Gerçek ve yalancı doğum sancısı arasındaki fark

0
823
Gerçek doğum sancısı nasıl anlaşılır?
Gerçek doğum sancısı nasıl anlaşılır?

Gerçek doğum sancısı ve yalancı doğum sancısı arasındaki farklar nelerdir? Gerçek doğum sancısı nasıl başlar, nasıl anlaşılır? Gerçek doğum sancısı belirtileri nelerdir? Normal doğum sancısı geldiğinde yapılması gerekenler nelerdir? Yaşam Koçu ve Yoga Eğitmeni Aslı Karabacak, anne adaylarına tavsiyelerde bulundu.

Hamileliğin son aylarına girildiğinde tüm anne adaylarının içini heyecan, biraz da endişe ve korku kaplar. Hamilelik boyunca, özellikle son dönemlere doğru rahimde birçok kasılma meydana gelir. Çoğu zaman karıştırdıkları ve paniklemelerine neden olan bu belirtilerin doğuma mı yoksa yalancı doğuma mı ait olduğu konusunda anne adayları şüpheye düşer. Doğum belirtilerini bilmek, bebeğinizin doğumu için hazır hissetmenize yardımcı olabilir. Her kasılmada doktorunuza koşmanızın önüne geçer. Ancak doğum yapma deneyimi ve belirtileri her anne adayında farklılık gösterebilir ve bunu farklı deneyimler. Fakat doğum öncesinde meydana gelen bazı ortak işaretler vardır. Doğum sancısı, bu ortak işaretlerden biridir. İlk hissedilen sancılar, Braxton Hicks (yalancı doğum sancısı) kasılmalarıdır. Peki gerçek doğum sancısı ile yalancı doğum sancısı arasındaki fark nedir ve nasıl ayırt edilir?

Okumalısınız: Hamilelikte çatlak neden olur? 

Gerçek doğum sancısı nasıl anlaşılır?
Gerçek doğum sancısı nasıl anlaşılır?

Doğum sancısı nasıl anlaşılır?

Doğum sancısı, doğumun yaklaşmasıyla birlikte görülen doğum semptomlarından biridir. Kimisinde sırt ve bele vuran ağrı, kimisinde kasık ağrısı olarak tarif edilmektedir. Bazı kadınlar adet dönemlerinde oluşan krampların daha şiddetli haline benzetmektedir.

Gerçek doğum sancılarının nasıl olacağını tahmin etmek ya da tanımlamak zordur. Çünkü her kadının acı deneyimi farklıdır. Bazı anne adaylarında kasılmalar ağrısız veya hafif olabilir, anne bunu hissetmeyebilir.

Bu durumda endişe etmeyin. “Ya anlamayıp evde doğurursam” korkusu pek çok anne adayında vardır ama merak etmeyin gerçek sancılar olduğunda bunu anlayacaksınız. Hissedilen acı, bir hamilelikten diğerine de farklılık gösterebilir.

 

Doğum sancısı nasıl başlar?
Doğum sancısı nasıl başlar?

Yaklaşan doğum belirtileri nelerdir?

  • Bebeğin doğum kanalına inmesi ve yerleşmesi
  • Enerji düzeyinde değişiklik
  • Güçlü tuvalete çıkma isteği
  • Sık idrara çıkma
  • Kanlı ve pembe vajinal akıntı (nişan gelmesi)
  • Vajinal bölge ve makatta baskı hissi
  • Sırt ve bel bölgesinde ağrılar
  • Rahimde kasılma
  • Doğum suyunun (amniyon sıvısı) gelmesi
  • İncelen rahim ağzı
  • Vajinal akıntıda artış
  • Güçlü, sürekli, düzenli ve artarak giden sancılar

Anne, vücudunda meydana gelen değişimleri gözlemeyerek doğumun yaklaştığını anlayabilir. Yukarıdaki belirtiler görüldüğü anda doktorunuza haber vermelisiniz.

Gerçek doğum sancısı ve yalancı doğum sancısı
Gerçek doğum sancısı ve yalancı doğum sancısı

Yalancı doğum sancısı (Braxton Hicks)

” Doğum provası” olarak kabul edilen yalancı doğum sancıları, aslında rahmin genişleyerek bebeğin doğması için ön hazırlıktır. Yalancı doğum sancısı, doğumun başladığının göstergesi değildir.  Bu kasılmalar doğumdan haftalar önce görülebilir. Doğum yaklaştıkça sıklığı artar.

