Gebelik öncesi diş bakımı nasıl yapılır?

0
941

Gebelik öncesi diş bakımı neden önemli? Hamilelik planlayan anne adayları diş bakımını nasıl yapmalı? Diş temizliği nasıl yapılır?  Diş Eti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr.Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, hamilelik öncesi diş muayenesinin önemini yazdı!…

Gebelik, fiziksel ve ruhsal olarak oldukça hassas bir dönem olmaktadır. Bu dönemde meydana gelen hormonal değişiklikler vücudun pek çok bölgesinde de değişikliklere neden olmaktadır. Bu değişikliklerden bir tanesi de ağız ve dişler bölgesidir. Diş etlerimiz özellikle ağız içerisinde en fazla etkilenen bölgeler olmaktadır. Gebelik döneminde meydana gelen hormonal değişiklikler ile diş etleri rahatlıkla irrite olabilir ve enflamasyon çok hızlıca başlayabilmektedir. 

Diş eti hastalıkları prematüre doğumlara neden olailir
Bu nedenlerden dolayı gebelik öncesinde detaylı bir ağız içi muayene, röntgen ile köklerin değerlendirilmesi önemlidir. Sağlıklı bir diş ve diş eti ile başlayan gebelik daha rahat geçirilebilmektedir. Çünkü gebelerde diş eti hastalıkları (periodontal hastalıklar) ile düşük doğum ağırlığı olan prematüre doğumlar arasında ilişki olduğu kanıtlanmıştır. Bu durumda bebekte çeşitli sağlık sorunları oluşmasına yol açabilmektedir. Bir araştırmada 100 prematüre doğumdan 18’inde periodontal hastalığın etkisinin olabileceği gösterilmiştir.

Dişlerimizi nasıl temizlemeliyiz? 
Dişlerin günde iki defa yumuşak bir diş fırçası ve florürlü bir macunla düzenli olarak fırçalanması, diş ipi ya da arayüz fırçaları ile dişlerin aralarının temizlenmesi çok önemlidir. Gebelik öncesinde detaylı bir diş muayenesinden geçmek dişlerin ve diş etlerinin sağlığının korunmasında ve prematüre doğum riskinin azaltılmasında yardımcı olabilir.

Gebelik sırasında diş taşlarının olması diş etlerinde şişlik, kızarıklık, kanama, sızlama gibi şikayetlere neden olabilmektedir. Vücudun hormonal dengesinin değişmesinden dolayı diş etleri bazı durumlarda dişlerin tüm yüzeyini artacak kadar şişebilmektedir. Ancak bu şişliğe neden olan asıl sebep genellikle diş etlerinin altında diş taşı varlığı olmaktadır. Diş taşına, vücudun içinde bulunduğu hassas dönemde verdiği tepkinin büyük olmasından dolayı bu derecede diş eti büyümeleri normal görülmektedir.

Gebelik dönemi dişlerde çürümeye neden olabilir
Aynı zamanda gebeliğin ilk dönemlerinde sıklıkla görülen kusma, ağız içindeki asit-baz dengesinin asidik yönde değişmesi ile dişlerde aşınma, hassasiyet ve çürüğe sebep olabilmektedir. Bu nedenle ağız içerisinde gebelik öncesinden kalan bir rahatsızlık olmaması, kusmanın negatif etkilerinin de minimumda kalmasını sağlayacaktır. Ancak bu gibi durumlarda kusma sonrası bol su ile ağzı çalkalamayı takiben 30 dakika kadar beklemeli ve sonra dişler fırçalanmalıdır.

Önceki İçerikCilt şımartan maske tarifleri
Sonraki İçerikDiş taşı temizliği nasıl yapılır?
Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin
1988, Eskişehir doğumlu Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, 1992 yılından beri İstanbul’da yaşamaktadır. İlk ve ortaokul eğitimlerini Nişantaşı Nilüfer Hatun İlköğretim Okulu’nda, Lise eğitimini ise Şişli Kurtuluş Lisesi’nde tamamlamıştır. Dr. Laçin, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun ve İstanbul Üniversitesi Periodontoloji Anabilim Dalı’nda doktora yapmıştır. Doktora eğitimi sırasında diş eti hastalıkları, diş eti hastalıklarının cerrahi olmayan tedavisi ve cerrahi gereken diş eti tedavileri, implant operasyonları, greft, membran, mine matris proteini vb materyallerin uygulamaları gibi ileri düzeydeki diş eti ve alveol kemiği yıkımları ile ilgili hastalıkların tedavilerini yürütmüştür. Özellikle odaklandığı durumlar, bütün ağzın beraber ele alınarak tedavi edilmesi üzerinedir. Cerrahi ve rekonstrüktif diş hekimliği ile kaybedilen yumuşak ve sert dokuların(diş eti - kemik) yerine getirilmesi, ileri implant cerrahileri ile ileri düzeyde kemik kaybı durumlarında da implant uygulamaları, All-on-Four uygulamaları sayesinde kısa sürede ve az sayıda implant ile sabit diş yapılması konuları üzerine özellikle çalışmaktadır. Diş Hekimliği eğitimi sırasında fotoğrafçılık eğitimi alan Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, mezuniyet sonrasında dental fotoğrafçılığa yönelmiş ve özellikle yaptığı spesifik işlemleri fotoğraflayarak kayıt altında tutmaya özen göstermektedir. Aynı zamanda İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Programı’nda öğretim üyesi olarak ders veren Dr. Laçin klinik çalışmalarını Bakırköy, İncirli’de bulunan muayenehanesinde sürdürmektedir. Bilginin güncelliğini oldukça önemseyen Dr.Laçin, Avrupa Periodontoloji Federasyonu (EFP), Türk Periodontoloji Birliği (TPD) başta olmak üzere bir çok ulusal ve uluslararası meslek birliğine üyedir.

Bir Cevap Yazın