En iyi balık yağı hangisi? Balık yağı seçerken nelere dikkat etmek gerekir?

0
841

Balık yağı faydaları nelerdir, balık yağı ne işe yarar? Balık yağı ile Omega 3 aynı şey mi? Bebeklerde balık yağı nasıl kullanılır? Bebeklere balık yağı vermeye ne zaman başlayabiliriz? Bebek ve çocuklarda balık yağı kullanımı zeka gelişimine olumlu bir etkisi olur mu? En iyi balık yağı hangisi, balık yağı kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bekir Çakmak, balık yağı hakkında en çok merak edilen soruları cevapladı…

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr Bekir Çakmak

Çocuklar için hangi balık yağı en iyisi? Balık yağı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Balık yağı seçimindeki en önemli nokta içerdiği toplam EPA + DHA yani Omega-3 miktarıdır. Bunun dışında ürünün tarafsız denetmenler tarafından alınmış saflık düzeyi, ağır metal içerip içermediği, jelatin kullanılıyorsa hangi hayvansal maddeden yapıldığı diğer önemli kriterlerdir.

Son zamanlarda balık yağının faydalarını oldukça sık duyuyoruz. Balık yağı nedir, ne işe yarar? Kimler balık yağı tüketebilir? 

Balık yağını balığa alerjisi olmayan 1 yaşından büyük bütün bireylerin kullanması uygundur. Balık yağının içerdiği omega-3 başta beyin ve göz olmak üzere kalp damar hastalıklarına kadar birçok faydası mevcuttur.

Doktor tavsiyesi ile mi balık yağı kullanabiliriz? 

Her gıda takviye ürününde olduğu gibi balık yağında da mutlaka doktorunuza danışarak kullanmanız gerekiyor.

Balık yağı ile Omega 3 aynı şey mi? 

Omega-3 balık yağının içeriklerinden bir tanesidir. Balık yağı omega-3 dışında da bileşenler içerir. 

Ülkemizde yaygın olarak Omega 3 ve D vitamini eksikliği görülüyor. Böyle bir şikayetimiz varsa ne yapmalıyız? 

D vitamini yağda eriyen bir vitamin olduğu için mutlaka doktorunuz tarafından değerlendirildikten sonra kullanılması uygundur. Balık yağının toksik üst sınırı çok yüksek olsa da günlük aldığımız takviye miktarına özellikle dikkat etmemiz gerekir.

Balık yağı tüketmek yerine balık yesek olmaz mı? 

Haftada 2 kez balık tüketiyorsak ekstradan balık yağı takviyesi almamız gerekmez.

Balık yağlarını sıvı formda mı yoksa kapsül formunda olan takviyeleri tercih etmeliyiz? 

Her ikisini de kullanabiliriz ama tabiki ürünün üretim sertifikalarına ve bağımsız uluslararası uygunluklarına bakarız seçim yapmalıyız. Ben hastalarıma daha çok sıvı formunu tavsiye ediyorum.

Her balık yağı faydalı diye bir durum yok sanırım. İyi kalitede bir balık yağı hangi özellikleri taşımalı? 

Toplam içerdiği EPA+DHA yani omega-3 miktarı en önemli kriterdir.

Bebeklerde balık yağı nasıl kullanılır? Bebeklere balık yağı vermeye ne zaman başlayabiliriz? 

Alerjisi olmayan bebeklerimize 1 yaşından sonra verebiliriz.

Bebek ve çocuklarda balık yağı kullanımı zeka gelişimine olumlu bir etkisi olur mu? 

Balık yağının santral sistemi gelişimi üzerine olumlu faydaları vardır.

Balık yağı boy uzatır mı? Bağışıklığı güçlendirmek gibi bir etkisi var mı? 

Balık yağı büyüme ve gelişmeyi destekleyici özellikler taşır. Aynı zamanda içerdiği yağ asitleri sayesinde bağışıklığı güçlendirici etkileri vardır.

Balık yağı hangi sıklıkla içilmeli? Balık yağı hangi durumlarda kullanılır? 

İçerdiği toplam omega-3 miktarına göre karar vermek gerekir. Küçük çocuklar için bu miktar ortalama olarak 1 gramdır.

Balık yağlarında hangi standartlar olmalı?

Son olarak… Denizlerde kirliliğin artması balıklarda civa, kurşun ve ağır metallerin bulunmasına neden oluyor. Bu zehirli maddeler ağır hastalıklara ve kansere neden olabiliyor. Balık yağlarında böyle bir risk var mı? Satın alacağımız ürünlerde hangi standartları aramalıyız? 

Balık yağları genellikle derin denizlerde yaşayan balıklardan elde edildiği için ağır metalleri taşıma riski vardır. Bundan dolayı satın aldığınız ürünün bağımsız kuruluş tarafından verilmiş ağır metal içermez sertifikasını sorgulamalıyız.

Önceki İçerikÖzel çocuklar karantina günlerini nasıl geçiriyor?
Sonraki İçerikBebek maması seçerken nelere dikkat etmeliyiz? En iyi bebek maması hangisi?
Uzm. Dr. Bekir Çakmak
Çocuk doktoru olma kararımı ortaokul yıllarında aldım. 1999 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazanarak bu hayalimi gerçekleştirmek için ilk adımı atmış bulundum. 2006 yılında katıldığım Tıpta Uzmanlık Sınavını derece ile tamamlayarak hayalim olan çocuk doktorluğu ihtisasına hak kazanmış bulundum. İhtisasım boyunca yenidoğan bebek takibi, beslenme, büyüme ve gelişme takibi, yenidoğan yoğun bakım, çocuk yoğun bakım, çocuk acil servisi, çocuk nöroloji, çocuk nefroloji ve çocuk alerji bilim dallarında çalışmalarım oldu. 2011 yılında “Primer Enürezis Nokturna” konulu uzmanlık tezimi tamamlayarak ve “Henoch Schönlein Purpurası” klinik sınavımı başarı ile sonuçlayarak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı diplomamı aldım. Mecburi hizmet görevimi Şırnak’ın İdil ilçesinde 1 yıl süre ile severek icra ettim. 2012 yılından beri İstanbul’da özel sağlık sektöründe hizmet vermekteyim. 5 yıl boyunca Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlu Hekimliği görevini heyecanla ve onurla üstlendim ve birçok yenidoğan bebek bakımı projeleri ile Ulusal ve Uluslarası başarılara ekibimle beraber imza attık. 2016 yılında Amerika’da yenidoğan yoğun bakım kursuna katıldım. 2018 yılında da 4 ay boyunca Amerika’nın San Francisco ve New York şehirlerinde “Sağlıkta Yeni Nesil İnovatif Tedavi Yolları Konuları”nda çalışmalarda bulundum. Hekimlik mesleğimin dışında İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde ülkemize katma değer sağlayacak bir dijital sağlık projesinin başkanlığını yapmaktayım ve yeni nesil inovatif tedavi araçları projelerinde de danışmanlık görevlerime devam etmekteyim. Evliyim ve 2 yaşında bir erkek çocuğu babasıyım. Hastalarıma kendilerini daha iyi hissetirebilmek ve daha çok zaman ayırabilmek adına İstanbul’un Ataşehir ilçesinde kendi özel muayenehanemde hizmet vermekteyim.

Bir Cevap Yazın