Yalancı doğum sancısı karnın alt bölümünde görülür. Bu ağrı anne adaylarını şüpheye düşürerek gerçek doğum sancısı yaşadıklarını sanmalarına sebep olur. Daha çok kasılmalar anne adayına rahatsızlık hissi verir. Kısa süreli ve düzensizdir.

Emin olmak için en iyi yollardan biri, sancılar arasındaki süreyi ölçmektir. Yalancı kasılmalar zayıftır, şiddeti artmaz. Rahimde açılmaya ve doğuma yol açmaz. Vajinal akıntı olmaz. Alıştırma kasılmaları dinlendiğinizde, uyuduğunuzda, yürüdüğünüzde ya da pozisyon değiştirdiğinizde geçer.

Hamilelik döneminde anne adayları mutlaka bir yalancı doğum sancısıyla karşılaşacaklardır. Yalancı doğum sancısı hisseden anne adayları, panik yapmadan sakince sancının gerçek doğum sancısı mı veya yalancı doğum sancısı olup olmadığını anlamaya çalışmalıdır.

Gerçek doğum sancısı

Gebeliğin son dönemi olarak kabul edilen 38. İla 42. Haftalar arasında başlar. Doğum anının yaklaştığının bir habercisidir. Gerçek sancılar sırttan bele doğru başlar ve karnınıza doğru ilerler ve gitgide şiddetlenir. Düzenli aralıklarla gelir.

Sancı süresi 30 saniye ile 60 saniye arasında sürer ve her 5 ila 20 dakikada bir meydana gelir. Kasılmalar kademeli olarak yoğunlaşır ve güçlü hale gelerek sıklaşır. Kasılmalar gezindiğiniz halde devam eder. Pozisyonunuzu değiştirdiğiniz halde azalmaz ve aksine artar. Durum hiç geçmek bilmez.

Ayrıca gerçek doğum sancılarına, bir süre sonra rahim ağzında açılma, pembe veya kanlı nişan gelmesi, doğum suyunun gelmesi gibi doğum belirtileri eşlik edecektir. Ancak doğum suyunun gelmesi her anne adayında görülen bir durum değildir. Bazı anne adaylarında su dolu kese, doğuma kadar sağlam kalabilir.

Doğumun yaklaştığının göstergesi olan doğum sancısının, şiddeti giderek artar ve doğum gerçekleşene kadar devam eder.  İlk yapacağınız şey rahatlayıp sakin kalarak vakit kaybetmeden doktorunuza haber vermelisiniz ve doktorunuzun verdiği talimatlara göre hareket etmelisiniz.

Gerçek doğum sancısı ve yalancı doğum sancısı arasındaki farklar nelerdir? Dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerimizden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikBağırmayan anne baba olmak için ne yapmalı?
Sonraki İçerikPandemi döneminde çocuklarda konuşma bozukluklarına dikkat
Aslı Karabacak
1983 yılında İzmir’de doğdu. Yaşar Üniversitesi Pazarlama mezunu, uzun yıllardır kurumsal firmaların satış ve pazarlama departmanlarında yönetici olarak çalıştı. Kurumsal hayatı sırasında yolunun kesiştiği koçluğun hayatta en önemli tutkusu olan insan hayatına dokunabilmesi için güzel bir fırsat olduğunu anladıktan sonra gelişimini bu yöne doğru çevirdi. 18 yıllık kurumsal hayat tecrübesiyle ICF onaylı koçluk eğitimini ve sürdürebilir marka stratejisi eğitimini tamamladı. Reiki 1. seviye uygulayıcısı aynı zamanda Yoga Alliance onaylı 200 saatlik yoga eğitimi alarak, sertifikalı eğitmen oldu. Daha sonra uzmanlaşarak Yoga Alliance onaylı 40 saatlik hamile yogası eğitmenliği sertifika programını tamamladı. Yoga yolculuğuna profesyonel olarak Hatha yoga ve hamile yogası (doğuma hazırlık egzersizleri) özel ders ve grup dersleri vererek devam etmektedir.

Bir Cevap Yazın