan tırnaklar: Hızlı uzayan el ve ayak tırnakları da bu haftada görülebilir. Hamilelik hormonlarından dolayı tırnaklarınız değişir ve daha çabuk uzar. Bunlar olağan şeylerdir. Bebeğiniz doğduktan sonra düzelecektir.

Burun tıkanıklığı: Burun tıkanıklığı da bu hafta görülebilir. Soğuk algınlığı yaşamamanıza rağmen burnunuz tıkalı ya da sürekli akıyor olabilir. Hamilelerin %30’unda görülür ve östrojen hormonunun yükselmesinden dolayı olur. Gebelik hormonları mukoza zarının tıkanmasına neden olur; buna burnunuzdakilerde dahil olmak üzere. Eğer bu burun tıkanıklığına, tahrişe ve hatta burun kanamalarına neden olursa tuzlu burun spreyleri ve burun bantları biraz rahatlamanızı sağlayabilir.

Vajinal akıntı: Artan vajinal akıntı da bu haftada görülebilir. Östrojen seviyenizin yükselmesi ve vücudunuzda daha fazla kan olmasından dolayı görülür. Eğer hamilelik öncesinde de akıntınız varsa bunun olması daha yüksek ihtimaldir. Sadece normalden çok fazla ve kanlı bir akıntınız varsa endişelenmelisiniz. Normal akıntı kokusuz ve renksizdir.

Kabızlık: Hamilelik hormonlarınızın sindirim sisteminizi  yavaşlatmasının ötesinde genişleyen rahminiz bağırsaklarınıza baskı yapıyor bu da bazı şeylerin geri gitmesine neden oluyor. Her şeyin hareket etmesini sağlamak için sıvı tüketiminizi artırın.

Varis damarları: Bacaklarınızda şişen damarları azaltmanın bir yolu mu? Kilo alımınızın sağlıklı ve kademeli olduğundan emin olun (tavsiye edilen aralıkta olmaya dikkat edin) çünkü normalden fazla kilo vücudunuza daha fazla ağırlık bindirir bu da dolaşım sistemine ekstra yükleme demektir.

Sırt ağrıları: Karnınız büyüdükçe alt kıvrımlarınız daha fazla yüklemeye maruz kalacak bu da arka kaslarınızda zorlamaya neden olacak. Bu bölgelerde rahatlama sağlamak için doğum öncesi masaj ve sıcak banyoyu deneyebilirsiniz.

Kanayan dişetleri: Dişlerinizi fırçaladıktan sonra dişlerin kanadığını mı fark ediyorsunuz? Bunun nedeni gebelik hormonları dişeti iltihaplarına neden oluyor. Bu da onları bakteri, tahriş ve kanamaya karşı daha hassas yapıyor. Bunun normal olmasına rağmen gargarayı ve diş fırçalamayı düzenli olarak yapmanız gerekiyor. Bununla birlikte bir diş hekimine görünmeniz gerekir, çünkü diş eti hastalıkları gebelikte komplikasyonlar yaşamanıza neden olur.

İpucu…

16. hafta testleri

Alpha-Feroprotein testi: Hamileliğin 16-18. haftalarında bu teste girebilirsiniz. AFP bebeğinizin vitellüs kesesi ve karaciğerinde üretilen bir protein çeşidi. Bunun bir kısmı da plasentada ve sizin kan akımınızda var.

Doktorunuz basit bir kan testiyle bunun seviyesini ölçebilir. Eğer seviyesi yüksekse bebekte omurilik sorunları ya da Down sendromu olabilir.

Eğer sonuçlarınız anormalse henüz endişelenmeniz yersiz. İlla ki bebeğinizde sorun olacak diye bir şey yok. AFP sadece bir taramadır; tanı koymaz.

Amniyosentez: Pek çok durumda eğer AFP seviyeniz yüksekse doktorunuz tanı koymak için sizi amniyosenteze ya da ultrasona alır. Amniyosentez de kromozom bozuklukları ve genetik hastalıkları gösterin bir genetik testtir.

Amniyosentezde doktorunuz karnınızdan amsiyotik sıvı almak için, size lokal anestezi uygulayıp karnınıza iğne yapar ve rehberlik için ultrasonu kullanır. Acı verici gibi gözükse de anesteziden dolayı bir şey hissetmezsiniz. Amniyosentezin amacı; bebeğinizin kromozom bozukluğu olup olmadığına bakmaktır. Ayrıca bebeğin cinsiyeti de gözükür. Amniyosenteze karar vermeden önce, amniyosentez de çok az da olsa düşük riskiniz olduğunu unutmayın.

İkinci üç haftalık dönemde düşük: 16. haftada düşük riski çok fazla değildir. Düşüklerin %80’i ilk üç aylık dönemde görülür. Şuanki düşük riskiniz %0,6’dır. İhtimali az da olsa, yok değildir. Yüksek oranda alkol, sigara, uyuşturucu kullanımı düşüğe neden olur. Ama sağlıklı hayat tarzı olanlarda bile düşük riski vardır. Nedenleri; rahmin çok erken açılması, hamilelik enfeksiyonları, kromozon bozuklukları yada amniyosentezdir. Bu testte düşük riski %1’dir. İşaretler; yoğun veya sürekli bir kanama ile beraber karna kramp girmesi, vajinadan anormal bir sıvı gelmesi. Yine de siz fazla endişelenmeyin, risk çok azdır ve haftalar geçtikçe risk daha da azalacaktır.

Okumalısınız: Hamilelikte bağışıklık sistemini güçlendirecek beslenme önerileri

15. Hafta17. Hafta

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın