Grip aşısı olurken dikkatli olun!

0
1030

Halsizlik, ateş, öksürük, gibi belirtilerle salgın şeklinde kendini gösteren grip, en çok çocukları etkiliyor. Son yıllarda ortaya çıkan aşı tedavisi ise gripten korunmak için alternatif bir çözüm sunuyor. Ancak aşı olurken dikkat edilmesi gerekenleri de göz ardı etmemek gerekiyor. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Bölümü’nden Uz. Dr. Dicle Çelik grip ile ilgili merak edilenleri Anne Bebek Kulübü için yanıtladı.

Grip nedir?
Grip üst ve alt solunum yolu hastalıklarına neden olan ve her kış ayında milyonlarca kişinin hastalığına ve binlerce kişinin ölümüne neden olan bir viral üst solunum yolu hastalığıdır. Hastalık, ateş, halsizlik, kırgınlık, boğaz ağrısı, öksürük, burun akıntısı ve baş ağrısı gibi sistemik belirtilerle kendini gösterir. Her kış ayında salgınlara neden olur.

Salgının boyut ve şiddetinin en büyük belirleyicisi risk altındaki toplumun bağışıklık seviyesidir. Grip en çok çocuklarımızı ve yaşlılarımızı etkilemektedir. Özellikle hasta çocukların okula gitmemeleri ve evde dinlenmeleri çok önemlidir. Böylece hem hastalıklarını daha kolay atlatırlar hem de arkadaşlarına bulaştırmamış olurlar. İnfluenza da şemptomlar başlamadan 1 gün önce bulaştırıcılık başlar, şikayetler başladıktan sonraki 7 güne kadar bulaştırıcılık devam edebilir.

Grip belirtileri nelerdir?
Genellikle yüksek ateş(40 dereceleri buluyor), boğaz ağrısı, halsizlik, yaygın vücut ağrısı, bebeklerde huzursuzluk, öksürük, burun akıntısı veya tıkanıklık olur. Bu belirtilere bazen de kusma, karın ağrısı ve ishal eşlik etmektedir. Hakikaten bu virus ciddi halsizlik, boğaz ağrısı ve yüksek ateşle çocuklarımızı çok zorlamaktadır .

Grip nasıl tedavi edilir?
Grip tüm aile bireyleri, yakın çevre için çok bulaşıcı bir sorundur. Bu dönemde çocukların dinlenmeleri, iyi beslenmeleri, bol sıvı almaları, burunlarının açık tutulması çok önemlidir. Yaşlarına uygun ateş düşürücüler ve doktorunuz gerekli gördüğü takdirde bu virüs için özel ilaçlar verilebilir. Bazen bu enfeksiyon sonrasında orta kulak iltahabı, bronşit, zatürre görebildiğimizden 5-7 günden uzayan ateş, kulak ağrısı ve giderek artan öksürük olursa tekrar lütfen tekrar doktorunuza başvurun.

Grip nasıl bulaşır?
Hasta bireylerin öksürmesi ve hapşırması sonucu mikro damlacıklar en sık bulaşma nedenidir. Ayrıca el teması, diğer kişisel temaslarda bulaşmaya neden olur.

Tanı nasıl konur?
İnfluenzanın en sık komplikasyonu pnömoni (zatüre)dir. Hastalığın tanısı laboratuvarda virüsün saptanması ve virüse karşı gelişen antikorların saptanmasıyla tanı konulur. Hastalığa çoğunlukla klinik olarak tanı konulur.

Gripteki ateş uzun sürerse ne yapmak gerekir?
Grip tanısı
konulan bir çocuğun ateşinin 5 gün sürmesi ve düşmemesi normal kabul edilmektedir. Ancak ateş 5 günden uzun sürüyorsa, çocukta genel durumu çok iyi değilse, solunum sıkıntısı, öksürük, nefes daralması, ciddi bir orta kulak ağrısı varsa o zaman komplikasyon gelişmiş olabilir. Bu durumda tekrar hekime başvurulmalıdır. Çocuktaki hastalık bulgularına göre ayaktan ya da yatarak tedavi uygulanır. Gerekirse akciğer filmi, kan testleri yapılır ve ek ilaçlar önerilir. Akciğer enfeksiyonları hızlı ve ağır seyredebileceği için önemlidir ve takibi gereklidir.

Grip olan çocuklarda beslenme önemli mi?
Grip olan çocuklar doktor muayenesinden geçtikten sonra gripten şüpheleniliyorsa sümük testi yaptırılır. Sümük testi ile mikrobun pozitifliği saptanabilir. Bu doğrultuda da tedavi planı oluşturulur. Aileler bu dönemde ilaç tedavisine ek olarak çocukların beslenmesine çok dikkat etmelidirler. Tedavi sağlıklı ve dengeli bir beslenme ile desteklenmezse bu tür gribal enfeksiyonlardan sonra en çok orta kulak iltihabı ve alt solunum yolu enfeksiyonları görülebileceği unutulmamalıdır. Çocuklarda grip döneminde hem ateş hem de beslenmeye bağlı olarak sıvı kaybı olabilmektedir. Bu nedenle sıvı alımı arttırılmalıdır. Dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Özel bir menü hazırlamaya gerek yoktur ancak çocuklara katkısız, koruyucu madde içermeyen besin gruplarından verilmelidir.

Grip aşısı ne ölçüde etkilidir?
Grip salgınlarından korunmak için
aşı kullanılmaktadır. Kronik kalp ve akciğer hastalığı olanlar, huzur evlerinde yaşayanlar, şeker hastaları, kronik böbrek hastalığı olanlar, kronik kan hastalığı olanlar, yüksek riskli gebelikler, uzun süre aspirin tedavisi verilen 6 ay – 18 yaş arası çocuklar ve 65 yaşın üstündeki sağlıklı bireylere aşı tavsiye edilmektedir. Yüksek riskli hastaların bakımını sağlayan kişiler ve sağlık çalışanlarına infeksiyon geçiş ihtimalini azaltmak için aşılanma yapılmalıdır. Antiviral ilaçların da influenza A hastalığında korunmada etili olduğu saptanmıştır.

Grip aşısının yan etkileri var mıdır?
Aşılamadan 24-48 saat sonra bireylerin bir kısmında hafif ateş ve gribin diğer sistemik semptomları hafif olarak görülür. Bazı hastalarda aşı yerine hafif kızarıklık olur.

Bir Cevap Yazın