Gebelik sürecinde alınması gereken vitaminler nelerdir?

0
1522
hamilelikte beslenme rehberi
Hamilelikte beslenme rehberi

Gebelik süresince alınması gereken vitaminler nelerdir? Gebelikte vitamin ne zamana kadar kullanılmalı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof.Dr.Sevtap Hamdemir Kılıç, gebelikte kullanılması gereken vitaminleri yazdı… 

Gebelik sürecinde alınması gereken vitaminler nelerdir?

Gebelik süresince gebeliğin kendimizin sağlığı ve biricik bebeğimizin anne karnında sağlığı için alınması gereken bazı vitaminler vardır. Bu vitaminler de gebelik süresince bize destek olmaktadır. 

Folik asit : Her gebenin hayatında muhakkak folik asit ile başlanmalıdır ilk adımda. Böylelikle bebekte meydana gelebilecek anomalilerinde önüne geçmek de binevi mümkün olmaktadır. En azından ihtimalleri düşürmeye yardımcı olacaktır folik asit kullanımı. 

Demir: Gebelik süresin de demir kullanımı gebelik süresinde oluşabilecek aneminin önüne geçmek için demir ilacı ile mutlaka desteklenmelidir. 

Kalsiyum: Uzun vadede kemik erimesi veya diş ile ilgili sorunlar olmaması için gerek vitaminlerden gerek ise multivitaminlerden kalsiyum alınmalıdır. 

Magnezyum: Kramp veya kasılma yaşayan anne adaylarında bunun önüne geçmek amacı ile magnezyum desteği sağlanmaktadır. 

Omega-3: Bebeğin beyin ve göz gelişimine desek olmaktadır. Aynı zamanda annenin ruh haline de pozitif yardımcıdır. 

D vitamini: Kemik sağlığı ve iskelet sağlığı için D vitamini önem taşır. 

B vitamini : Annenin bulantılarına da engel olabilmektedir.

B12 vitamini: Vücudun en çok ihtiyacı olan vitaminlerin başında gelen B12 vitamini, kan hücrelerinin yapımı olmak üzere beyin ve sinir sisteminin düzgün çalışması gibi hayati konularda büyük bir görev üstlenmektedir. B12 vitamini eksikliği olan anneden doğan bebek, sadece anne sütü ile besleneceği için B12 vitamini eksikliği yaşayacaktır. Bu yüzden gebelikte hamileannelerin B12 takviyesi alması önerilir.

Çinko: Özellikle vejeteryan beslenen anne adaylarına önermekteyiz.

C vitamini: Gebelik döneminde C vitamini sayesinde grip ve soğuk algınlığına savaş açabilirsiniz. Gebelikte C vitamini alımı bağışıklığı güçlendirerek, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı daha güçlü bir bağışıklığa sahip olabilirsiniz.

A vitamini: A vitamini, dolaşım, solunum ve santral sinir sistemlerinin yanı sıra kalbin, akciğerlerin, böbreklerin, gözlerin ve kemiklerin gelişimi de dahil olmak üzere bebeğinizin embriyonik büyümesi için önemlidir. Ancak A vitamini fazlalılığı bebeklerde doğum kusurlarına neden olabilir.

Hamilelikte beslenme ile ilgili daha fazla bilgi için bu yazıyı okuyabilirsiniz! 

 

Önceki İçerikOtizmli çocuklar için eğitim yöntemleri
Sonraki İçerikGebelik aşıları nelerdir ve ne zaman yapılır?
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
1970 kayseri doğumluyum.İlk,orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım. 1986-1992 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimi tamamladım.Hemen ardından 1997 yılında Dr.Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimimi tamamlayarak, uzman hekim olarak göreve başladım. 2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalında Embriyoloji alanında doktora eğitimimi tamamladım.Bu yolla tüp bebek uygulamaları ve gelişimi konusunda binlerce hastaya faydalı olabilme şansım oldu.Sağlık Bakanlığı Yardımcı Üreme Teknikleri Sertikasyon Programlarını hem kadın hastalıkları ve doğum hemde tüp bebek laboratuvar (Embriyoloji -Androloji) uygulamalarında her iki eğitim programını da tamamladım ve bu nedenle ZTB tüp bebek laboratuvarı eğitim sorumluluğu görevinde bulundum. Ardından Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde infertilite-tüp bebek kliniklerinde çeşitli görevlerde çalıştım. 2010 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında Doçent ünvanını kazandım.2011 yılında Perinatoloji alanında yapmış olduğum çalışmalar nedeniyle Yüksek Riskli Gebelikler Uzmanı olarak atandım. 2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında Profesör olarak akademik kadroya katıldım. Çalıştığım her kurumda sayısız hastaya tüp bebek uygulamaları ve riskli gebelikler alanında fayda sağlamaya çalıştım. Meslek hayatım boyunca sayısız gebe takibi,binlerce tüp bebek uygulaması,aşılama,amniosentez , jinekolojik ameliyatlar yaptım. Günümüzde teknolojik imkanlardaki artışlar nedeniyle robotik ve laporoskopik cerrahi teknkleri hastalarımla buluşturdum. İnfertilite ve perinatoloji alanında yurt içi ve yurtdışı yüzlerce bildiri ve sözlü sunumlarda bulundum beraberinde pek çok toplantıda görev aldım . Çeşitli yurtdışı dergilerde yayınlanmış ve kabul görmüş 100 den fazla uluslararası makalem mevcuttur. Ayrıca şu anda Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeliği yapmakta olup, Medicana International Ankara Hastanesi’nde ise Tüp Bebek Ünite Sorumlu Hekimi olarak görev yapmaktayım.

Bir Cevap Yazın